Gana'da 21 kişi LGBTQ+ haklarını savundukları için tutuklandı

İki ay önce dünyaca ünlü isimlerin yayımladığı açık mektup şimdilik pek de işe yaramamış gibi

Tutuklamalar, yetkililerin bu Afrika ülkesinde eşcinselleri hedef almasının son örneği olarak görülüyor (Unsplash/Independent Türkçe)

İnsan hakları örgütleri, Gana polisinin 21 kişiyi "kanunsuz toplanma" ve LGBTQ+ propagandası yapmayla suçlayarak tutuklamasını kınadı.

Batı Afrika ülkesinin doğusundaki Volta bölgesinde yer alan Ho kentinde perşembe günü düzenlenen etkinlikte toplanan 21 kişi ertesi gün tutuklanmıştı.

Rightify Ghana'nın düzenlediği, LGBTQ+ bireylere nasıl destek verileceğini hukukçulara ve aktivistlere anlatmayı hedefleyen etkinlik, gazetecilerden yoğun ilgi görmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ganalı insan hakları örgütü, "Basın polisle işbirliği yaparak etkinlik mekanına daldı, görüntü almaya başladı ve eşyalarını toplayarak onları tutukladı" ifadesini kullandı.

Yaklaşık 100 bin nüfuslu kentteki tutuklamalar ve bu kişilerin avukata erişiminin olmaması, insan hakları savunucularını kızdırdı. Bazı kişilerin hasta olduğunu ve travma tedavisi görmesi gerektiğini savunan örgütler, tutuklamaları "yasadışı" olarak adlandırdı.

Sosyal medyada #ReleaseThe21 etiketiyle başlatılan ve tutukluların 4 Haziran'daki duruşmayı beklemeden serbest bırakılmasını talep eden kampanya viral oldu.


Akra merkezli LGBT+ Rights Ghana'nın kurucusu ve yöneticisi Alex Kofi Donkor, son bir yılda LGBTQ+ bireylere yönelik saldırıların arttığını söyleyerek şöyle konuştu:

Etkinlik hassas gruplara nasıl hukuki yardım sağlanabileceği konusunda eğitim vermek içindi. LGBTQ+ bireyleri ya da onların savunucularını varolmak ya da toplanmaktan alıkoyan bir kanun yok. Bu anayasal bir hak.

Gana'da eşcinsel ilişkiler 3 ila 25 yıl arasında hapis cezasını öngörse de bu konuda az kişi yargılanıyor. Ancak insan hakları savunucuları kanunların eşcinsel olduğundan şüphelenilen kişilere yönelik saldırı ve şantajı yaygınlaştırdığını ifade ediyor.  

Donkor da polisin cuma günü halka LGBTQ+ bireyler hakkında bilgi verme çağrısında bulunmasına işaret etti. Bunu bir nevi cadı avına benzeten isim, "Çok fazla rahatsız edici. Polis artık halkı Ganalılara karşı kışkırtıyor. Zaten ülkedeki LGBTQ+ bireyler korunmasız durumda" dedi.

Kendisinin de ölüm tehditleri aldığını açıklayan LGBT+ Rights Ghana'nın başkanı, bu bireylere yardım etmek için kurulan toplum merkezinin ocakta açıldıktan sonra martta kapatıldığını hatırlatarak bunun siyasiler ve muhafazakar grupların baskısıyla gerçekleştiğini vurguladı.

Mart ayında aktör İdris Elba, Vogue dergisinin baş editörü Edward Enninful ve süpermodel Naomi Campbell gibi isimler açık mektup yayımlayarak bu toplum merkezinin kapatılmasını kınamıştı.


Independent Türkçe, Guardian, CNN International

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU