Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım, Rusya'da açıkladı: "Üç yıl içinde Ay'a roket göndereceğiz"

Türkiye, önümüzdeki yıllarda bilimsel deneyler yapması için Uluslararası Uzay İstasyonu’na bir Türk astronot göndermeyi de planlıyor

Daha önce Sovyetler Birliği, ABD, Japonya, Avrupa Uzay Ajansı, Çin, Hindistan, Lüksemburg ve İsrail de Ay'a uzay aracı göndermişti (NASA)

Türkiye'nin 2030'a kadar Ay'a uzay aracı gönderme hedefi, Rusya'da ayrıntılarıyla açıklandı.

16 Haziran Salı günü St. Petersburg'da düzenlenen Küresel Uzay Keşif Konferansı'nda konuşan Türkiye Uzay Ajansı (TUA) başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, ilk test görevini 2023'te gerçekleştireceklerini duyurdu.

Ay aracını fırlatılacak roketin, Türkiye'de şu anda geliştirilmekte olan hibrit bir motoru kullanacağı ve yerli üretim olacağı ifade edildi.

Her şey planlandığı gibi giderse uzay aracının fırlatmaya hazır olduğundan emin olunması için roketin bir prototipi, 2023'ün sonlarında Ay'a uçacak.

Yıldırım'ın aktardığına göre uzay aracının kendisi 2028 veya 2029'da fırlatılacak. Ay'a yumuşak bir iniş yapacak araç, yüzeyden bilimsel veriler toplayacak.

"Ay'a ulaşmak için kendi motorumuzu kullanmayı düşünüyoruz" diyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ancak ilk aşamada roketimizi alçak Dünya yörüngesine yerleştirmek için uluslararası işbirliğine başvuracağız.

Türkiye önümüzdeki yıllarda bilimsel deneyler yapması için Uluslararası Uzay İstasyonu'na bir Türk astronot göndermeyi de planlıyor.

Bu plana dair açıklamalarda bulunan Yıldırım, "Taraflarla görüşmelerimizi sonuçlandırmaya çalışıyoruz" dedi ve ekledi:

Birkaç ay içinde kesinleşecek ve eğitim sürecine başlayacağız.

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle'nin aktardığına göre 2018'de faaliyete geçirilen Türkiye Uzay Ajansı, eknomik kriz nedeniyle eleştiri toplamıştı.

Programın destekçileri ise bu sayede bilim insanlarının yurtdışında fırsatlar aramak yerine ülkede kalmayı tercih edeceğini savunmuştu.

"İnşallah Ay'a gidiyoruz"

Türkiye'nin Ay hedefi, ilk kez 9 Şubat 2021'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Milli uzay programının detaylarının da açıklandığı tanıtım toplantısında Erdoğan, "En önemli hedefimiz 100'üncü yılda Ay'a ilk teması gerçekleştirmek. Gökyüzüne bak, Ay'ı gör" diye konuşmuştu.

"İnşallah Ay'a gidiyoruz" diyen Erdoğan, şunları eklemişti:

İlk fırlatmayı uluslararası işbirliğiyle gerçekleştireceğiz. Böylece ikinci aşama Ay misyonu için de gerekli bilgileri toplamış olacağız.

 

Independent Türkçe, Space, Deutsche Welle, BBC Türkçe

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU