Saadet Partisi'nde kim nerede duruyor?

SP YİK Başkanı Oğuzhan Asiltürk uzun süredir beklenen hamlesini yaptı ve partinin kongre için toplamasını istedi. Peki, Milli Görüş'ün yaşayan son siyasi temsilcisinde neler tartışılıyor?

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu / Fotoğraf: Saadet Basın Birimi

"Bugün kalabalıksınız, A Haber bile gelmiş. İnşallah bundan sonra da böyle olur."

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, partinin Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Oğuzhan Asiltürk'ün kişisel Twitter hesabından parti yönetiminde ve stratejisinde değişim istediği sinyalini vermesinin ardından basın mensuplarının karşısına geçtiğinde ilk bu sözleri söyledi. 

Her hafta düzenli olarak basın toplantısı yapan ama gazetecilerin yoğun ilgi göstermediği basın toplantısı bugün kalabalıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karamollaoğlu da mesajını esprili bir dille vermiş oldu.

"Asiltürk ile görüşeceğim"

Toplantıda D-8'in kuruluş yıldönümünden, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik gerçekleştirdiği saldırılardan, Arakan, Keşmir, Doğu Türkistan'dan, Avrupa ve ABD'de yükselen İslamofobi'den, mültecilerden, "laf değil icraat zamanı" olduğundan, NATO Zirvesi'nden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Biden arasında yapılan görüşmeden, EYT ve KYK borcu "mağdurlarından" ve "Geçim İttifakı" adı altında başlatılan yeni kampanyasına kadar birçok bahsetti Karamollaoğlu.

Ama salonu dolduran basın mensupları ile masa başındaki editörleri, Karamollaoğlu'ndan, Asiltürk'ün açıklamalarını nasıl değerlendirdiğini merak ediyordu. 

Asiltürk'le ilgili soru da A Haber'den geldi. Karamollaoğlu'nun tavrı netti. Parti içi meseleleri kamuoyu önünde tartışma konusu yapmayacağını, açıklamaların kendini bağladığını ve Asiltürk ile görüşeceğini söyledi.

Asiltürk'ün değişim mesajı

Asiltürk, Twitter'dan "Toplumu milli ve manevi değerlere yönlendirmek" ve "Güçlü bir Saadet Partisi teşkilatı oluşturmak" için kendi gözetiminde ve geniş istişareler sonucu bir liste hazırlanarak kongre başkanlığına sunulacağını kaydetti. Saadet Partisi içindeki ağırlığı nedeniyle bu açıklamalar epey ciddiye alındı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen ocakta Asiltürk'ü evinde ziyaret etmiş ve Saadet Partisi'ni Cumhur İttifakı'na davet etmişti.

İttifakın diğer bileşeni Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli de bu davete olumlu baktığını vurgulayan bir açıklama yapmıştı.

Erdoğan, Asiltürk ile ramazan (mayıs) ayında da bir araya gelmiş ve beraber iftar yapmıştı.

Bu süreçle birlikte Milli Görüş hareketinin yaşayan son siyasi temsilcisi Saadet Partisi'nde Asiltürk'ün ağırlığını arttıracak çalışmalar yapmasına kesin gözüyle bakılıyordu.

 

556071-1910382358.jpeg
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asiltürk ile 1 yıl içinde 2 kez bir araya geldi / Fotoğraf: AA

 

Partideki bölünmeler

2018 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti ile birlikte Millet İttifakı'nın bir parçası olan Saadet Partisi'nde bu süreç parti içinde beklenen bir durumdu. 

1969 yılından bu yana Türkiye siyasetinde önemli bir aktör olan Milli Görüş hareketinin yaşayan son siyasi temsilcisi Saadet Partisi içinde bir süredir gel-gitler, bölünmeler ve dışarıya yansıtılmasa da rahatsızlıklar var. 2010 yılında, dönemin Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş'un istifa ederek farklı bir parti kurması, ardından Necmettin Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan'ın partiden koparak Yeniden Refah Partisi'ni (YRP) kurması yaşanan son bölünmelerdi. Bu süreçlerin göbeğinde de hareketin en yaşlı isimlerinden Oğuzhan Asiltürk vardı.

 

Kurtulmuş Erbakan.jpg
Partiden kadrolarıyla birlikte son kopan isimler Numan Kurtulmuş ve Fatih Erbakan oldu. Kurtulmuş, kurduğu HAS Parti'yi 2012'de kapatarak AK Parti'ye katıldı 

 

Asiltürk: İkinci tercihtik, geriye düştük

Asiltürk'ün resmi sıfatı Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı. 

YİK, parti tüzüğüne göre bir "danışma kurulu" olsa da fiilen bu kurulun başkanı "Milli Görüş Lideri" olarak kabul ediliyor.

Zaten Asiltürk de bu sıfatı kullanıyor. Asiltürk, kamuoyuna yansıttığı kadarıyla "toplumda milli ve manevi değerlerin aşındığını" ve bunun reçetesinin ise Milli Görüş'te olduğunu düşünüyor.

Saadet Partisi'nin AK Parti'ye sert muhalefet yapması ve CHP ile konjonktürel seçim işbirliklerine girmesinin partiye zarar verdiğini de düşünen Asiltürk, yanına gelenlere hep yapılan bir kamuoyu araştırmasından örnekler veriyor:

O araştırmayla, Saadet Partisi'ni hep yedekte tutan AK Parti seçmeni muhafazakarların partiden uzaklaştığını ve partinin muhafazakarlar gözünde artık ikinci değil üçüncü hatta dördüncü sıraya düştüğünün ortaya çıktığını belirten Asiltürk bu nedenle Millet İttifakı’na uzak olduğunun işaretlerini veriyor. 

Saadet Partisi Genel Merkezi'nde ise hava çok daha başka. Görüştüğümüz üst düzey bir parti yetkilisi, "Teşkilatlarımız uzun süre sonra gerçek bir siyasi partide bulunduklarını hissetmeye başladı. Taban ve parti yönetimi Genel Başkan Temel Karamollaoğlu'nun arkasında" dedi. 

 

1689806.jpeg
Milli Görüş'ün en eski isimlerinden biri olan Asiltürk, 4 dönem milletvekilliği, İçişleri ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevlerinde bulundu / Fotoğraf: Milli Gazete

 

Parti seçimli kongreye nasıl gider?

Partiyi seçime götürmek için bin 200 delegenin salt çoğunluğunun imzası gerekiyor.

Bu da 601 delegenin partinin seçimli kongreye gitmesi için imza vermesi demek.

SP Genel Merkez'inde bu durum "olası" görülmüyor. Parti yetkilisi de "teşkilatların buna karşı olduğunu" söyledi. Genel Merkez'deki vurgu bu süreçten Karamollaoğlu'nun güçlenerek çıkacağı yönünde.

Partinin politikalarını belirleyen ve sahaya inen kadroların ağırlığı Karamollaoğlu'ndan yana tavır belirlerken Milli Görüş'ün gençlik yapılanması Anadolu Gençlik Derneği ise safını Asiltürk'ten yana belirledi. Asiltürk'ün genel başkan adaylarından birinin de AGD Genel Başkanı Salih Turhan ya da AGD'nin öncülü Milli Gençlik Vakfı'nın son genel başkanı, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı İlyas Tongüç'ün de bulunduğu konuşuluyor. 

YİK'in diğer üyeleri ne diyor?

Her ne kadar Asiltürk YİK Başkanı da olsa YİK'in diğer üyelerinin Asiltürk gibi düşünmediği parti koridorlarında konuşulanlar arasında. 

Yüksek istişare Kurulu'nun ana omurgasını Oğuzhan Asiltürk, Temel Karamollaoğlu, Recai Kutan, Mustafa Kamalak, Yasin Hatipoğlu oluşturuyor.

Bugünlerde sağlık sorunlarıyla baş etmeye çalışan Hatipoğlu aktif siyasetten fiilen çekilmiş durumda.

Partinin eski Genel Başkanlarından Recai Kutan ve Mustafa Kamalak'ın tavrı bu konuda net.

Her iki ismin de Karamollaoğlu'ndan yana durduğu biliniyor. Dolayısıyla Asiltürk, başkanlığını yaptığı YİK'de yalnız kalmış durumda. 

 

Kurtulmuş Erbakan (1).jpg
YİK'in, Asiltürk ve Karamollaoğlu dışında kalan diğer üyeleri: Recai Kutan, Yasin Hatipoğlu ve Mustafa Kamalak


Asiltürk'ün destekçileri

Ama Asiltürk hepten de yalnız sayılmaz. Partinin eski kadrolarıyla dirsek temasında bulunan eski milletvekilleri ve eski il başkanları ve bazı ilçe başkanlarının partide değişim istediği kaydediliyor. Onların talebi, ağustosta partiyi kongreye götürmek. Genel Merkez ise kongreyi Eylül 2022'ye kadar yapmaya hazırlanıyor. 

İttifak tartışması

Aslında tartışmanın odağında Saadet Partisi'nin seçimlerde nasıl bir tavır takınacağına ilişkin soru işaretleri var.

Saadet Partisi, 2018'de yapılan seçim öncesi Cumhur İttifakı'yla da görüşmüştü.

MHP'nin Saadet Partisi logosunun pusulada yer almamasını şart koşmuş ama bu parti yönetimi tarafından kabul edilmemişti. 

 

 

Daha sonra Millet İttifakı'yla temas başlamış, CHP "seçilecek yerlerden" Saadet Partisi adaylarına 20 milletvekili vermeyi teklif etmişti.

Ancak bu da kamuoyundaki Saadet Partisi algısının etkilenmemesi için yönetim tarafından kabul edilmedi.

Partinin başkanlık divanı üyeleri ve diğer yöneticilerinin CHP listelerine girmemesi kararı alındı. 

Önümüzdeki seçimlerde ittifakların nasıl gelişeceği, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yeni grupların olup olmayacağı ise Saadet Partisi'nin içindeki tartışmanın seyrine bağlı olarak gelişecek gibi görünüyor.

 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU