PRRI anketi: ABD'lilerin yüzde 75'inden fazlası LGBT+ eşitliğini destekliyor

Ayrımcılık karşıtı korumalara desteğin en zayıf olduğu grup, Evanjelik Hıristiyanlar

Haziran ayı dünyanın dört bir yanında Onur Yürüyüşlerine sahne oluyor (Reuters)

Din Araştırma Kamu Enstitüsü (PRRI) tarafından düzenlenen bir ankete göre, Amerikalıların yüzde 75'inden fazlası LGBT+'lara yönelik ayrımcılık karşıtı korumaları destekliyor.

LGBT+ Amerikalıları barınmada, iş piyasasında ve kamusal alanda ayrımcılığa karşı koruyacak yasalar halkın yüzde 76'sı tarafından destekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Neredeyse her 5 Amerikalıdan biri, yani yüzde 19'luk kesim, LGBT+ topluluğu üyelerine yönelik bu tür korumalara karşı.

Halkın üçte birinden biraz fazlası, yani yüzde 34'üyse, ayrımcılık karşıtı korumaları güçlü bir şekilde destekliyor. Bu tür düzenlemelere şiddetle karşı çıkanların oranıysa yüzde 6.

Araştırmacılar ırk, yaş, din ve siyasi tercihlere göre bölünmüş gruplar arasında LGBT+ korumalarına yüksek düzeyde destek olduğunu tespit etti. PRRI'ya göre bu, Amerikalılar arasında şimdiye kadar kaydedilen en yüksek destek seviyesi.

Destek, Amerikalıların yüzde 72'sinin LGBT+ korumalarından yana olduğu 2019'dan bu yana yüzde 4 arttı. 2015'te bu oran yüzde 71'di. 2018'de destek yüzde 69'a düşmüştü.

PRRI, destekteki bu artışın siyahiler ve beyaz Protestanlar arasında artan kabulde görülebileceğini belirtiyor. Ana hattaki beyaz Protestanların desteği 2015'le 2020 arasında yüzde 73'ten yüzde 82'ye, siyah Amerikalıların desteğiyse yüzde 65'ten yüzde 75'e çıktı.

2015'le 2020 yılları arasında desteğini artıran diğer gruplar da desteği yüzde 72'den 81'e yükselen çok ırklı Amerikalılar, yüzde 64'ten yüzde 73'e yükselen siyah Protestanlar, yüzde 73'ten yüzde 81'e yükselen 30-49 yaş arası Amerikalılar, yüzde 73'ten yüzde 78'e yükselen bağımsızlar ve desteklerini yüzde 78'den yüzde 85'e çıkaran Demokratlar oldu.

Katolik Kilisesi hâlâ eşcinsel evlilik fikrini reddediyor ancak yine de grup olarak Katolikler, LGBT+ haklarına desteklerini artırdı.

Hispanik Katolikler arasındaki destek sadece 2019'dan bu yana yüzde 75'ten yüzde 81'e yükseldi. Beyaz Katolikler arasındaki destek yüzde 74'ten yüzde 77'ye yükseldi.

Evanjelik Hıristiyan topluluğu içindeki destekse büyük ölçüde daha zayıf. Evanjelik Hıristiyanların sadece yüzde 62'si ayrımcılık karşıtı korumaları destekliyor.

Birçok dini grup, şu anda Kongre tarafından değerlendirilen Eşitlik Yasasını açıkça destekliyor. Yasa tasarısı kanunlaşırsa, "cinsiyet, cinsel yönelim ve cinsel kimliğe dayalı ayrımcılığı" yasaklayacak. Tasarı, şubat sonunda Temsilciler Meclisi'nden geçmişti. 2019'daki bir önceki oylamada, 8 Cumhuriyetçi tasarı lehine oy kullanmıştı. Tasarı bu yıl yine Temsilciler Meclisi'nden geçerken, bu sayı üçe düştü.

Bu yasa tasarısı dini toplulukları bölse de, birçok inanç lideri desteklerini dile getirdi.

ABC News'in haberine göre, Birleşik Mesih Kilisesi papazı Edith Guffey martta Senato'da yaptığı konuşmada "Hepimiz şu tek konuda hemfikir olabilmeliyiz: Yasa tüm çocuklarımıza, Tanrı'nın çocuklarına eşit davranmalıdır" dedi.

Köleliği haklı çıkarmak için din ve inancın nasıl kullanıldığını da biliyorum ama bu yanlıştı… Bundan ders çıkarabileceğimizi düşünüyorum.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU