"Boğazımı kesin ama sakalımı kesmeyin" diyen Sih göçmeni zorla tıraş ettiler

Göçmen, şikayetinde Arizona'daki hapishanenin sakal politikalarının birçok başka mahpusun da haklarını ihlal ettiğini iddia ediyor

Arizona Ceza İnfaz Kurumu tarafından sunulan bu tarihi belirtilmemiş fotoğrafta, infaz görevlileri sakalını zorla kestikten sonra federal bir sivil haklar soruşturması talep eden Surjit Singh görülüyor (AP/Arizona Ceza İnfaz Kurumu)

Arizona'da bir hapishanede sakalını kesmeye zorlanan 64 yaşındaki Sih göçmen, ABD Adalet Bakanlığı'nı durumu dini özgürlüklerin ihlali olarak soruşturmaya çağırdı.

Şikayette Adalet Bakanlığı'nın Arizona Ceza İnfaz, Rehabilitasyon ve Yeniden Giriş Departmanı (ADCRR) hakkında bu "suiistimal" nedeniyle soruşturma açmaması ve "derhal yaptırım uygulamaması halinde, diğer ADCRR mahkumlarının da benzer hak ihlallerine maruz kalacağı" belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Surjit Singh 2017'de başlayan bir davada cinayetten 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Hükmün ardından 21 Ağustos 2020'de nezarete gönderilmişti. Singh şu anda Tucson'da ADCRR tarafından işletilen Whetstone Birimi'nde hapis yatıyor.

Şikayet Sih Koalisyonu, Arizona'daki Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, ACLU Din ve İnanç Özgürlüğü Programı, ACLU Ulusal Hapishane Projesi ve WilmerHale LLP'ye bağlı avukatlar tarafından sunuldu.

Şikayette, 25 Ağustos 2020'de ADCRR yetkililerinin Singh'in İngilizce bilgisinin kısıtlı ve ana dilinin Pencapça olduğunu uzun süredir bilmelerine rağmen dinen zorunlu kılınan sakalını ona itiraz etme fırsatı vermeden zorla tıraş ettikleri iddia ediliyor.

Şikayete göre olayın bir noktasında Singh "Boğazımı kesin ama sakalımı kesmeyin!" demiş. Fakat sonuçta kelepçelenmiş ve sakalları kesilmiş.

Şikayette "(ADCRR) yeterli dil desteği sağlamadı ve bu nedenle hapishane programlarına ve hizmetlerine anlamlı erişimini engelledi" ifadeleri yer aldı.

11 sayfalık şikayette, Singh'in zorla tıraş edilirken aldığı tek dil yardımının "Pencapça değil Hintçe konuşan bir ADCRR personelinden geldiği" belirtildi.

Şikayette ADCRR'nin “Singh'e hiçbir zaman Pencap dili konuşan bir tercüman sağlamadığı; bunun yanı sıra mahkum el kitabı, uyması gereken kurallar ve prosedürler ya da dini destek ve doktor randevuları talep etmek için doldurması gereken hapishane formları gibi çok önemli belgelerin de tercüme edilmiş versiyonlarını sunmadığı" ifade edildi.

Sonuç olarak şikayette Singh'in hapishane personeliyle iletişim kurmakta ve "türban edinmekte zorlandığını" kaydedildi.

Avukatları, Singh'in karşılaştığı muamelenin "tam anlamıyla korkunç olduğunu" söyledi.

Öncesinde hayatı boyunca kesmediği sakalını zorla tıraş etmek, RLUIPA (Dini Bölge Kullanımı ve Kurumlara Yerleştirilmiş Kişiler Yasası) uyarınca haklarının açıkça ihlaliydi; keza 2,54 santimetre uzunluğundaki sakal kısıtlamasına uygun olarak kuruma alındıktan sonra onu tekrar tıraş etmekle tehdit etmek de öyle.

ADCRR'nin sakal politikalarının, kurumun gözaltında tuttuğu ve inancı sakal bırakmasını gerektiren birçok başka mahpusun haklarını da muhtemelen ihlal ettiği iddia ediliyor.

Avukatlar, Adalet Bakanlığı'dan (DOJ) bu politikaların ve nasıl uygulandıklarının soruşturulmasını istedi.

Talepte, "DOJ, ADCRR'nin bıyık-sakal politikalarıyla bağlantılı olarak net, takibi kolay bir dini destek süreci benimsemesinin yanı sıra bu ve diğer temel politika ve belgelerin sınırlı İngilizce yeterliliğine sahip mahpuslar için tercüme edilmesini sağlamak için gereken her türlü adımı atmalıdır" denildi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU