Avustralya, yaklaşık üç yıl gözaltında tutulan Iraklıya 350 bin dolar tazminat ödeyecek

Tazminatın 28 gün içinde ödenmesi gerekiyor

Avustralya'nın tazminatı 28 gün içinde ödemesi gerekiyor (Reuters)

Avustralya'da federal mahkeme, yaklaşık üç yıl boyunca hukuka aykırı şekilde gözaltında tutulduğu gerekçesiyle devletin Iraklı bir sığınmacıya 350 bin dolar (yaklaşık 3 milyon TL) tazminat ödemesine karar verdi.

The Guardian, bu kararın benzer davalarda emsal oluşturabileceğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Duruşmalarda adı MZZHL diye geçen Iraklı, ilk olarak Mayıs 2012'de geldiği ülkede gözaltına alındı. Sığınma talebinde bulunanlara sağlanan koruma vizesine yönelik talebi reddedilen Iraklı adama, göçmenlik statüsü ve geçici vize verildi.

Bunun ardından MZZHL'in göçmenlik statüsüne yaptığı itiraz kabul edilmezken, geçici vize Haziran 2014'te sona erdi. Iraklı Ağustos 2018'de tekrar gözaltına alındı.

20'li yaşlarındaki adam Ekim 2018'de ülkesine geri dönmek istese de bir sonraki yılın mart ayında orada hayatının tehlikeye gireceğini iddia ederek bu kararından vazgeçti. MZZHL, Irak hükümetine bağlı bir grubun kendisini aradığını ve ailesinin evinin bu yüzden yakıldığını öne sürdü.

Şimdiyse 7 Haziran'da yargıç Geoffrey Flick, Iraklının Mart 2019'dan Mayıs 2021'e kadar hukuka aykırı şekilde gözaltında tutulduğuna hükmetti.

Gözaltının amacının MZZHL'i Avustralya'dan göndermek olduğunu ancak bu gayenin dışına çıkıldığını bildiren Flick, Iraklının "Mart 2019'dan hemen sonra veya en geç 2019'un ortalarında serbest bırakılması gerektiğini" söyledi.

 

 

Avustralya'da yasalar uyarınca bir kişinin rızası olmadan sınır dışı edilebilmesi için, gönderileceği ülkeyle temasa geçmek gerekiyor. İçişleri Bakanlığı yetkilileri duruşmalarda, bu yönde bir adım atılmadığını kabul etti. Irak'taki "önemli siyasi istikrarsızlık" nedeniyle ülkeyle temas sağlanmadığı öne sürdü.

"Karar son derece önemli"

Ancak Flick, bu bahanelerin bakanlığın neden MZZHL'i başka bir ülkeye gönderilmesi ya da vize vererek serbest bırakılmasını sağlaması yönünde adımlar atmadığı konusuna bir açıklık getirmediğini söyledi.

MZZHL, 4 Mayıs 2021'deki bir duruşmada vize verilerek serbest bırakılmıştı. Flick, Göç Bakanı Alex Hawke'a doğru tavsiyeler verilmesi halinde bu hamlenin Ocak 2021'de gerçekleşeceğini söyleyip yetkilileri eleştirdi.

Federal mahkeme, Iraklının "özgürlüğünün kısıtlanmasını" ve "maruz bırakıldığı stresi" gerekçe göstererek 350 bin dolar tazminat ödenmesine hükmetti.

Davayı açan, sığınmacılara ve mültecilere yardımcı olan Human Rights for All adlı avukatlık bürosunun direktörü Alison Battisson, "kararın son derece önemli" olduğunu söyledi ve şöyle bir ek yaptı:

Bu karar, gözaltının amacın dışına çıkılması halinde vize olsa da olmasa da artık yasadışı olduğu anlamına geliyor.

 

Independent Türkçe, The Guardian, The Mandarin

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU