İnsan dışkısıyla korunmuş bin yıllık tavuk yumurtası bulundu

Yumurta kazı esnasında kırıldı ama sonra tamir edildi

6 santim uzunluğundaki yumurta,  Elie Haddad, Liat Nadav-Ziv ve Jon Seligman liderliğindeki kazı çalışmasında bulundu (AFP)

Arkeologlar, İsrail'in merkez bölgesindeki Yavne şehrinde M.S. 1021'den kalma, günümüze dek mükemmel biçimde korunmuş bir tavuk yumurtası ortaya çıkardı. Ancak yumurtanın kabuğu, çıkarma ve temizleme işlemi sırasında çatladı.

İsrail Eski Eserler Kurumu’ndan çarşamba günü yapılan açıklamaya göre arkeolojik eser, şehirdeki kentsel gelişim projesi kapsamında yapılan kazıda, eski bir lağım çukurunda keşfedildi.

Eski kümes hayvanlarıyla ilgili araştırmalarıyla tanınan Dr. Lee Perry Gal, bu yumurtanın son derece nadir bir buluntu olduğunu ortaya koydu.

Daha önce yumurta kabuğu parçalarının bulunduğunu ama hiç bütün halde yumurtanın ele geçirilemediğini aktaran uzman, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yumurtaların kabukları kırılgandır, bu yüzden (İsrail’de) neredeyse hiç bütün tavuk yumurtası korunamadı. Küresel düzeyde bile, bu son derece önemli ve nadir bir buluntu.

Eski Eserler Kurumu’nun açıklamasına göre bu yumurtanın bin yıl önce lağım çukurunun içinde yumuşak insan dışkısıyla çevrelendiği ve bu sayede günümüze kadar bütün halde ulaşabildiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Arkeolog Alla Nagorsky, "Bugün bile yumurtalar süpermarketteki kartonlarında nadiren uzun süre sağlam kalıyor. Bunun bin yıllık bir keşif olduğunu düşünmek inanılmaz!" dedi.

Arkeologların büyük çabalarına rağmen, yumurtanın kabuğu kazı alanından alındığı sırada parçalandı. Ancak araştırmacılar onu İsrail Eski Eserler Kurumu'nun organik laboratuvarında restore etmeyi başardı.

Kabuğun içinin neredeyse boş olduğunu ifade eden Gal, "Kalıntıları alıp DNA dizilerini yapmak için biraz kolajen çıkaracağız" diye konuştu:

Endişelenmeyin, yumurta organik laboratuvarda tamir edildikten sonra yeniden bütün hale getirildi.

 

Independent Türkçe, Sputnik International, Times of Israel

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU