Polonya kasabası kendisini LGBT'siz bölge ilan etti, Norveç hibesi tehlikeye girdi

Belediye Başkanı, kararın iptali için lobi yapıyor

Polonya'da iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi, "LGBT'siz bölge" fikrini destekliyor (Reuters)

Polonya'nın güneydoğusundaki küçük bir kasaba, kendisini "LGBT'siz bölge" ilan etmesinin ardından ekonomik zorluklarla karşılaşmaya başladı.

Krasnik Belediye Başkanı Wojciech Wilk, Mayıs 2019'da alınan kararın kaldırılması için lobi faaliyetlerinde bulunduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wilk, "LGBT'siz bölge" ilan edildikten sonra kasabanın homofobiyle eşanlamlı hale geldiğini ancak bunun doğru olmadığını söyledi. Yurtdışından gelen milyonlarca euroluk finansmanın da tehlikeye girdiğini kaydetti.

Zira Belediye Başkanı'nın projeleri için yaklaşık 10 milyon euro (yaklaşık 95 milyon TL) almayı umduğu Norveç, Eylül 2020'de kendisini "LGBT'siz bölge" ilan eden kasabalara hibe vermeyeceğini duyurmuştu.

Norveç bu konuda yalnız değil. Temmuz 2020'de Avrupa Birliği (AB), söz konusu karar sebebiyle Polonya'daki 6 şehre, verilmesi planlanan hibelerin kesildiğini açıklamıştı.

Ayrıca Avrupa Parlamentosu,10 Mart'ta AB'yi LGBT+ özgürlük bölgesi ilan etmişti.

Elektrikli otobüs ve gençlik programları gibi projeler için para gerektiğini belirten Wilk, hibelere ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Wilk'e göre bu projeler önemli. Çünkü genç bireyler, ya başkent Varşova'ya ya da yurtdışına gidiyor.

 

 

Belediye Başkanı "Avrupa'da alay konusu olduk. Bu durumdan en çok etkilenenlerse politikacılar değil yurttaşlar" dedi ve ekledi:

Benim görüşüm belli. Bu kararın iptalini istiyorum. Çünkü kasabaya ve kasaba halkına zarar veriyor.

"LGBT'siz bölge" konusunda kasabanın yaşlıları ve gençleri farklı düşüncelere sahip. Örneğin 73 yaşındaki Jan Chamara, karar uygulandığı sürece sadece patates yiyerek yaşamını idame ettirebileceğini söyledi. Ancak bir markette çalışan 24 yaşındaki Amanda Wojcicka, "LGBT'siz bölge" fikrinin utanç verici olduğunu ifade etti.

Fransız bir bakan kasabaya gitmek istemişti

Krasnik'in bu konudaki şöhreti o kadar kötü ki Fransa Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Clement Beaune mart ayında Polonya'yı ziyaret ettiğinde, ayrımcılığa karşı duruşunu göstermek için söz konusu kasabayı ziyaret etmek istediğini söylemişti. Beaune, Polonyalı yetkililerin gitmemesi yönünde baskı uyguladığını öne sürüp ziyaretini iptal etmişti.

Bununla birlikte ekonomik kayıpla karşılaşan bazı kasabalar geri adım atmıştı. Ancak Krasnik'i bu yolda zorlu bir süreç bekliyor. Zira geçen sene, "LGBT'siz bölge" kararının iptali reddedilmişti. 21 üyesi bulunan meclis, Wilk'in yakın bir tarihte başka bir oylama için yaptığı itiraz da kabul edilmemişti.

Sadece Pawel Kurek adlı üye, belediye başkanına açıkça destek veriyor. "Hata yaptım" diyen Kurek, ilk oylamada çekimser kaldığını ancak kararın aptalca olduğunu ve iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

 

Independent Türkçe, New York Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU