DEVA Partili Yeneroğlu: Polislerin orantısız güç kullanımı, İçişleri Bakanı'nın söylem ve uygulamalarının doğal bir sonucudur

Mustafa Yeneroğlu “Birol Yıldırım’ın nezarethane yerine neden mutfakta tutulduğu da olağan akışa aykırıdır ve açıklanmaya muhtaçtır“ dedi

Fotoğraf: AA

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Esenyurt Polis Merkezi’ne hayatını kaybeden Birol Yıldırım’ın polis şiddeti nedeniyle öldüğü iddiaları hakkında konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özel bir güvenlik şirketinde amir olarak çalışan 42 yaşındaki Birol Yıldırım’ın, 6 Haziran 2021 tarihinde, gözaltına alınan mesai arkadaşını görmek için gittiği İstanbul Esenyurt ilçesi Merkez Polis Karakolu’nda şüpheli bir şekilde hayatını kaybettiğini hatırlatan Yeneroğlu.açıklamasında olayı şöyle anlattı:

Soruşturma kapsamında tanık olarak beyanda bulunan Birol Yıldırım’ın mesai arkadaşının oğlu, “babası ile birlikte kendilerinin de polisler tarafından dövüldüğünü, muayene olmaksızın “darp yoktur” raporu düzenlendiğini, Birol Yıldırım’ın da ters kelepçeli olarak 25 dakika boyunca polisler tarafından dövüldüğünü, Birol Yıldırım’ın “Şekerim var, kalp hastalığım var.” demesine rağmen polislerin dövmeye devam ettiğini, dövüldüğü sırada yere düştüğünü” beyan etmiştir. Birol Yıldırım’ın mesai arkadaşı da aynı doğrultuda beyanlarda bulunmuş, karakola gelen sağlık ekibinin de hemen içeri alınmadığını ve bir süre bekletildiğini belirtmiştir.

Tanık beyanları gerekse de Birol Yıldırım’ın darp edildiği ana dair medyaya yansıyan görüntüler, ölüm nedeninin nefes darlığı şeklinde bir doğal ölüm olmadığını göstermektedir.

Olay sonrası İstanbul Valiliği, Birol Yıldırım’ın nefes darlığı nedeniyle karakolda beklediği esnada hayatını kaybettiğini açıklamıştır. Ancak, gerek tanık beyanları gerekse de Birol Yıldırım’ın darp edildiği ana dair medyaya yansıyan görüntüler, ölüm nedeninin nefes darlığı şeklinde bir doğal ölüm olmadığını göstermektedir. Olay sonrasında yapılan keşif işleminde, Birol Yıldırım’ın kıyafetlerinin ve cenazesinin bulunduğu mutfağın ıslak olması da delillerin karartıldığı şüphesine neden olmaktadır. Ayrıca Birol Yıldırım’ın nezarethane yerine neden mutfakta tutulduğu da olağan akışa aykırıdır ve açıklanmaya muhtaçtır.

Soruşturmanın selameti için karakolda bulunan polislerin görevden uzaklaştırılmaları gerektiğini belirten Yeneroğlu. Birol Yıldırım’ın Adli Tıp Raporu’nun bir an önce hazırlanmasının önemine de değindi.

Soylu'yu suçladı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da sorumluluğu olduğunu savunan Yeneroğlu, şu ifadeleri kullandı:   

Ülkemizde artan bir biçimde polislerin orantısız güç kullanımına ve usulüne uygun olarak gözaltı sürecini yürütmemesine dair pek çok haber kamuoyuna yansımakta, buna dair görüntüler de medyaya yansımaktadır. Bu durum muhakkak ki İçişleri Bakanı’nın şiddete teşvik eden söylem ve uygulamalarının doğal bir sonucudur.

İşkence ve kötü muamele yasağına sıfır tolerans politikasına derhal dönülmesi gerektiğini vurgulayan Yeneroğlu, “Ayrıca işkence ve kötü muamele yasağına aykırılık halinde faillere caydırıcı yaptırımlar uygulanması insan haklarına saygılı bir devletin en asgari gereğidir” dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU