"Hala siyasi geleceği varsa Metin Feyzioğlu AK Parti’nin müstakbel Kayseri Milletvekili olabilir"

Gazeteci Murat Yetkin, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun yargı reform paketi açıklandığı sıradaki sevincini yazdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Yargı Reformu Strateji Programı'nı 30 Mayıs'ta Beştepe'de açıkladı / Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı

Murat Yetkin, Beştepe’deki görüntüyü izleyince Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun 5 yıl önce CHP’nin müstakbel lideri olarak öne çıkarıldığını hatırladığını yazdı.

Yetkin, “Eğer hala siyasi bir geleceği varsa AK Parti’nin müstakbel Kayseri Milletvekili olabilir” dedi.

Yetkin’in "Feyzioğlu’nun Erdoğan’a yeşil pasaport alkışı ve yargı reformu" başlıklı yazısının bir bölümü şöyle:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 30 Mayıs’ta açıkladığı Yargı Reformu bir kaç noktada alkışlarla kesildi. Bunların arasında avukatlara, devlet görevlilerine özgü “yeşil pasaport” verilmesine imkân tanıyan madde de vardı. Alkışı başlatan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu idi; alkışladığını fark ettirmek için, Külliye daveti alan bazı muhtarlar gibi kollarını kaldırıyor, koltuğunda öne hamle ediyordu. Nitekim Erdoğan da onu gördü ve gülümsedi; Feyzioğlu’nun mutluluğu zaten her halinden belli oluyordu. Video kaydını izleyin ne demek istediğimi anlarsınız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ben o görüntüleri izlerken Feyzioğlu’nun bundan çok değil beş yıl önce, CHP’nin genç ve enerjik müstakbel lideri olarak birilerince öne çıkarıldığını anımsadım. Eğer hâlâ bir siyasi geleceği varsa, AK Parti’nin müstakbel Kayseri Milletvekili olabilir. 
Feyzioğlu bundan iki hafta kadar önce, 14 Mayıs’ta da Beştepe’deydi. Cumhurbaşkanı ile 35 dakika süren görüşmesi ardından yaptığı açıklamada hazırlanan yargı reformu konusunda Baroların görüşlerini ilettiğini açıklamıştı; yüzündeki ifadeyi merak edenler Cumhurbaşkanlığı sitesindeki tokalaşma fotoğrafına bakabilir.

Demek ki o kısa görüşmede Türkiye’de yargının ağır sorunlarının, avukatların her gün karşı karşıya kaldığı savunma hakkını kullanma engellerinin yanı sıra bu yeşil pasaport konusunu da açmıştı Feyzioğlu. Avukatlar hemen heveslenmesin ama. Öyle önüne gelen avukat değil, yalnızca TBB Başkanlığı ile Adalet Bakanlığının birlikte belirleyeceği avukatlar alabilecek yeşil kapaklı pasaportu.

Yargı reformuna birazdan geleceğiz ama beş yıl önce Feyzioğlu’nun CHP lideri olma hevesinin sonu olan (ona yatırım yapan derin CHP takımını da ters köşeye yatıran) bir başka Mayıs gününü anımsayalım isterseniz: 10 Mayıs 2014 gününü.
O gün Danıştay’ın 146’ıncı kuruluş yıldönümü törenleri vardı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yeniden aday olma ihtimali henüz tamamen ortadan kalkmamış, Başbakan Tayyip Erdoğan da henüz Gül’ün partiye dönüp genel başkan olma ihtimaline karşı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu öne sürüp kendi adaylığını ilan etmemişti. Siyasi belirsizlik had safhada, Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu sahnedeydi. Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün 25 dakika süren konuşması ardından Feyzioğlu’nun televizyonlardan canlı yayınlanan konuşması bir saati geçtiğinde Erdoğan’ın yüzü zaten iyice asılmıştı. Feyzioğlu “Aranızda cumhurbaşkanı adayları var” dediğinde Erdoğan’ın “Yanlış konuşuyorsun” diye yüksek sesle sözünü kestiğine tanık oldu bütün izleyenler. “Böyle edepsizlik olmaz ki” diyerek ayağa kalkmıştı Erdoğan, kendisini kolundan tutarak sakinleştirmeye çalışan Gül’e rağmen. Erdoğan, sahnede “Ama çok yapıcı konuşmaydı Sayın Başbakanım” diye çırpınan Feyzioğlu’na sırtını dönerek salonu terk ederken Cumhurbaşkanlığına giden yolda kesin kararını vermişti; muhtemelen Gül’ü AK Parti yönetiminden uzak tutmak için düzenlemelere de o günden sonra başladı. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU