Hamas'tan Ilhan Omar'a tepki: "Bizi ABD ve İsrail'le aynı kefeye koyma"

ABD Kongresi'nin ilk Müslüman kadınlarından olan siyasetçi, kendi partisinden de eleştiri almıştı

Kongre'de beyaz olmayan 4 Demokrat Partili kadın temsilci, Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley ve Rashida Tlaib "Manga" olarak anılıyor (AFP)

Hamas, kendisini ABD ve İsrail'le ve aynı kefeye koyan ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Demokrat Ilhan Omar'a tepki gösterdi.

Hamas sözcüsü Basim Naim 11 Haziran'da yaptığı açıklamada, ABD Kongresi'nin ilk Müslüman kadınlarından olan siyasetçinin ifadelerinin "çok şaşırtıcı" olduğunu söyledi. Parlamenteri "kurban ve celladı eş görmekle" suçlayan açıklamada şu cümleler yer aldı:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sayın Ilhan Omar'ın, başta Filistinlilerin olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki mazlumların haklarını ve adaleti savunmadaki duruşunu takdir ediyoruz. Ancak adaletin temel normlarına ve uluslararası hukuka aykırı olan böyle haksız bir kıyaslama yapması kabul edilemez.

Naim, ABD'nin Afganistan'da saldırgan ülke, İsrail'in Filistin topraklarında işgalci olduğunu söyledi. Hamas'ın ise karşısındakilere mevcut tüm yollarla direnme hakkının meşru olduğunun altını çizdi.

Açıklamada Hamas'ın, Omar'dan ve Filistinlilerin haklarını savunan diğer tüm kişilerden "her şeyi doğru şekilde tanımlamalarının beklediği" kaydedildi.

Ne olmuştu?

Omar, 7 Haziran'da Temsilciler Meclisi'ndeki oturumda Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a "ABD ve İsrail'in Uluslararası Ceza Mahkemesinin yetki alanını neden tanımadığına" ilişkin sorular sormuştu. Bunun ardından konuyla ilgili Twitter'dan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullanmıştı:

İnsanlığa karşı işlenen suçların kurbanları için aynı derecede hesap verebilmemiz ve adalet sahibi olmamız gerekiyor. ABD, Hamas, İsrail, Afganistan ve Taliban tarafından işlenmiş akıl almaz suçlara tanıklık ettik. Bakan Blinken'a kurbanların adaleti nerede araması gerektiğini sordum.

Bunun ardından Omar'a bazı Demokrat parlamenterler de tepki göstermişti. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin de aralarında olduğu bazı Demokratlar, Omar'a karşı ortak bir yazılı açıklama yaparak, herkesin ifade özgürlüğünün olduğunu ancak ABD ve İsrail'le Hamas ve Taliban'ı aynı kefeye koymanın "çok tehlikeli bir yaklaşım" olduğunu savunmuştu.

Omar, bunun ardından yaptığı açıklamada, amacının "terör örgütleriyle demokratik ülkeleri eşitlemek" olmadığını vurgularken, sadece Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ile ilgili bir çarpıklığı dile getirdiğini belirtmişti.

Öte yandan diğer "Manga" üyeleri Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley ve Rashida Tlaib, Omar'a destek vermişti. ABD Kongresi'nin Müslüman üyelerinden Tlaib, "Kongredeki Müslüman kadınlar için ifade özgürlüğü yok" demişti.

 

Independent Türkçe, RT, AA, Boston.com

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU