Trump'ın Biden-Putin zirvesi değerlendirmesi: "Rusya için güzel bir gündü, biz hiçbir şey kazanmadık"

"Rusya'ya büyük bir sahne verdik ve hiçbir kazancımız olmadı"

Biden-Putin görüşmesinde birçok farklı konu ele alınırken, iki taraftan da olumlu açıklamalar yapıldı (Reuters)

Eski ABD Başkanı Donald Trump, şu anki ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesini değerlendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden ve Putin dün İsviçre'nin Cenevre kentindeki zirvede bir araya gelmiş, görüşmeler yaklaşık 4 saat sürmüştü.

İki liderin görüşmesinde Kovid-19 pandemisi, ekonomik gelişmeler, siber güvenlik ve ikili ilişkiler gibi farklı konular ele alındı.

Görüşme hakkında "Rusya için güzel bir gündü" diyen Trump "Biz bundan ne kazandık bilmiyorum" ifadesini kullandı.

Çarşamba gecesi Fox News’a konuşan Trump, "Hiçbir şey elde etmedik. Rusya’ya büyük bir sahne verdik ve hiçbir kazancımız olmadı" dedi.

Trump, başkanlığı sırasında Rus doğal gazını doğrudan Almanya'ya nakledecek olan Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin tamamlanmasını önlemek için yaptırımlar uygulamıştı. Biden ise geçen ay bu yaptırımları kısmen kaldırmıştı.

Eski ABD başkanı, Biden’ın bu kararla "inanılmaz derecede değerli olan bu boru hattını" Kremlin’e ikili zirve öncesinde hediye olarak vermiş olduğunu savundu.

ABD’de hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler, boru hattının Almanya ve Avrupa’yı giderek Rusya’ya daha fazla bağımlı hale getireceğini ve doğal gaz transit ülkesi olarak bilinen Ukrayna'nın bundan zarar göreceğini savunuyordu.

Trump, "Boru hattını, Kuzey Akım 2’yi ben durdurmuştum. Bu boru hattı durdurulmuştu. Şimdi de geri verildi ve karşılığında hiçbir şey alınmadı. Bu sadece sıradan, başka bir gündü" dedi.

Eski ABD başkanı, Avrupa ülkelerinin ticarette ABD’yi zora sokmaya çalıştığını savunarak "Birçok açıdan ticaret konusunda Çin kadar hatta Çin’den daha da kötüler" dedi.

Berlin’de kaç Chevrolet satılıyor? Çok fazla değil. Paris’te kaç Chevrolet satılıyor. Çok fazla yok, hatta belki de hiç satılmıyor. Fakat biz onların ürünlerini, onların şaraplarını, arabalarını, Mercedes’lerini, BMW’lerini ve ürettikleri diğer her şeyi satıyoruz. Ülkenin her yerinde onların ürünlerini satıyoruz.



Independent Türkçe, New York Post, Fox News, Daily Mail

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU