TİHV Akademi: 4 yılda toplantı ve gösteri özgürlüğüne yönelik 4 bin 771 ihlal yaşandı

Araştırma sonucuna göre toplantı ve gösteri özgürlüğüne yönelik hak ihlalleri en fazla KHK ihraçlarına karşı protestolar ve Kürt sorunuyla ilgili toplantı ve gösterilerde yoğunlaştı

Fotoğraf: Twitter @boundayanisma

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Akademi’nin “Sokağı Kapatmak: Toplanma ve Gösteri Özgürlüğüne Yönelik İhlaller konulu araştırmasının sonuçları açıklandı.

 2015-2019 yılları arasında toplantı ve gösteri özgürlüğü ihlallerinin araştırmaya göre sözkonusu dönemde toplantı ve gösteri özgürlüğüne yönelik 4 bin 771 ihlal yaşandı.

Toplantı ve gösterilere yönelik müdahaleler sonucu, 20 bin 71 kişi gözaltına alındığı 662 kişinin tutuklandığı belirten bilgi notuna göre; aynı dönemde, toplantı ve gösteri özgürlüğünün kullanımından kaynaklanan nedenlerle 4 bin 907 kişi hakkında dava açıldı. 999 kişiye toplam 13 bin 370 ay hapis cezası verildi. 63 kişiye de toplam 268 bin 235 TL para cezası kesildi.

Yine aynı dönemde 4 bin 450 kişi kolluk güçlerinin fiziksel şiddetine maruz kalırken, 90 kişi ise kolluk güçlerinden açılan ateş sonucu yaralandı. Toplantı ve gösterilere yönelik saldırılarda 19’u kolluk güçlerinin zor kullanımı, 141’i ise bombalı saldırılar sonucu, toplam 160 kişi hayatını kaybetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TİHV Akademi'nin hazırladığı bilgi notunda; toplantı ve gösteri özgürlüğüne yönelik hak ihlalleri en fazla KHK ihraçlarına karşı protestolar ve Kürt sorunuyla ilgili toplantı ve gösterilerde yoğunlaştığı toplantı ve gösterilerde en çok hak ihlaline maruz kalan grupların ise sırasıyla, avukatlar, siyasetçiler, dernek/sendika/oda yöneticileri, sanatçı ve akademisyenler ile basın emekçileri olduğu kaydedildi.

Bilgi notuna göre, 2015-2019 yılları arasında barışçıl toplantı ve gösterilere yönelik 31 ayrı sivil şiddet saldırısı gerçekleşti. Bunlardan 5 Haziran 2015 tarihinde HDP seçim mitingine yapılan bombalı saldırıda 5 kişi hayatını kaybederken, 20 Temmuz 2015 tarihinde Suruç’ta SGDF üyelerine yönelik saldırıda 33 kişi yaşamını yitirdi. Ankara’da 10 Ekim 2015 tarihinde emek ve meslek örgütlerinin düzenlediği Emek, Barış, Demokrasi mitingine yönelik saldırıda ise 103 kişi yaşamını yitirdi.

Araştırmanın sonuçlarına göre; toplantı ve gösteri yürüyüşleri nedeniyle dava açılan 4 bin 907 kişiye atfedilen suçlar arasında en sık tekrarlananlar sırasıyla şunlar oldu: Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet, örgüt propagandası yapmak, Cumhurbaşkanı’na hakaret, kolluk güçlerine direnmek, kamu malına zarar vermek ve örgüt üyeliği.

 

 

 

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU