Brezilya lideri direnen yerlilere söz verdi: "İstemiyorsanız topraklarınızda madencilik olmayacak"

Yanomami kabilesi, uzun zamandır kaçak madencilerin kendilerine ait topraklara zorla el koymasına ve çok sayıda kişinin öldüğü saldırılara direniyor

Bolsonaro, geçen hafta Yanomami kabilesine ait bir yerleşimi ziyaret etmişti (Reuters) 

Brezilya'nın koruma altındaki topraklarında madenciliği savunarak tepki çeken Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, yıllardır yasadışı altın madencilerine direnen Yanomami yerli kabilesine destek sözü verdi.

Yanomami liderleriyle geçen hafta görüşen Bolsonaro, topluluk istemediği sürece topraklarında madencilik yapılmayacağını söyledi. Brezilya lideri, dün yayımladığı videoda "Madencilik istemiyorsanız olmayacak. Amazon içinde ve dışında başka yerlerde madencilik isteyen, toprakların işlenmesini isteyen yerli kardeşler var, onların isteklerine saygı göstereceğiz" dedi. Bolsonaro, yerli halkların ordu tarafından korunacağını da ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yanomami kabilesi, uzun zamandır kaçak madencilerin kendilerine ait topraklara zorla el koyduğunu ve çok sayıda kişinin öldüğü saldırılar düzenlediğini belirtiyor. Kabile, Roraima eyaleti ve Amazonlar'da yaklaşık 27 bin yerlinin yaşadığı geniş topraklara sahip.

Yerli hakları örgütleri, Yanomami halkının son 30 yılda binlerce kaçak madencinin işgali nedeniyle hastalık ve açlık dahil birçok insani krizle karşı karşıya olduğunu vurguluyor. Yerli gruplar ve çevre hakları örgütleri de, sağcı Brezilya liderinin madenciliği desteklediği açıklamalarının kaçak madencilere yerli topraklarını işgal etme yönünde cesaret verdiğini belirtiyor.

Amazonlar'daki yıkım Bolsonaro döneminde hız kazandı

Bolsonaro'nun göreve geldiği 2019'dan bu yana ülkede kaçak madencilerle yerliler arasında gerilim hızla yükseldi, dünyanın akciğerleri olarak bilinen Amazon ormanlarındaki yıkım da hız kazandı.

Sağcı lider, daha önce yerlilere ait koruma altındaki toprakların madenciliğe açılmasını öngören yasa tasarısını desteklediğini açıklamıştı. Yerli topraklarını korumakla görevli federal kurumların bütçesinin azaltılması da tepkilere yol açmıştı.

Hutukara Yanomami Derneği'nin martta yayımladığı bir rapora göre, Amazonlar'daki ormansızlaşmanın başlıca nedenleri arasındaki kaçak madencilik, Yanomami topraklarında geçen yıl yüzde 30 arttı. 500 futbol stadyumu büyüklüğündeki doğal alanın kaçak madenciler tarafından yıkıma uğratıldığı belirtildi.

Yanomami topluluğu dışında birçok yerli kabilesi uzun süredir kaçak madencilik faaliyetlerini ve artan saldırıları protesto ediyor. Bir mahkeme, geçen hafta hükümete bu toprakların korunması için gereken önlemleri alma çağrısında bulundu.


Independent Türkçe, AFP, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU