MBB Başkanı Büyükakın: Marmara Denizi ortak değerimiz ve derdimiz, el ele vermeliyiz

Marmara Denizi'ne kıyısı olan belediyelerin kurduğu Marmara Belediyeler Birliği (MBB), Türkiye'nin iç denizini etkisi altına alan müsilaja çözüm üretmek için harekete geçiyor. Çalıştayların ardından eylem planı ortaya çıkarılacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Marmar Belediyeler Birliği Başkanı Tahir Büyükakın / Fotoğraf: Twitter (@tahirbuyukakin)

Marmara Belediyeler Birliği (MBB), 1973 yılında Marmara Denizi'ne kıyısı olan 45 (il-ilçe) belediyenin bir araya gelerek kurduğu bir organizasyon. Birliğin kuruluş odağı çevre sorunlarına karşı ortak hareket etmek amacı vardı. Şimdi bu birliğe ismini veren Marmara Denizi büyük bir kirlilikle yüz yüze. "Deniz salyası" olarak bilinen müsilaj denizi kaplamaya başladı. Uzmanlar bu soruna acilen el atılması gerektiği yönünde hemfikir. Peki, Marmara Belediyeler Birliği konuyla ilgili ne yapacak? Marmara'daki müsilaj sorunuyla ilgili Marmara Belediyeler Birliği olarak inisiyatif alındığına yönelik işaretler geliyor. Birlik bu konuda neler yapmayı planlıyor? Konuyu Marmara Belediyeler Birliği'nin de başkanlığını yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'la konuştuk.

Marmara'daki müsilaj sorunuyla ilgili Marmara Belediyeler Birliği (MBB) olarak inisiyatif alındığına yönelik işaretler geliyor. Birlik bu konuda neler yapmayı planlıyor?

Marmara Belediyeler Birliği (MBB) kurulduğundan bu yana özellikle yerel yönetimlerin birlikte hareket ederek ortak değerimiz olan Marmara Denizi'ne ortak akılla sahip çıkma odaklı çalışmalar yürütüyor. Marmara Denizi Sempozyumları ve tematik çalıştaylarla bu öncelikli konuyu sürekli gündemde tuttu. MBB en son müsilajın yaygın olarak görülmeye başlandığı mayıs ayı içerisinde, 18 Mayıs 2021 Salı günü, "Marmara Denizi'nin Yeni Kabusu: Müsilaj" başlıklı çevrimiçi bir seminer düzenleyerek konunun önemini uzman isimlerin katılımıyla vurguladı. Ayrıca bu seminer ile Marmara Denizi'ne yönelik bütünleşik bir çevre yönetimi eylem planının gerekliliği doğrultusunda çalışmalara başlandığı da kamuoyuyla paylaşıldı. 26 Mayıs'ta İstanbul'da gerçekleştirilen MBB Meclis toplantısının ağırlıklı gündemini de oluşturan Marmara Denizi için tüm paydaşların katılımıyla gerçekleştirilecek bir çalıştayla bilimsel, idari ve ekonomik olarak değerlendirilmesi yönünde bir kanaat oluştu. Bu kanaati somut olarak eyleme geçirmek adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yoğun bir işbirliği içerisinde 4 Haziran'da "Marmara Denizi'nde Müsilaj Problemi ve Çözüm Önerileri" başlıklı bir çalıştay gerçekleştirilecek. Bu çalıştayda 3 temel başlıkta mevcut durumu değerlendirilecek, atılması gereken adımları ve bu adımların nasıl bir iş birliği içerisinde atılması gerektiği ele alınacak.

4 Haziran'da gerçekleştirilecek çalıştay çıktıları ışığında 6 Haziran 2021 Pazar günü Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum'un katılımıyla Marmara Denizi'nin çevre yönetimini ortak bir anlayışla ele almak, deniz salyasına ivedilikle çözüm üretmek ve ortak eylem planı hazırlamak üzere Marmara Denizi'ne kıyısı bulunan MBB üyesi Balıkesir, Bursa, İstanbul, Kocaeli ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyeleri ile Çanakkale ve Yalova Belediyelerinin, MBB Encümen Üyeleri Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Edirne, Bağcılar, Büyükçekmece, Gelibolu Belediyeleri ve ilgili paydaşların davetli olduğu toplantı yapılacak. Toplantı Sonunda Marmara Denizi'ne ilişkin eylem planın konusunda açıklamalar Sayın Bakan tarafından yapılacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlk izlenimleriniz neler? Bu sorunu çözmek mümkün mü yoksa daha da büyüyecek mi?

Bu konularda bilimsel ve teknik değerlendirmelerin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Ancak uzman değerlendirmelerine göre müsilajın temel nedenleri sıcaklık artışı, denizin durağanlığı ve genel olarak kirlilik diye tarif edebileceğimiz sudaki çözünmüş oksijen miktarındaki düşük seviye. Hiç vakit kaybetmeden Marmara Denizi'ne kentsel ve endüstriyel atıksu girdisine yönelik adımlar atılması önem arz etmektedir. Sorunun temelinde yer alan unsurlarda müdahale edebileceklerimize odaklanarak daha büyük bir boyuta gelmeden çözüm geliştirilebileceğine inanıyoruz. 

 

büyükakın hava denetim.jpeg
Başkan Büyükakın, Marmara Denizi'ndeki son durumu havadan da gözlemledi / Fotoğraf: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 


Toplumda belediye başkanlarının farklı partilere mensup olmasının bu sorunun çözümünde bazı olumsuzlukları beraberinde getirdiğine yönelik bir önyargı var. Bu önyargı doğru mu?

Farklı partilere mensup olmak Marmara Denizi konusunda birlikte çalışmaya engel değil. Sayın Cumhurbaşkanımız da Sayın Bakanımız da hükümetimiz ile yerel yönetimlerin işbirliği yapması konusundaki iradelerini ortaya koydular. Marmara ortak değerimiz ve derdimiz. El ele vermek durumundayız. Sadece belediyelerle de değil, üniversiteler, meslek odaları, sivil toplam kuruluşları, ticaret ve sanayi odaları gibi tüm paydaşlarla el ele vermek durumundayız. 

Sanayi tesislerinin yapması gerekenler neler?

Doğrudan bu konuya odaklanan bir çalıştayımız olacak. 4 Haziran'da yapılacak çalıştay. Uzmanların ve yetkili idarelerin değerlendirmeleri ve pazar günü yapılacak toplantıdan sonra Sayın Bakanımız açıklama yapacaktır.

Marmara Denizi'nin kurtulması için ne kadar zamanlık bir süre gerekiyor.

Bu tam olarak mevcut sorunun büyüklüğü ile orantılı. Pazar günü yapılacak toplantı sonrasında hem teknik hem de idari değerlendirmeler daha sağlıklı olarak yapılacaktır.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU