Dünya Sağlık Örgütü tükenmişlik sendromunu hastalık olarak kabul etti

Uluslararası Hastalık Sınıflandırması listesine alınan tükenmişlik sendromu “başarıyla yönetilemeyen kronik iş yeri stresi” olarak tanımlandı

Girls dizisinden bir sahne / Fotoğraf: HBO

Fiziksel ve duygusal açıdan zayıf düşmek olarak bilinen tükenmişlik sendromu hastalık olarak sınıflandırıldı.

Bazı kişiler tükenmişlik sendromunu Y kuşağına özgü bir jargon olarak görüp ciddiye almazken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) aldığı kararla bu durumu değiştirdi. DSÖ, tükenmiş sendromu ifadesini Uluslararası Hastalık Sınıflandırması listesine aldı. Böylece tükenmişlik sendromu 2020 itibariyle küresel olarak tıbbi bir bozukluk olarak tanınacak.

Dünya Sağlık Örgütü tükenmişlik sendromunu “başarıyla yönetilemeyen kronik iş yeri stresi” olarak tanımladı. Belirtilerse şöyle sıralandı:

“Enerji tükenmesi ya da tükenmişlik hissi, işle ilgili zihinsel mesafenin artması, işle ilgili olumsuz ya da sinik duygular ve azalan mesleki etkinlik”

Dünya Sağlık Örgütü bu duygularla mesleki alanlara işaret ettiğini belirterek, tükenmişlik sendromunun hayatın diğer alanlarının neden olduğu semptomları tanımlamak için kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFP'ye konuşan bir DSÖ yetkilisi, tükenmişlik sendromunun ilk kez resmi bir sağlık örgütü tarafından tıbbi bir durum olarak sınıflandırıldığını belirtti.

Tükenmişlik sendromu ifadesi ilk kez 1974’te Alman psikolog Herbert Freudenberger tarafından kullanılmıştı.

Kendilerini “tükenmiş” olarak niteleyen bazı meslektaşlarında bu durumu gözlemleyen Freudenberger, daha sonra kendisi de tükenmişlik sendromundan muzdarip olmuştu.

Psikologlar, tükenme halini, “enerji, güç ve kaynaklara dair aşırı talepler sonucu yorgun düşmek” olarak tanımlıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU