Atatürk'e hakaretle suçlanan imam hakkında suç duyurusu sayısı artıyor: Aynı konuda çok sayıda şikayet, soruşturma ve cezaya etki eder mi?

Tepkiye neden olan olaylarda aynı anda yüzlerce suç duyurusunda bulunuluyor hatta dava açılıyor. Peki çok sayıda kişinin şikayet etmesinin soruşturmaya katkısı ne? Suçlu bulunması halinde daha mı çok ceza alıyor? Hukukçular cevapladı

İmam Mustafa Demirkan, hakkında çok sayıda suç duyurusu oldu / Fotoğraf: Twitter

Üsküdar Yıldırım Bayezid Camii eski imam-hatibi Mustafa Demirkan'ın Ayasofya Camii'nde gerçekleştirilen "Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi" kapsamında verdiği vaaza kamuoyundan tepki gelmişti.

Demirkan'ın, "Onlardan daha zalim, daha kâfir kim olabilir. Ya Rabbi, o zihniyetin bir daha bu ümmetin başına gelmesini mukadder buyurma" sözleriyle Ayasofya'yı müzeye çeviren Mustafa Kemal Atatürk'e lanet okuduğu iddia edildi.

Tepkilerin ardından çeşitli kesimlerden Demirkan hakkında farklı günlerde ve yerlerde suç duyurusunda bulunuldu.

Suç duyurusunda bulunanlar arasında CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, CHP'nin İstanbul'daki 39 ilçe başkanı, CHP Ankara ilçe başkanları, Ankara, İzmir, Denizli baroları, Eğitim-İş Sendikası ve Halkın Kurtuluş Partisi de (HKP) var.

Peş peşe suç duyuruları yapılıp, davalar açılıyor

Bu aslında ilk defa görülen bir durum değil.

Kamuoyunda tepki çeken olaylarda özellikle de siyasi içerikli meselelerde bir anda Türkiye'nin 4 bir tarafında yüzlerce suç duyurusu birden yapılabiliyor.

Neredeyse her siyasi parti veya bazı kitlesel sivil toplum örgütleri zaman zaman bu yola başvurmakta.

Peki bir konuda çok sayıda suç duyurusunda bulunulmasının, dava açılmasının soruşturmaya veya yargılama sonunda verilen cezaya bir etkisi var mı?

chp.jpeg
CHP'nin İstanbul'da 39 ilçe başkanı, Demirkan hakkında suç duyurusunda bulundu / Fotoğraf: İstanbul

 

Bütün şikayetler suçun işlendiği yerdeki savcıda birleşir

Emekli başsavcı ve avukat Durmuş Yargı, bir suç halinde o suçun takibinin işlendiği yerdeki cumhuriyet savcılığının görevi olduğunu hatırlattı.

Yargı, aynı konunda çok sayıda suç duyurusu yapılması daha çok siyasi olaylarda tanık olunduğunu belirterek, "Bütün il ve ilçe teşkilatları bir bakıyorsun binlerce şikayet dilekçesi veriyor. Savcılar alır bunlara bakar. Suç nerede işlenmiş ise oradaki cumhuriyet savcısına gönderir ve hepsi orada birleşir. Konuyu takip eden savcı dava açılmasını gerektirecek bir suç veya delil varsa ya dava açar ya da takipsizlik verir" dedi.

"100 bin kişi de şikayette bulunsa bir kişi de bulunsa sonuç değişmez"

"Çok sayıda suç duyurusu soruşturmaya veya dava sonucuna etki eder mi?" sorusuna Yargı, şu cevabı verdi:

100 bin kişi de şikayette bulunsa bir kişi de şikayette bulunsa sonucu değiştirmez. Varsa bir cezası onu ağırlaştırmaz veya hafifletmez. Yapılan suç duyuruları bir ihbardır ve daha çok şovdan öteye gitmeyen siyasi hareketlerdir.

hasanbey.jpg
Hasan Sınar / Fotoğraf:bilgenlawoffice.com/

 

"Hiçbir şey fark etmez"

Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Sınar ise "Aynı konuyla alakalı çok sayıda suç duyurusunda bulunulması veya dava açılması durumunda ne olur?" sorusuna "Hiçbir şey fark etmez. O davalar birleştirilir" diye cevap verdi.

Sınar şunları kaydetti:

"Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 160. maddesi uyarınca cumhuriyet savcısı bir suçun işlendiği şüphesini öğrendiği andan itibaren, bu suçun işlenip işlenmediğini, işlenmişse faili ve işlenme biçimini, şartlarını vs. araştırmak zorundadır. Suç duyurusu dediğimiz işte savcıyı bu suçun varlığından haberdar eden ihbardır. Bu ihbar o suçu bilen tüm yurttaşlar için anayasal bir haktır. Hatta bazen, sağlık çalışanları vs. için bir yükümlülüktür. Sadece tek ihbarın varlığı, basit şüphe yaratması koşuluyla süreci başlatmak için yeterlidir. Bu açıdan bir suça ilişkin bir ihbar veya bin ihbar yapılması arasında, savcının soruşturma yapma yükümü yönünden hiçbir fark yoktur."

"Yüzlerce ihbar yapılması hukuki değil, siyasi bir eylem"

Yüzlerce, binlerce ihbarın yapılmasının hukuki değil, siyasi sonuçları olan bir eylem olduğunu kaydeden Sınar'a geçen günlerde Düzce Akçakoca Müftüsü'nün Selaniklilere yönelik hakaret içerdiği iddia edilen sözlerini hatırlattık.

Bu olayda da pek çok suç duyurusu olmuştu.

"Suç birden fazla kişiye karşı işlendiğinde tek ceza verilir ama ağırlaşır"

Hatırlatmamızın ardından Sınar, "Hakarete maruz kalan bir kişi değil de birçok kişi ise her biri için hakaretle suçlanan kişi hakkında ayrı ayrı ceza verilir mi?" şeklindeki soruyu da şu şekilde cevaplandırdı:

Tek bir fiille birden fazla kişiye karşı suç işlendiğinde faile tek ceza verilir fakat ceza ağırlaşır. Buna aynı neviden fikri içtima denir. Ancak her bir Selanik göçmeni için ayrı ceza verilmez.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU