Öğleden sonra üzerimize çöken ağırlıkla nasıl başa çıkabiliriz?

Üretkenlik koçu Mackenzie Sweeney, düşen enerjiyle başa çıkmaya yönelik bazı önerileri sıraladı

Birçok çalışan, mesai saatlerinde enerjinin düşmesinden şikayetçi (AFP)

Birçok kişi, saat 14.00 civarında enerjisini kaybettiğini ve kan basıncının düştüğünü hisseder.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özellikle iş yükünün yoğun olduğu öğle saatlerinde başlayan ve öğleden sonraya doğru artan yorgunlukla başa çıkmaya çalışıyorsanız yalnız değilsiniz.

Oxford Üniversitesi’nden sinirbilimi uzmanı Russell Foster’ın sinirbilimi ve üretkenlikle ilgili bulgularını Tiktok’taki @the.productivity.coach hesabından paylaşan üretkenlik koçu Mackenzie Sweeney’ye göre, öğleden sonra yaşanan enerji düşüklüğü alkollü içki tükettikten sonra çalışmaya devam etmeye benzetiyor.

Sweeney, Insider sitesine yaptığı açıklamada, bu durumla başa çıkmaya yönelik bazı öneriler sıraladı.

Bedeniniz ve beyniniz öğleden sonra yavaşlıyor olabilir

Üretkenliğin yüksek olduğu saatlerde hormonlar ve kan basıncı kişinin lehine işliyor. Birçok kişide sabah saatlerinde stres hormonu olarak bilinen kortizol oranı yükseliyor ve gün içinde düşüyor. Kan basıncı da genelde gün ortasında en yüksek seviyeye yükseliyor ve öğleden sonra itibarıyla düşüşe geçiyor.

Bu iki değerde düşüş öğle yemeği sonrasında kan basıncındaki değişimlerle birleşince öğleden sonraya doğru yorgun hissetmek yaygın bir durum.

Sweeney, yoğun odaklanma gerektiren işlerin kortizol ve kan basıncının yüksek olduğu saatlerde yapılmasını tavsiye etti. Enerjisi düşen kişilerin saat 14.00 ve 15.00 arasında biraz ara vermesinin uygun olacağını kaydeden Sweeney, bunun öğleden sonraki mesai saatlerini kurtarabilecek bir çözüm olduğuna dikkat çekti.

Sweeney, verilen bu molada bilgisayarın tamamen kapatılması ve telefondan uzaklaşılması gerektiğini, kişilerin hareket ederek mümkünse dışarı çıkmasının iyi bir seçenek olduğunu belirtti.

Fiziksel aktivitenin ve güneş ışığının enerjiyi artırıcı bir etkisi olduğunu kaydeden Sweeney, işi bırakamıyorsak bile bir süre farklı türden bir işle ilgilenmenin yorgunluk hissini azaltacağını söyledi.


Independent Türkçe, Insider

DAHA FAZLA HABER OKU