NASA, Samanyolu'nun kalbini gösteren çarpıcı bir fotoğraf yayımladı

Uydu görüntüsünde milyarlarca yıldız yer alıyor

Yeni yayımlanan görüntü, galaksinin merkezindeki aşırı ısıtılmış gaz ve manyetik alanların oluşturduğu enerjiyi gösteriyor (NASA)

NASA, Samanyolu Galaksisi'nin kalbindeki patlayıcı enerjiyi gösteren sıradışı yeni bir fotoğraf yayımladı.

Fotoğraf yaklaşık 140 bin kilometre uzakta, Dünya’nın yörüngesinde bulunan Chandra X-Işını Uzay Teleskobu tarafından son 20 yılda çekilen 370 görüntünün bir araya getirilmesiyle oluşturuldu.

Fotoğrafta milyarlarca yıldız ve sayısız karadelik gösteriliyor. NASA, astronomların bunu yeni bir galaktik uzay hava durumu çalışması için referans olarak kullandığını belirtti.

Massachusetts Amherst Üniversitesi’nden astronom Daniel Wang, cuma günü, pandemi sırasında evde mahsurken bir yıl boyunca bu görüntü üzerinde çalıştığını söyledi.

Wang, "Fotoğrafta gördüğümüz, galaksimizin merkezindeki şiddetli veya enerjik bir ekosistemdir" dedi.

Orada çok fazla süpernova kalıntısı, karadelik ve nötron yıldızı var. Her bir X-ışını noktası ya da özelliği, çoğu merkezde bulunan bir enerji kaynağını temsil ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wang bu fotoğrafı, yeni bir çalışmanın temeli olarak kullanıldı. NASA, söz konusu çalışmanın, yüksek enerji bölgesindeki galaktik uzay hava durumuna yönelik kavrayışımızı artırdığını söylüyor. Astronomun çalışması Monthly Notices of the Royal Astronomical Society'nin haziran sayısında yer alıyor.

1999’da fırlatılan Chandra, evrenin yüksek enerjili bölgelerindeki X-ışını salımlarını izlemek için tasarlandı. 

Son yıllarda uzaydan çekilmiş en harika fotoğrafların çoğu, Massachusetts’teki Smithsonian Astrofizik Gözlemevi'nin yönettiği bu uydu tarafından kaydedildi.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU