DEVA Parti'li Yeneroğlu'ndan "OBP" sözleşmesi yorumu: Yurtdışına para çıkartan büyük sermaye sahiplerini değil, yurtdışındaki işçileri vuracak

Yeneroğlu açıklamasında, Otomatik Bilgi Paylaşımı sözleşmesiyle, hükümetin yurt dışında yaşayan vatandaşları suç işlemiş pozisyona sokacağını savundu

Fotoğraf: AA

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, kamuoyunda "Otomatik Bilgi Paylaşımı" olarak bilinen Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesinin, 1 Haziran'da yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe girmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 

thumbs_b_c_4dc55f191edc6c72f1683153258a950f.jpg
Mustafa Yeneroğlu / Fotoğraf: AA


Söz konusu sözleşmesinin yurtdışına para çıkartan büyük sermaye sahiplerini değil, yurtdışındaki işçileri ve emekçileri vuracağını savunan Yeneroğlu, "Otomatik Bilgi Paylaşımı aslında vergiden kaçınmak isteyen büyük para sahiplerini takip için geliştirilmiş bir sistemdir. Bu açıdan, yüzden fazla ülkenin imza attığı bu sözleşmeye itiraz etmiyoruz, bu sözleşme uluslararası bir zorunluluk olmuştur; itirazımız bu sözleşmenin hükümet tarafından adeta kendi vatandaşını kasıtlı olarak mağdur etmeyi amaçlamış ve sağlıklı bilgilendirmeden kaçınan saydam devlet sorumluluğuna aykırı olarak uygulanmasına" dedi.

Yeneroğlu, 6,5 milyon vatandaşın bu sözleşmenin doğrudan muhatabı ve yanlış uygulamanın mağduru olacağını da öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Hükümet yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızı adeta suç işlemiş pozisyona sokmaktadır" 

Hükümetin OBP konuşuna yaklaşımı ile Türkiye'yi milyarlarca euro zarara uğratacağını ve yurt dışında yaşayan vatandaşları suç işlemiş pozisyona sokacağını savunanYeneroğlu, şunları kaydetti:

Hükümet sorumsuz ve ciddiyetsiz davranarak vatandaşlarımızı kendi kaderlerine terk etmektedir. Yabancı ülkeler nezdinde vatandaşlarımız vergi suçları açısından suçlu duruma düşürülmektedir.

İlgili tüm vatandaşlarımıza mektup gönderilerek, sivil toplumun bir araya geldiği mekanlarda ilanlar asılarak ve kamu spotları yayınlanarak gerekli bilgilendirmeler yapılmalıydı. Bugün de yapılmalı ve OBP takvimi buna uyarlanmalıdır.  Otomatik bilgi paylaşımına konu verilerin 2019 itibarıyla başlatılması hâlinde yurtdışında ikamet eden kişiler ağır mağduriyetler yaşayacaklardır.

Yurtdışında yaşayan kişi Türkiye’deki birikimi nedeniyle yabancı ülkede tâbi olduğu vergi diliminden üst dilime yükseltilerek daha fazla vergi ödemek zorunda kalabilir.  Tüm bunların yanı sıra yurtdışında yaşayan kişiler, yabancı ülkede vergi usulsüzlüğü, vergi kaçakçılığı, dolandırıcılık gibi suçlar nedeniyle cezai kovuşturmaya tâbi tutulabilir ve ağır mâli geri ödeme yükleriyle karşılaşabilirler.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU