1500 metrekareden küçük zincir marketlerde marketlerde sigara ve cep telefonu, kırtasiye ürünleri, elektronik ve beyaz eşya satışı yasaklanıyor

Hükümet, zincir marketlere sigara satışına yasak getirerek bakkal gibi küçük işletmeleri korumayı amaçlayan yasa teklifini Meclis’e getirmeye hazırlanıyor

Bu hafta TBMM’ye gönderilmesi planlanan taslakta, 1500 metrekareden küçük zincir marketlerde sigara ve cep telefonu, kırtasiye ürünleri, elektronik ve beyaz eşya satışının yasaklanması planlanıyor / Fotoğraf: AA

Zincir marketlere yeni kurallar getiren ve bakkal gibi küçük işletmelerin korunmasını amaçlayan yasa taslağıyla ilgili son noktaya gelindiği öğrenildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da bu düzenlemenin bir an önce tamamlanması için talimat verdiği belirtiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zincir marketlerde düzenleme nasıl yapılacak?

Teklifin bu hafta TBMM’ye gönderilmesi bekleniyor. Aylar önce hazırlanan taslak, kamuoyunda tartışmaya açılmıştı. Ticaret Bakanlığı ve milletvekillerinin üzerinde çalıştığı “Perakende Ticaretin Düzenlenmesi” hakkındaki yasa taslağında birden fazla tartışmalı başlık bulunuyor.

Taslaktaki, “zincir marketlerin hafta sonları kapalı olup olmayacağı, hangi ürünlere satış yasağı getirileceği, açılacakları yerlerin nüfus kriterleri ile küçük işletmelere olan mesafeleri” gibi başlıklarda alternatifler tartışılıyor.

1500 metrekareden küçük marketlerde uygulanacak

Taslakta, 1500 metrekareden küçük zincir marketlerde sigara ve cep telefonu, kırtasiye ürünleri, elektronik ve beyaz eşya satışının yasaklanması planlanıyor. Zincir marketlerin pazar günleri tamamen kapalı olmasıyla, saat 11.00’dan önce açılmaması konusundaki kararın da bu hafta verileceği ifade ediliyor.

Ayrıca, zincir marketlerle bakkal gibi küçük işletmeler arasında mesafenin 200 metre olarak uygulanması veya sadece nüfus kriteri konularak belli yerlerde açılmasının engellenmesi de başka bir tartışma konusu olarak değerlendiriliyor.

Mevcut mağazalara, durumlarını buna uygun hale getirmeleri için 12 ay süre tanınacağı, hazırlanacak yönetmelikle de uygulamanın detaylandırılacağı belirtiliyor.

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU