Yeni araştırmaya göre galaksimizin merkezinde kara delikten daha gizemli bir nesne olabilir

Galaksimizin merkezi, süper kütleli kara delik değil, bir karanlık madde kümesi olabilir

Nasa bu yıl New Horizons uzay aracından aldığı verilerle evrendeki mevcut galaksi tahminini yaklaşık 2 trilyondan yaklaşık 200 milyara indirdi (NASA)

Bilim insanları, Samanyolu galaksimizin ortasında süper kütleli kara delik olduğuna inansa da yeni araştırmalar, galaksinin merkezinde daha gizemli bir şey olabileceğini öne sürdü.

Galaksimizin merkezinde yer alan, güneşin yaklaşık 4 milyon katı kütleye sahip devasa nesne Sagittarius A*, etrafındaki yıldızların hareketi nedeniyle her zaman bir kara delik olarak kabul edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne var ki 2014'te, G2 adıyla bilinen bir gaz bulutunun kara deliğe yaklaşması bu varsayıma dair soru işareti oluşturdu. Bilim insanları, bulutun Sagittarius A*'nın devasa yerçekimi kuvvetince yok edilmesini beklese de bu gerçekleşmedi ve G2 sorunsuz bir şekilde hayatına devam etti.

Bazı bilim insanları artık Sagittarius A*'nın kara delik değil, karanlık madde yığını olduğunu varsayıyor. Evrendeki toplam maddenin yüzde 80'ini oluşturduğu düşünülen görünmez maddeye karanlık madde dense de bu madde ışıkla etkileşime girmediği için tespiti çok zor.

Uluslararası Göreli Astrofizik Merkezi'ndeki (ICRA) araştırmacılar, bunu test etmek için galaksimizin merkezini karanlık maddeyle (özellikle de "darkino" diye bilinen tuhaf bir temel parçacıkla) değiştiren, yığının ortasını yoğun ama kenarlarını daha dağınık şekilde bırakan bir simülasyon oluşturdu.

Bilim insanları, "darkino"ların bir tür fermiyon (herhangi bir zamanda aynı kuantum durumunu paylaşamayan parçacıklar) olduğunu ve bu nedenle de yoğun bir şekilde bir araya gelmelerinin sınırlı olduğunu söylüyor. Bu, G2'nin kenarlarda hayatta kalmasını, yakındaki yıldızların varlığını sürdürmesini ve hatta Samanyolu'nun dış halesinin dönüş eğrisinin nedenini açıklamayı sağlıyor.

Süper kütleli kara delik en olası hipotez olmaya devam ederken, cevap düşündüğümüzden daha karmaşık olabilir. Bu yıl bilim insanları, bilhassa süper kütleli kara deliklerin de karanlık maddeden oluşabileceğini öne sürdü. Bu, onların etraflarındaki galaksiler bile var olmadan, nasıl bu kadar hızlı oluşabildiğini açıklayabilir.

Araştırma, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters adlı akademik dergide yayımlandı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU