Gişe filmlerinin vazgeçilmez yönetmeni; Zack Snyder

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için Zack Snyder'ı ve filmografisini yazdı

Fotoğraf: Reuters

Sinema dünyasındaki kariyerine 2004 yılında Dawn of the Dead ile başlayan ve geçen hafta, bir zombi çetesinin yaşadığı karantina bölgesine dönüşen Las Vegas'taki bir kumarhanenin bodrumundaki kasayı soymaya çalışan bir grup insanı kadrajına alan Army of the Dead ile yeniden kadrajımıza giren Zack Snyder, çarpıcı kariyerinin ilk gününden itibaren tartışmalara sebep olsa da çektiği filmlerle izleyicilerini büyülemeyi başaran yönetmenlerden.

İki zombi filmi arasındaki bu 17 yıllık süre içinde dijital sinemanın nimetlerinden faydalanarak dikkat çekici sıçramalar yapan Synder; 300, Watchmen, Sucker Punch ve DC Universe'deki çalışmalarıyla modern çağın en başarılı yönetmenlerinden biri haline geldi ve hatta hem eleştirmenleri hem de izleyenleri en çok kutuplaştıran biri olarak hatırı sayılır bir ün kazandı.
 

afp.jpg
Zack Snyder / Fotoğraf: AFP


Amerikalı bir film yönetmeni, yapımcı ve senarist olan Zack Snyder, 1 Mart 1966'da Green Bay, Wisconsin'de işe alımdan sorumlu bir yönetici olarak çalışan Charles Edward Snyder ile ressam ve fotoğraf öğretmeni olan Marsha Manley'in çocuğu olarak dünyaya geldi.

Ablası, erkek kardeşi ile birlikte çekirdek bir aile içinde, Connecticut, Riverside'da büyüdü.

Liseyi bitirdikten sonra İngiltere'deki Heatherley Güzel Sanatlar Okulu'nda bir yıl resim eğitimi aldı, aynı zamanlarda küçük ölçekte film yapımcılığına da başladı.

İnsana kendisini çok ilkel ve eski hissettirdiği için İngiliz kırsallarını çok sevdiğini söyleyen Zack, sanat okulu için İngiltere'deyken, Hammersmith'te Charing Cross Hastanesi'nin yanındaki bir dairede yaşıyordu ve küçük bir Yorkshire teriyeri cinsinde bir köpeği vardı.
 


Her öğrencinin mutlaka deneyimlediği şeyleri Zack de o dönemler yaşıyor, kısıtlı olanakları yüzünden açlıktan ölmemek için tüm öğünlerde neredeyse sadece tost ve kuru fasulye yiyor ve ressam olmaya çalışıyordu.

Ama yine de herkesin sigara içtiği arkadaş grubuyla, her tarafı boyalı pantolonlarıyla eğlenmek için dışarı çıktığı zamanları hep özlemle hatırlıyordu.

Londra'da eğitim gördüğü öğretmenlerinden resimlerinin sinematik olduğu yönünde aldığı övgülerden aldığı motivasyonla daha sonra Kaliforniya, Pasadena'daki Art Center College of Design'a katıldı.
 


Profesyonel hayata adım

1990'lar boyunca BMW ve Nike gibi şirketler için yorulmaksızın çalışan, yaratıcı ve dikkat çeken şık reklam yönetmeni olarak ün kazanan Zack Snyder ilerleyen yıllarda Peter Murphy ve My Chemical Romance gibi dönemin ünlü müzisyenleri için video klipler de çekmeye başladı.

Bu dönemler reklam dünyasında yapımcı olarak çalışan Kirsten Elin ile yakın bir ilişki içindeydi.

Gençliğinde bir çizgi roman ve korku filmi tutkunu olan Snyder, nihayetinde 2004 yılında Romero'nun zombi klasiği olarak anılan Dawn of the Dead adlı filmin hiperkinetik bir yeniden tasvirini yöneterek sinema sektörüne adım attı.
 


Çocuklara adanmış bir hayat ve sonrası

Aile hayatını seven ve çocukları önemseyen Zack Snyder, Kirsten Elin ile olan ilişkisinde babalığa merhaba diyerek iki erkek çocuk sahibi oldu.

Daha sonra hayatına Denise Weber ile birlikte devam eden Snyder bu evliliğinde de iki biyolojik çocuk ve iki evlat edinilmiş kız ile soy ağacını biraz daha genişletti.

Ancak 1996 yılında tanıştığı Deborah Johnson ile 2002'de bir ilişki yaşamaya başlayan Snyder, bir önceki evliliğini sonlandırdıktan sonra 25 Eylül 2004'te Manhattan, New York'taki St. Bartholomew Piskoposluk Kilisesi'nde Deborah ile evlendi.

Halen Deborah Johnson ile evli olan ve bu evliliğinde iki çocuk daha evlat edinen Zack Snyder ailesiyle birlikte Pasadena'da yaşamaya başladı.

Eşi Deborah Snyder ve prodüksiyon ortağı Wesley Coller ile beraber, The Stone Quarry (eski adıyla Cruel and Unstery Films) isimli film prodüksiyonu şirketinin kurdu.

Eşiyle birlikte omuz omuza vererek sıkı bir çalışma içine giren Snyder, görsel hikâye anlatıcılığındaki yenilikçi yaklaşımı sayesinde modern sinemaya katkılarıyla sektörü ileriye taşıdı ve kendi neslinin en farklı film yapımcılarından biri haline geldi.
 

İthamlar ve itiraflar

Hollywood'un en yaratıcı yönetmenlerinden olan Zack Snyder, teknoloji açısından baktığında, sorduğu çılgınca şeylerin çoğunu anlayan harika dâhilerle çevrili olduğu için kendini şanslı bulduğunu belirtiyor.

Ama diğer taraftan iş yapış disiplini için bir öz eleştiri yaptığında zaman yönetimi konusunda pek de iyi olmadığını itiraf ediyor.

Filmleri genellikle sağcı siyaset ve ideolojileri savunmakla suçlanan Snyder böyle bir algı oluşuyorsa da niyetinin bu olmadığını söylüyor.

Yakın zamanda The Guardian'a verdiği bir röportajda kendisiyle ilgili ortaya atılan "muhafazakâr" iddialarına karşın, aksine özellikle siyasi seçimlerde her zaman demokratlara oy verdiğini belirtip tarafını içtenlikle söyleyen, aslında gerçek anlamda liberal bir Demokrat olduğunu belirten Snyder, bireysel hakları çok önemsediğinin, her zaman kadın haklarının ve bir kadının seçme hakkının savunucusu olduğunun, tüm etnik kökenlerin ve hayatın her kesiminin haklarını savunarak tüm seslerin duyulduğundan, herkesin dahil ve önemsendiğini hissettiğinden emin olmak istediğinin altını güçlü bir şekilde çiziyor.

Ve etrafı her zaman güçlü kadınlarla çevrili olduğu için de kendini çok şanslı buluyor.
 


Hayırsever Zack

Zack Snyder'ın evlat edindiği kız çocuklarından biri olan Autumn Snyder'ın 2017 yılındaki intiharının ardından Snyder, intiharı önleme ve akıl sağlığı farkındalığına yönelik hayırsever faaliyetlere dahil oldu.

Snyder, bu çabayı sosyal medyada Snyder Cut ile ilgili giyim ve ürünler satarak destekledi; Mayıs 2021'de, bu çabanın Amerikan İntiharı Önleme Vakfı'na 750.000 dolardan fazla hayırsever bağış topladığı ortaya çıktı.

Yine 2021'de Snyder, Hindistan'daki Kovid-19 salgınıyla mücadeleye yardımcı olmak için Delhi'de 100 yataklı bir geçici hastane tesisi inşa edilmesi için küresel bir çocuk hakları örgütü olan Save The Children ile bir ortaklık kurdu.
 


Filmografisi

Zack Snyder ilk çıkışını 2004 yılında aksiyon korku filmi Dawn of the Dead ile yaptı, bu George Romero'nun 1978 tarihli aynı adlı filminin yeniden yapımıydı ve film, beklenenlerin aksine bütçesinin dört katını kazanarak ticari bir başarı sağladı.

İlk filmin bu başarısı, genç yönetmenin Hollywood'da da yerini bulmasına yardımcı oldu, destansı savaş filmi 300'ü yönettikten sonra popülaritesi daha da arttı.

Yıllar içinde Snyder, çizgi roman ve süper kahraman filmleriyle dikkat çekici bir ün kazandı.

Tüm süper kahraman filmleri hem ticari hem de eleştirel açıdan son derece başarılı oldu.

Kariyerinde şimdiye kadar DC Extended Universe'in Man of Steel de dahil olmak üzere birçok süper kahraman filmi yönetti.

Hatta zorunlu bir aradan sonra yıllarca süren bir hayran öfkesiyle birlikte bir süper kahraman destanının kendi versiyonunu yeniden yayınlaması için bugüne kadar benzeri görülmemiş bir kararın alınmasında önemli bir rol üstlendi.

Eleştirel geri dönüşleri ve gişe kazanımları her zaman iyi olmasa da yüksek bütçeleriyle dikkat çeken filmleri gösterişli prodüksiyonları, görsel açıdan etkileyici sinematografileri ile her zaman yeteneğini ortaya koydu.

DC süper kahraman evrenini stilistik ve tematik olarak büyük ölçüde başarılı olan Marvel formülünden ayırmayı başardığı için Zack Snyder sadece bu açıdan bile kanımca övgüyü hak ediyor.


Oyun Alanı

Yönetmen: Zack Snyder / Oyuncular: Michael Jordan, Tyrin Turner, Christopher Reid, Christopher Martin, Doc Ice / Süre: 42 dakika
 

 

Zack Snyder'ın 1990 yılında ev videosu için çektiği Playground adlı bu kurgu-belgesel türündeki ilk filmi; her ne kadar 90'larda çocukların efsanevi sporcu Michael Jordan'a ilgi duymasını sağlamak için tasarlanmış bir yapım olsa da ilk yönetmenlik denemesinde Snyder'ın kendine özgü yeteneklerini nasıl ortaya koyduğunu görmek için de seyredilmeye değerdir.

Üç bölümden oluşan film, Michael Jordan'ın 80'li yıllardaki en önemli anlarını basketbol takımından atılan Walt adlı bir lise öğrencisinin fantastik hikayesiyle harmanlıyor.

Walt okul takımından atılmış olsa da o her gün çalışmaya devam ediyor ve bir gün antrenman yaptığı oyun alanında Michael Jordan ile tanışıyor.

İlerleyen süreçte yeteneklerinden şüphe duyan Walt, Michael Jordan'ın Playground olarak bilinen büyülü sahasında bizzat Michael Jordan'dan dersler almaya başlıyor.

Kamera önü oyunculuğu sahalardaki atletik oyunculuğu kadar iyi olmasa da durumun farkında olan Michael Jordan'ın bu konuyla ilgili mizah anlayışı filme ayrı bir eğlence katarken, eski takım arkadaşı Horace Grant'in bir noktada Jordan'ı "telefon kulübesine gidip Süpermen kostümünü giyen adam" olarak tanımlaması da Snyder'ın sanki kariyerinin en başından beri Süpermen filmleri yapmayı aklına koyduğunu gösteriyor.


Ölülerin Şafağı

Yönetmen: Zack Snyder / Oyuncular: Sarah Polley, Ving Rhames, Jake Weber, Mekhi Phifer, Ty Burrell, Michael Kelly, Kevin Zegers, Michael Barry, Lindy Booth, Jayne Eastwood, Boyd Banks, Inna Korobkina, R.D. Reid, Kim Poirier, Matt Frewer, Louis Ferreira, Hannah Lochner, Bruce Bohne, Ermes Blarasin, Sanjay Talwar, Kim Roberts, Tim Post, Matt Sadowski, Philip DeWilde, Colm Magner, Luigia Zucaro, Geoff Williams, Mike Realba, David Campbell, Phillip MacKenzie, Laura de Carteret, Georgia Craig, Tino Monte, Chris Gillett, Derek Keurvorst, Dan Duran, Neville Edwards, Sandy Jobin-Bevans, Natalie Brown, Liz West, Blu, Scott H. Reiniger, Tom Savini, Ken Foree, Kim Kerns, Darren Marsman, Zack Snyder / Süre: 101 dakika
 

 

Zack Snyder, orta metrajlı ilk filminden on dört yıl sonra, yani 2004 yılında, bu defa yaklaşık 26 milyon dolar gibi dikkat çekici bir bütçeyle George A. Romero'nun 1978 yılında çektiği filmin yeniden uyarlaması için yönetmen koltuğuna oturur.

Cannes Film Festivali'nin yarışma dışı programında da yer alan Dawn of the Dead adlı bu aksiyon, korku ve gerilim türündeki film; nedeni anlaşılamayan ve açıklanamayan öldürücü bir belanın işgal ettiği, ölülerin ölmediği aksine yaşayan bir kabusa dönüştüğü bir dünyayı kadrajına alır.

Bu kâbus ilk nerede, neden ve nasıl başladı bilinmiyordur ama her ne olduysa dünya bir gece içinde kontrol edilmesi mümkün olmayan bir kaosa sürüklenince hayatta kalmanın yollarını arayan insanlar bir araya gelerek birbirlerini hayatta tutmaya çalışır.

Orijinal versiyonuna pek çok gönderme yapan, İngiliz yapımı bir kıyamet korkusu olan 28 Days Later'dan da büyük ölçüde etkilendiği görülen ve tür sinemasının temellerine olan bağlılığı nedeniyle övülen filmin başlarında genç ve güzel hemşire Ana, ilçe hastanesindeki günlük mesaisini bitirip banliyödeki huzurlu evine, çok sevdiği kocasına döner.

Ancak ertesi sabah kocası komşusu tarafından acımasızca öldürüldükten sonra Ana, mahalledeki kaosu, etraftaki gariplikleri ve hayata dönmüş cesetlerin beslenme arzusuyla kendilerine doğru yol aldığını fark ederek evden kaçar.

Ana olan biteni tam olarak henüz kavrayamamışsa da kaçtığı şey dünyayı yavaş yavaş egemenliği altına alan ve cehennemde yer kalmadığı için dünyaya yürüyen bir ölüler ordusudur.

Etrafındaki karmaşadan kurtulup biraz olsun kendine geldiğinde bir polis, yeni evlenmiş bir çift, bir satıcı ve diğer kurtulmak isteyenlerle karşılaşır ve onlarla birlikte normal zamanda çoğunlukla zenginlerin ziyaret ettiği Midwestern'deki lüks bir alışveriş merkezine sığınır.

Ancak malzemeler azalmaya başladığında ve diğer mahsur kalanlar da yardıma ihtiyaç duyduğunda grup, sığındıkları bu yerde sonsuza kadar kalamayacaklarının farkına varır.

Dış dünya gittikçe korkunç bir hale gelmeye başlayıp, ölüler ordusu ısrarla alışveriş merkezinin içine sızmak için çabaladıkça, ablukaya alınan hayatta kalanlar da hem bu yaşayan ölülerle hem birbirleriyle hem de kendi korku ve şüpheleriyle mücadele içinde kalır.

Nihayetinde eğer yaşamak daha da önemlisi insan olarak kalmak istiyorlarsa birbirlerine kenetlenmeleri ve güvenmeleri gerektiğini öğrenirler.

Universal, önceki yapımların başarısızlığından sonra bu tür filmlerin artık seyircinin ilgisini çekmediğine kanaat getirerek filmin bütçesini önemli ölçüde keserek Zack Snyder'ın yaratıcılığını ve çekim planlarını zorlamışsa da ilk üç gününde elde ettiği 28 milyon dolarlık gişe hasılatıyla film açılış haftasının daha ilk günlerinde masrafını çıkarmış, toplamda elde ettiği 102 milyon doların üzerindeki hasılatıyla da Zack Snyder bu ilk uzun metrajlı filminden alnının akıyla çıkmıştır.

Filmin yapım aşamasında makyaj tasarımcısı David LeRoy Anderson, ölüm ve çürümenin en iyi nasıl aktarılacağına dair fikirler için adli tıp kitapları ve olay yeri fotoğraflarını araştırmış, sonunda üç bin makyaj efekti oluşturulmuş.

Filmin başlığını tasarlayan Kyle Cooper ise filmin açılış ve kapanış jeneriğini tasarlarken gerçek insan kanı kullanmış.

Yönetmen Zack Snyder, filmde kullanılan müziğin çoğunu bizzat kendisi seçmiş, filmin ilk versiyonunu yöneten George A. Romero da bazı unsurlar hakkında ön yargılara sahip olmasına rağmen, filmden şaşırtıcı bir şekilde etkilendiğini dile getirmiştir.


300 Spartalı

Yönetmen: Zack Snyder / Oyuncular: Gerard Butler, Lena Headey, Dominic West, David Wenham, Vincent Regan, Michael Fassbender, Tom Wisdom, Andrew Pleavin, Andrew Tiernan, Rodrigo Santoro, Giovani Cimmino, Stephen McHattie, Greg Kramer, Alex Ivanovici, Kelly Craig, Eli Snyder, Tyler Neitzel, Tim Connolly, Marie-Julie Rivest, Sebastian St. Germain, Peter Mensah, Arthur Holden, Michael Sinelnikoff, John Dunn-Hill, Dennis St John, Neil Napier, Dylan Smith, Maurizio Terrazzano, Robert Paradis, Kwasi Songui, Alexandra Beaton, Frédéric Smith, Loucas Minchillo, Nicholas Minchillo, Tom Rack, David Francis, James Bradford, Andrew Shaver, Robin Wilcock, Kent McQuaid, Marcel Jeannin, Jere Gillis, J. Thibodeau, Tyrone Benskin, Robert Maillet, Patrick Sabongui, Leon Laderach, Dave Lapommeray, Vervi Mauricio, Charles Papasoff, Isabelle Champeau, Veronique-Natale Szalankiewicz, Maéva Nadon, David Thibodeau, David Schaap, Jean Michel Paré, Stewart Myiow, Andreanne Ross, Sara Giacalone, Ariadne Bourbonnière, Isabelle Fournel, Sandrine Merette-Attiow, Elisabeth Etienne, Danielle Hubbard, Ruan Vibegaard, Genevieve Guilbault, Bonnie Mak, Amélie Sorel, Caroline Aspirot, Gina Gagnon, Tania Trudell, Stéphanie Aubry, Mercedes Leggett, Stephania Gambaroff, Chanelle Lamothe, Sabrina-Jasmine Guilbault, Manny Cortez Tuazon, Cindy, Atif Siddiqi, Camille Rizkallah, Trudi Hanley, Neon Cobran, Gary A. Hecker, Martin Blais, Devin Delorme, David Leitch, Deke Richards, Darren Shahlavi, Marc Trottier, Duy Vo Van, Agnieshka Wnorowska / Süre: 117 dakika
 

 

Bu defa 65 milyon dolarlık bütçesi ve kalabalık oyuncu kadrosuyla birlikte 2006 yılında 300 adlı film için yönetmen koltuğuna oturan Zack Snyder, seyircinin karşısına milattan önce yaşanmış destansı bir savaş ortamında geçen mitolojik bir hikâye ile çıkar.

Frank Miller'in Termopylae Muharebesi hakkındaki çizgi romanından uyarlanan, Berlin Uluslararası Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapan ve dünya sinemasının en iyi savaş filmleri arasında gösterilen bu filmde; M.Ö. 480 yılında geçen Termofil Savaşı'nda Sparta Kralı'nın ordusu ile Pers ordusu arasında başlayan savaş tüm Yunanistan'ın Perslere karşı birlik olmasını sağlar.

Pers Kralı Xerxes, zafer kazanmaya alışmış güçlü ordusunu yine kendinden emin bir eda ile Yunan Krallıkları üzerine yollar.

Sparta topraklarına elçilerini yollayarak Kral Leonidas'tan silahlarını bırakmasını ve topraklarını istemesi üzerine Sparta Kralı gelen elçileri öldürerek savaş ilan eder.

Ne denli güçlü bir ordu ile karşı karşıya olduğunun farkında olan Sparta Kralı, Tanrıları savaşmaya ikna edemeyince en cesur 300 askerini toplayarak Thermopylae'de Perslilerle savaşmaya gider.

Leonidas 300 kahraman askeri ile kanla sulanmış topraklarını korumak için yola çıkmışken cesur karısı Kraliçe Gorgo ise kraliyette halkın telaşını dindirip sükûneti korumak için mücadele eder.

Sparta Kralı Leonidas ve emrindeki 300 Spartalı'nın Pers Kralı Xerxes'in büyük ordusuna karşı duruşu aslında sonu başından belli ölümüne bir savaştır, ancak Leonidas'ın çocukluklarından beri tamamen savaşçı olarak yetiştirilmiş olan 300 askerlik küçük birliği, 300 binden fazla askerden oluşan düşman ordusuna karşı ölümüne kafa tutarak hayatlarının en büyük mücadelesini vermeye devam eder.

Persler tüm donanmanın yanı sıra gizemli yaratıklardan oluşan ölümsüzler ordusu ve Yunanistan topraklarında bulunan yardımcı kuvvetlerle saldırarak atağa geçer.

300 Spartalı ise toprakları için canlarını hiçe sayarak büyük bir direnişle üç gün boyunca düşmana karşı koyarken bir yandan da savaşmama kararı ile yanlış bir karar vermiş olan konseyin yanlışlarını anlayarak ordularını kendilerine destek için savaşa göndermelerini ümit ederler.

Ancak tabi ki olaylar ne Kral'ın ne de Kraliçe'nin istediği gibi gitmez, zira Leonidas savaş esnasında kan deryasında yüzerken onun kuyusunu kazmak isteyen iç parazitler de diğer tarafta karısından faydalanmak ister.

Film, Yunanları asil ve kahraman, Persleri ise kaba, vahşi ve zenci olarak gösterdiği gerekçesiyle İran tarafından İran karşıtı propaganda olarak nitelendirilmiştir.

Türkiye'de de tarihçilerin kadrajına giren filmi, Prof. Dr. İlber Ortaylı özellikle tarihi gerçekleri çarpıtması nedeniyle "çocuklar için çok sakıncalı" yorumuyla eleştirirken benzer şekilde Prof. Dr. Mete Tunçay da "Yunan şovenliği yansıtıyor, şiddet dolu bir film" şeklinde değerlendirmiştir.


Watchmen: Eski Kahramanlar Asla Ölmez

Yönetmen: Zack Snyder / Oyuncular: Malin Akerman, Billy Crudup, Matthew Goode, Jackie Earle Haley, Jeffrey Dean Morgan, Patrick Wilson, Carla Gugino, Matt Frewer, Stephen McHattie, Laura Mennell, Rob LaBelle, Gary Houston, James M. Connor, Mary Ann Burger, John Shaw, Robert Wisden, Jerry Wasserman, Don Thompson, Frank Novak, Sean Allan, Garry Chalk, Ron Fassler, Stephanie Belding, Michael Kopsa, William S. Taylor, Chris Burns, Malcolm Scott, Danny Wattley, Nhi Do, Walter Addison, Keith Martin Gordey, David MacKay, Fulvio Cecere, Ted Cole, Mark Acheson, John Destry, Chris Gauthier, L. Harvey Gold, Jay Brazeau, Jesse Reid, Manoj Sood, Dan Payne, Niall Matter, Apollonia Vanova, Glenn Ennis, Darryl Scheelar, Clint Carleton, Mike Carpenter, Leah Gibson, Brett Stimely, Carrie Genzel, Greg Travis, Greg Armstrong-Morris, Andrew Colthart, Bruce Crawford, Sal Sortino, Eli Snyder, Lori Watt, Tony Bardach, John Kobylka, Carmen Lavigne, J.R. Killigrew, Steven Stojkovic, Martin Reiss, Frank Cassini, John R. Taylor, Tara Frederick, Daryl Shuttleworth, Jaryd Heidrick, Ron Chartier, Carly Bentall, Matt Drake, Haley Guiel, Sonya Salomaa, Tyler McClendon, Salli Saffioti, Neil Schell, Michael Eklund, Deborah Finkel, Louis Chirillo, Marsha Regis, Patrick Sabongui, John Tench, Santo Lombardo, Jason Schombing, Darren Shahlavi, Marshall Virtue, Colin Lawrence, Chris Weber, Alessandro Juliani, Alison Araya, Sahar Biniaz, Matthew Harrison, Bernadeta Wrobel, Youri Obryvtchenko, Heidi Iro, Kit Koon, Parm Soor, Cristina Menz, Lynn Colliar, Tony Ali, Katie Bennison, Ian Farthing, Calvin Lee, Alexander Mandra, Isabelle Champeau, Ashley O'Connell, Mark Gash, Suzanne E. Smith, Agam Darshi, Tom McBeath, Kevin McNulty, Mark Docherty, Clay St. Thomas, Dale Wolfe, Ken Tremblett, Dawn Chubai, Manuelita Kinsey, Tamara Stanners, Sahara Davis, Greig Hospes, Dave Hospes, Ali Dunn, Jeffrey Flieler, Kurt Evans, Sylvesta Stuart, Terence Kelly, Mi-Jung Lee, Ted Friend, Tiffany Burns, Michael Adamthwaite, Luke Burnyeat, Damon Caro, Douglas Chapman, Trevor Coppola, Dave Cote, Sayla de Goede, Clay Enos, Gary A. Hecker, Andres Markwart, Ed Metzger, Yoosik Oum, Kennith Overbey, Zack Snyder, Sylvester Stallone, Michael Stevens, Danny Woodburn / Süre: 162 dakika
 

 

Her yeni projede çıtasını yükselten Zack Snyder, 2009 yılında, 130 milyon dolarlık bütçesi ve ordu büyüklüğündeki oyuncu kadrosuyla birlikte, 86-87 yılları arasında basılan 12 sayıdan oluşan, Soğuk Savaş döneminin yansımalarını taşıyan bir çizgi romandan beyaz perdeye aktarılan Watchmen adlı bu filmin yönetmenliğini üstlenir.

Süper kahramanların var olduğu alternatif bir evrende, 1985 New York'unda geçen bu hikâyede; Amerika ve Sovyetler Birliği, nükleer savaşa girmek üzerelerdir.

Halkın oldukça gergin olduğu böylesi bir dönemde zorunlu olarak emekliliğe ayrılmış olan süper kahramanlar, maske ve kostümleri ile halkın arasında gündelik hayatlarını yaşamaktalardır.

Kendilerine atfedilen "süper-kahraman" tanımının aksine, ironik olarak süper güçleri olmayan bu kahramanlar, kanunlara bağlı olmadan kendi çabalarıyla adaleti sağlamaya çalışır.

Yasa dışı ilan edildikten sonra faaliyetlerine gizlice devam eden 45 yaşındaki maskeli bir kanunsuz olan ve maskesindeki mürekkep lekelerine benzeyen siyah-beyaz desenler yüzünden adını Rorschach testinden alan Rorschach, Komedyen lakaplı eski bir arkadaşı öldürüldüğünde, bu cinayetin arkasında aslen bu süper kahramanlara karşı bir komplo olduğunu ve bu tehdit nedeniyle onların tehlike altında olduklarını düşünür ve bu durumu araştırmaya başlar.

Kahramanları gözden düşürmek ve öldürmek için düzenlenen dehşetengiz komployu gün ışığına çıkaran Rorschach, süper kahramanlara yönelik çok daha büyük bir komplonun başlangıcı olan bu tehdidi engelleyebilmek için, dağılmış olan eski takımını bir araya getirmek için çabalar.

Bu projeyi yapımcı Lawrence Gordon başlarda; 20th Century Fox çatısı altında yönetmen Terry Gilliam ve yapımcı Joel Silver (Warner Bros.) ile geliştirmeye başlar.

2000'lerde Gordon ve Lloyd, Universal Studios ve Paramount Pictures ile David Hayter'ın yazdığı senaryonun çekilmesi için iş birliği yapar ancak bütçe anlaşmazlıkları yüzünden film iptal edilmeden önce, Paramount Pictures şirketi Paul Greengrass ve Daren Aronofsky ile görüşür.

Bu sırada proje yeniden Warner Bros.'a döndüğünde, Snyder'ın 300'deki çalışmasından etkilenen yapımcılar filmi yönetmesi için Zack Snyder ile anlaşır.

Çizgi romandaki incelik ve zekadan yoksun bir aksiyon olduğu gerekçesiyle eleştirilere maruz kalan film ilk gösterime girdiğinde gişede beklenildiği kadar iyi gitmese de ilerleyen süreçte kült mertebesine ulaşarak tüm dünya geneline dayanan hasılatında 185 milyon dolar elde etmeyi başarır.

Yönetmenin özel kurgusu ile piyasa çıkan DVD'sine eklenen 24 dakikalık ek görüntülerle uzatılmış versiyonu ise sinema gösterimine nazaran daha olumlu eleştiriler alır.


Baykuş Krallığı Efsanesi

Yönetmen: Zack Snyder / Oyuncular: Emily Barclay, Abbie Cornish, Essie Davis, Adrienne DeFaria, Joel Edgerton, Deborra-Lee Furness, Sacha Horler, Bill Hunter, Ryan Kwanten, Anthony LaPaglia, Miriam Margolyes, Helen Mirren, Sam Neill, Barry Otto, Richard Roxburgh, Geoffrey Rush, Angus Sampson, Jim Sturgess, Hugo Weaving, David Wenham, Leigh Whannell, Gareth Young, Anthony Cogin, Mandy Bishop, Trent Dalzell, James Evans, Lelda Kapsis, Andrew Gray McDonnell, John Xintavelonis, Alison Scoon / Süre: 97 dakika
 

 

2010 yılında, yeteneklerini bu defa çocuklar için kullanmak üzere bilgisayar destekli bir animasyonun yönetmenliğini üstlenen Zack Snyder, ses performansları ve görsel efektleriyle övülen ve dünya genelinde 140 milyon dolardan fazla gişe hasılatı elde eden Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole adlı bu aile filminde; Soren adlı hevesli ve sevimli bir genç peçeli baykuşun hikayesini anlatır.

Ailesiyle birlikte Tyto Ormanı'nda yaşayan, babasının kahramanlık hikayeleri ile büyüyen ve her dinlediği hikâye ile kendinden geçerek bambaşka hülyalara dalan Soren'e, Ga'hoole Muhafızları'nın hikayeleri ona görkemli destanlar olarak anlatılagelmiştir.

Bu genç baykuşa göre, kahraman Ga'hoole Muhafızları tüm baykuş ırkını kötü kalpli Safkan Olanlar'dan kurtarmak için büyük bir dirayet gösteren, mitsel bir kanatlı savaşçılar ordusudur.

Ga'hoole adlı koruyucu baykuşların bu hikayelerinden oldukça etkilenen Soren bir gün, tüm baykuş soyunu korumak için mücadele veren koruyuculardan biri olmayı hayal etmektedir.

Soren bir gün bu kahramanlardan biri olmanın hevesiyle doluyken, ağabeyi Kludd, kardeşinin bu hayalleri ile dalga geçer.

Aslında Kludd, Soren'in hevesiyle alay etmekle, uçmak, avlanmak ve babasının Soren'e duyduğu sevgiyi çalmak için can attığını ispatlamaktadır.

Haliyle Kludd'ın bu kıskançlığı korkunç sonuçlar doğurur: Babaları onlara nasıl uçacaklarını öğretmeye başladığında Kludd, Soren'i kıskanır ve ebeveynleri avlanırken onu bir daldan iterek ikisinin de yere düşmesine neden olur.

Böylelikle iki genç baykuş ağaç tepesindeki yuvalarından tam da Safkan Olanlar'ın pençelerinin dibine düşerler.

Bu sırada bir Tazmanya canavarı tarafından saldırıya uğrarlar, ancak Safkanlar için çalışan iki baykuş olan Jatt ve Jutt tarafından kurtarılırlar ve daha sonra kaçırılırlar.

Bu andan itibaren diğer cesur genç baykuşların yardımıyla yürekli bir kaçış gerçekleştirmek Soren'in hayallerinden aldığı cesaretine kalır.

Genç baykuşlar efsanevi Muhafızlar'ın evi olan Büyük Ağacı bulmak için denizlerin üzerinden, sislerin içinden uçarlar.

Muhafızlar, Safkan Olanlar'ı yenmek ve baykuş krallıklarını kurtarmak için Soren'in tek umududurlar.


Sucker Punch

Yönetmen: Zack Snyder / Oyuncular: Emily Browning, Abbie Cornish, Jena Malone, Vanessa Hudgens, Jamie Chung, Carla Gugino, Oscar Isaac, Jon Hamm, Scott Glenn, Richard Cetrone, Gerard Plunkett, Malcolm Scott, Ron Selmour, A.C. Peterson, Revard Dufresne, Kelora Clingwall, Frederique De Raucourt, Monique Ganderton, Lee Tomaschefski, Eli Snyder, Cainan Wiebe, Daniel Bristol, Brad Kelly, Peter Bryant, Patrick Sabongui, John R. Taylor, Chris Nowland, Christine Willes, Gina Garenkooper, Michael Adamthwaite, Phillip Mitchell, Ian Tracey, Sean Campbell, Arassay Reyes, Danielle Benton, Caitlin Goguen, Maiko Miyauchi, Paula Giroday, Louise Hradsky, Juliana Semenova, Allie Bertram, Vicky Lambert, Caroline Torti, Chantal Hunt, Carla Catherwood, Stephanie Sy, Kathryn Schellenberg, Geneen Georgiev, Annie Au, Tia Haraga, Hailley Caulfield, Daniela Dib, Jeff Dimitriou, John Howard, Thomas Fornataro, Antoine Baby Harry Calaway, G! Force, Nii Nortey Engmann, Gary A. Hecker, James Forrester, Cara Hrdlitschka, Teya Wild / Süre: 110 dakika
 

 

Video klip estetiğindeki stilize görsel atmosferi ve genç oyuncu kadrosuyla öne çıkan, zaman ve mekânın birbirine girdiği macera dolu öyküsüyle zihinsel bir labirenti andıran canlı aksiyon türündeki Sucker Punch; genç bir kızın hayatın acı gerçeklerinden kaçıp, müzik yoluyla özgürleşmesini destansı bir öyküyle perdeye yansıtan fantastik bir gerilim filmidir.

1950'lerde bir kız annesi tarafından kendisine bırakılan serveti almak için açgözlü üvey babası tarafından bir akıl hastanesine kapatılır.

Annesinin ölümüyle zorla sanatoryuma kapatılan Babydoll'un buradaki beş günü ağrılı tedaviler ve ötesinde lobotomi olma tehdidi ile geçer.

Sonrasında acılarından kurtulmanın tek yolunun kendi zihninde alternatif bir gerçekliğe sığınmak olduğunu anlayan cesur kız, burada özgürlüğü için savaşmaya başlar; kaçmak için kendi gibi düşünen Dobra Rocket, Şehirli Blondie, Şiddetle Sadık Amber ve İsteksiz Sweet Pea adlı dört kız arkadaşını daha örgütleyen Babydoll, kendilerini baskı içinde tutup işkence eden yöneticilerin ellerinden kaçmayı planlar.

Ancak Babydoll ve arkadaşlarının buradan kaçabilmesi için önce ejderha, robotlar, samuraylar ve Nazilerle dolu farklı dünyalardan geçmesi gerekir.

Hayatta kalabilmek için neleri feda etmelerine karar vermek zorunda kalan kızlar bir büyücünün yardımıyla bu yolculuklarını başarılı bir şekilde tamamlayarak özgürlüklerine kavuşmayı deneyecektir.

Teknik olarak etkileyici ve göz alıcı görüntülerle dolu, ancak karakterleri veya onları destekleyecek bir planı olmadığı için Zack Snyder'ın oldukça fetişist ve kişisel bir filmi olduğu yönünde eleştirilen filmin Blu-ray'de sinemalardaki gösteriminden 18 dakika daha uzun olan özel kurgulanmış bir versiyonu vardır.


Çelik Adam

Yönetmen: Zack Snyder / Oyuncular: Henry Cavill, Amy Adams, Michael Shannon, Diane Lane, Russell Crowe, Antje Traue, Harry Lennix, Richard Schiff, Christopher Meloni, Kevin Costner, Ayelet Zurer, Laurence Fishburne, Dylan Sprayberry, Cooper Timberline, Richard Cetrone, Mackenzie Gray, Julian Richings, Mary Black, Samantha Win, Michael Kelly, Rebecca Buller, Christina Wren, David Lewis, Tahmoh Penikett, Doug Abrahams, Brad Kelly, David Paetkau, Elizabeth Thai, Ian Rozylo, Alessandro Juliani, Kwesi Ameyaw, Mike Dopud, Jack Foley, Jadin Gould, Robert Gerdisch, Ryan Mitchell, Alexa Gengelbach, Caroline Thomas, Stephanie Kraft Song, Coburn Goss, Lesley Bevan, Chad Krowchuk, Ian Tracey, Carmen Lavigne, Howard Siegel, Heidi Kettenring, Justin Butler, Jacqueline Scislowski, Danny Coonley, Sally Elting, Joseph Cranford, Clint Carleton, Mark Gibbon, Stuart Ambrose, Tom Nagel, Jackson Berlin, George Canyon, Kyle Riefsnyder, Aaron Smolinski, Carla Gugino, Bruce Bohne, Rowen Kahn, Robert Moloney, Sean Campbell, Aaron Pearl, Rebecca Spence, Joe Minoso, Brian King, Madison Moran, Gabe Darley, Bridgett Newton, Revard Dufresne, Apollonia Vanova, Dan Aho, Ronald W. Gibbs, Chris Palermo, Edmundo Raul Sanchez, Nicholas W. von Zill, Allison Crowe, Nick Touchie, Eileen Touchie, Malcolm Scott / Süre: 143 dakika
 

 

Snyder, DC süper kahraman evrenini stilistik ve tematik olarak büyük ölçüde başarılı olan Marvel formülünden ayırmaya çalıştığı için övgüyü hak ediyor.

Zack Snyder'ın yönetmenliğini üstlendiği Man of Steel adlı bu film; DC Comics'in en meşhur süper kahramanı olan Süpermen'in köklerine ve geçmişine dönerek kahramana farklı bir bakış açısı getiriyor.

Filmde Clark Kent, Kripton gezegeninden gelen süper güçlü bir uzaylı olduğunu öğrenir, yıllar ilerledikçe Süpermen olarak insanlığın koruyucusu rolünü üstlenir ve General Zod ile yüzleşmek ve onun insanlığı yok etmesini engellemek için hayatında bazı seçimler yapması gerekir.

Ama öncesinde filmin başlarında gezegenin çekirdeğindeki madenlerin zayıflaması nedeniyle yok olması an meselesi olan Kripton gezegeninde yüksek konsey baş danışmanı olan Jor-El ve karısı Lara, gezegen patlamadan önce genetik kodekslerini, yüzyıllardır doğal olarak doğan ilk Kriptonlu çocuk olan küçük oğulları Kal-El'e aşılar.

Jor-El, bir ayaklanma sırasında General Zod tarafından öldürülmeden önce Kal-El'i bir uzay aracıyla Dünya'ya göndermeyi başarır.

Böylelikle Kal-El, Jonathan ve Martha Kent tarafından evlat edinildiği ve Clark adını aldığı Kansas'a iner.

Burada sakin bir çocukluk geçiren ancak yıllar geçtikçe sıra dışı güçlere sahip olduğunu ve bu dünyadan olmadığını öğrenen Clark, nasıl kullanacağını hiç bilmediği, birtakım sıra dışı güçlere sahip olduğunu anlar.

Bir gün okul servisi bir kaza geçirip, içinde çocuklarla birlikte nehre doğru uçarken, servisin içindekilerin ölmesine göz yumamayan Clark, güçlerini kullanarak herkesi kurtarır.

Fakat bu olay onun diğerlerinden oldukça "farklı" bir çocuk olduğunu da bariz biçimde ortaya çıkarır.

Clark yaşı ilerledikçe, üvey babası Jonathan'ın yıllarca gizli tutmaya çalıştığı insanüstü güçlerini geliştirir, ama yine de Jonathan yıllar sonra hayatını kaybettiği bir kasırga olayında Clark'ın yardımını reddeder.

Jonathan'ın ölümünden dolayı suçluluk duyan Clark, hayatta bir amaç arayışıyla çeşitli takma adlar altında saklanarak dünyayı dolaşır.

Kendisini keşfetmek için çıktığı bu yolculuk, dünya insanlarına umut sembolü olması için de atacağı ilk adımdır.

Bu sırada Kripton gezegenin askeri lideri General Zod, Dünya'nın ve insanlığın kaderini kendi emelleri doğrultusunda değiştirmeye karar verince Clark Kent askeri ordunun ve Daily Planet muhabiri Lois Lane'in yardımı ile, Zod'u insan ırkını yok etmekten kurtarmaya çalışır.

Filmin yapım aşamasında Ben Affleck, Darren Aronofsky, Duncan Jones, Jonathan Liebesman, Matt Reeves ve Tony Scott gibi isimler potansiyel yönetmenler olarak süreçte yer almışsa da sonunda Zack Snyder'ın bu filmi yönetmesi konusunda bir anlaşmaya varılır.

Zack Snyder'ın 225 milyon dolar gibi yüksek bir bütçeyle çektiği bu film tüm dünya genelinde elde ettiği 668 milyon dolar hasılatı sayesinde bir kez daha yapımcılarının yüzünü güldürür.


Batman ve Süpermen: Adaletin Şafağı

Yönetmen: Zack Snyder / Oyuncular: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diane Lane, Laurence Fishburne, Jeremy Irons, Holly Hunter, Gal Gadot, Scoot McNairy, Callan Mulvey, Tao Okamoto, Brandon Spink, Lauren Cohan, Alan D. Purwin, Mark Edward Taylor, Hugh Maguire, Michael Shannon, Hanna Dworkin, Tiffany L. Addison, Owais Ahmed, Anish Jethmalani, Tiffany Bedwell, Natalee Arteaga, Keith D. Gallagher, Jeff Dumas, Miriam Lee, Alicia Regan, Stephanie Koenig, Ripley Sobo, Matahi Drollet, Mormon Maitui, Richard Burden, Taraina Sanford, Julius Tennon, Sammi Rotibi, Michael Cassidy, Wunmi Mosaku, Dennis North, Kiff VandenHeuvel, Mason Heidger, Ahney Her, Jean Ho, Kristine Cabanban, Sebastian Sozzi, Kent Shocknek, Ralph Lister, Sammy A. Publes, Jay R. Adams, Julia Glander, David Midura, Rebecca Buller, Jay Towers, Michael Ellison, Kirill Ostapenko, Cleve McTier, Bevin Kowal, Rashontae Wawrzyniak, Harry Lennix, Christina Wren, Tom Luginbill, Dave Pasch, Danny Mooney, Henry Frost III, Nicole Forester, Debbie Stabenow, Carmen Ayala, Josh Carrizales, James Quesada, Jade Chynoweth, Aida Munoz, Vikram Gandhi, Andrew Sullivan, Charlie Rose, Chad Krowchuk, Neil deGrasse Tyson, Milica Govich, David Dailey Green, Madison Autumn Mies, John Lepard, Thomas M. Taylor, Sandra Love Aldridge, Graham Beal, Henri Franklin, Jonathan Leigh West, Ezra Miller, Soledad O'Brien, T.J. Martinelli, Chris Newman, Dana Bash, Lulu Dahl, Thom Kikot, John Seibert, William Matthews, Sam Logan Khaleghi, Jena Malone, Zachary Schafer, Monrico Ward, Anne Marie Damman, Connie Craig, Henrietta Hermelin, Patrick Leahy, Nancy Grace, Jason Momoa, Ryan D'Silva, Albert Valladares, Joe Morton, Ray Fisher, David Paris, Erika R. Erickson, Anderson Cooper, Brooke Baldwin, Abigail Kuklis, Greg Violand, Tiren Jhames, Tom Whalen, Steve Jasgur, Jonathan Stanley, Jesse Nagy, Duvale Murchison, Thomas J. Fentress, Coburn Goss, Jeff Hanlin, Joseph Cranford, Emily Peterson, Carla Gugino, Gary A. Hecker, Robin Atkin Downes, Kevin Costner, Julie Fotchuk / Süre: 152 dakika
 

 

Zack Snyder'ın 2016 yılında yönetmenliğini üstlendiği Batman v Superman: Dawn of Justice adlı bu film; tarihte ilk kez iki DC karakterini beyaz perdede buluşturan bir yapım olarak öne çıkıyor ve Batman'in Süpermen'i insanlık için bir tehlike olarak görmesi ve bunun sonucunda onu durdurmaya çalışmasını konu ediyor.

Filmde Bruce Wayne, çocukluğuna bir geri dönüşte ailesinin cenazesinden kaçar, dönen bir yarasa girdabının onu tekrar yüzeye çıkardığı bir mağaraya düşer.

Günümüzde ise biraz daha yaşlı ve biraz daha yorgun ama daha akıllı ve tecrübeli bir suç savaşçısının yaralarını taşıyarak karşımıza çıkan Bruce artık yirmi yıldır kanun koyucu Batman olarak Gotham City'de faaliyetlerini sürdüren bir milyarderdir.

Metropolis'te ise Süpermen ile General Zod arasındaki savaştan on sekiz ay sonra, Süpermen yaşadığı şehirde tartışmalı bir figür haline gelir çünkü beraberinde getirdiği umut ile dünyada tanrılaşan Süpermen neden olduğu savaş ve yıkım ile birlikte insanlık için tehdit unsuru oluşturmaya başlar.

Dünya gerçekte ne tür bir kahramana ihtiyaç duyduğuna karar vermek için çabalarken, kontrolsüz hareketleri süren ve eylemleri endişe uyandıran bu süper kahramanın insanlığın yanında mı yoksa karşısında mı olacağı merak edilirken Gotham Şehri'nin koruyucusu Batman'e karşı giriştiği mücadele ile yeni bir savaşa davetiye çıkar.

Oysa her ikisi de aynı amaca sahiplerse de bunu başarmak için çok farklı yöntemler kullandıkları için bu onların birbirleriyle çatışmasına neden olunca, aralarındaki çatışma da sinematik olarak tarihi bir an yazar.

Yeni gişe rekorları kıran güçlü bir ilk çıkışının ardından, film ikinci hafta sonunda tarihi bir düşüş yaşadı ve bir daha iyileşmedi.

Dünya genelinde 873 milyon doların üzerindeki gişe hasılatıyla kâr elde etmesine rağmen, yine de bu bir gişe hayal kırıklığı olarak kabul edildi ve film renk tonu, senaryosu ve temposu nedeniyle eleştirmenlerden genellikle olumsuz eleştiriler aldı.

31 dakikalık ek çekimlerin yer aldığı "Ultimate Edition" adlı genişletilmiş bir versiyonu 2016 yılında dijital olarak Blu-ray ile piyasaya sürüldü.


Adalet Birliği

Yönetmen: Zack Snyder (Joss Whedon) / Oyuncular: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Gal Gadot, Ezra Miller, Jason Momoa, Ray Fisher, Jeremy Irons, Diane Lane, Connie Nielsen, J.K. Simmons, Ciarán Hinds, Amber Heard, Joe Morton, Lisa Loven Kongsli, Ingvar Sigurdsson, David Thewlis, Sergi Constance, Julian Lewis Jones, Salóme Gunnarsdóttir, Ágústa Eva Erlendsdóttir, Björt Sigfinnsdóttir, Michael McElhatton, John Dagleish, Chris Courtenay, Heather Imbeah, Carla Turner, Lara Decaro, Serene Angus, Anna Burgess, Mia Burgess, Alison Chang, Constance Bole, Shahla Ayamah, Richard Clifford, Will Austin, Kobna Holdbrook-Smith, Rebecca Perfect, Francis Magee, Védís Vífilsdóttir, Snæfríður Rán Aðalsteins, Grace Cookey-Gam, Matthew Bates, Charlotte Comer, Doutzen Kroes, Brooke Ence, Hari James, Ann Ogbomo, Samantha Win, Marc McClure, Paul Foulds, Anthony Wise, Martin Troakes, Gianpiero Cognoli, Jérôme Pradon, Orion Lee, Oliver Gatz, Rachel Blenkiron, Lynne Anne Rodgers, Oliver Powell, Aurore Lauzeral, Frazer Hammill, John Glynn, Patrick Connolly, Ninaz Khodaiji, Rosa Escoda, Joe Reisig, Vaughn Johseph, Tara Ward, Jack Yang, Bruce Lester-Johnson, Peter Henderson, Yoni Roodner, Molly Shenker, Tomi May, Kasha Bajor, Dan Mersh, Nathan Wiley, Caitlin Burles, Melanie Gray, Katia Elizarova, Gem Refoufi, Leila Reid, Suan-Li Ong, Tina Balthazar, Penny Lane, Stephanie Haymes-Roven, Kelly Burke, Keith Simpson, Gary A. Hecker / Süre: 120 dakika
 

 

300 milyon dolarlık tahmini prodüksiyon bütçesiyle, şimdiye kadar yapılmış en pahalı filmlerden biri olma özelliğini taşıyan Justice League adlı bu film; dünya için yeni bir tehlikenin ortaya çıkmasıyla Batman'in yeni kötülüğe karşı koyacak bir süper kahraman ekibini bir araya getirmesini anlatıyor.

Süpermen'e olanlardan sonra insanlığa olan inancını bir süre kaybeden ama sonrasında Süpermen'in fedakarlıklarından ilham alarak kendisini toparlayan Bruce Wayne, öncekilerden daha da güçlü bir düşmanın varlığını duyunca ona karşı bir savunma oluşturabilmek için yeni arkadaşı Diana Prince'in yardımına ihtiyaç duyar.

Böylelikle Batman ve Wonder Woman birlikte hareket ederek, yeni uyanan bu tehdide karşı, meta insanlardan oluşan birtakım oluşturmaya karar verirler.

Yeni müttefiki Wonder Woman ile Batman insanlığın kaderi için savaşmaya hazırdırlar, ancak karşılarına çıkan bu tehdidin büyüklüğü karşısında kendilerini süper güçlü bir takım toplamak için çok kısa bir süreleri kalmış bir halde bulurlar.

DC öykü evrenini kapsamlı bir biçimde perdeye yansıtma projesinin en önemli ayaklarından biri olan bu film, çizgi serideki Batman, Superman, Wonder Woman, Flash ve Aquaman gibi evrenin en önemli kahramanlarını aynı yapımda kadraja alır.

2017 yılında, yeniden bir süper kahraman filmi için yönetmen koltuğuna oturan Zack Snyder kızının ölümünün ardından bu filmden ayrılınca Joss Whedon, ek sahnelerin yazılması ve yönetilmesinin yanı sıra büyük bir kısmının yeniden çekilmesi de dahil olmak üzere post prodüksiyonun geri kalanını denetlemesi için filme dahil olur.

Yönetmen Joss Whedon kendine göre dokunuşlar yaparak filmin birçok yönünü değiştirerek çekimlerini kendisi tamamlamış ancak kendi isminin film projesinde geçmemesini ve Snyder'ın isminin geçmesini istemiştir.


Zack Snyder'ın Adalet Birliği

Yönetmen: Zack Snyder / Oyuncular: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Gal Gadot, Ray Fisher, Jason Momoa, Ezra Miller, Willem Dafoe, Jesse Eisenberg, Jeremy Irons, Diane Lane, Connie Nielsen, J.K. Simmons, Ciarán Hinds, Ryan Zheng, Amber Heard, Joe Morton, Lisa Loven Kongsli, David Thewlis, Ann Ogbomo, Ágústa Eva Erlendsdóttir, Björt Sigfinnsdóttir, Salóme Gunnarsdóttir, Kristbjörg Kjeld, Ingvar Sigurdsson, Védís Vífilsdóttir, Snæfríður Rán Aðalsteins, Marc McClure, Michael McElhatton, John Dagleish, Charlotte Comer, Lara Decaro, Serene Angus, Anna Burgess, Mia Burgess, Alison Chang, Constance Bole, Shahla Ayamah, Chris Courtenay, Heather Imbeah, Carla Turner, Grace Cookey-Gam, Matthew Bates, Gary Reimer, Robbie Gee, Jim Sturgeon, Doutzen Kroes, Eleanor Matsuura, Samantha Win, Brooke Ence, Anthony Wise, Jérôme Pradon, Richard Clifford, Rebecca Perfect, Vincent Riotta, Edward Mitchell, Mark Arnold, Martin Troakes, Peter Guinness, Sergi Constance, Aurore Lauzeral, Julian Lewis Jones, Ray Porter, Francis Magee, Hari James, Kiersey Clemons, Lucy Briers, David Mara, Wil Coban, Stewart Alexander, Karen Bryson, Christy Meyer, C. Amanda Maud, Granville Saxton, Gianpiero Cognoli, Kobna Holdbrook-Smith, Kevin Mathurin, Joyce Veheary, Taylor James, Hadrian Howard, Victor Gardener, Bruce Chong, Orion Lee, Oliver Gatz, Rachel Blenkiron, Lynne Anne Rodgers, Oliver Powell, Kelly Burke, Keith Simpson, Omri Rose, Harry Lennix, Will Austin, William Atkinson, Sam Benjamin, Shalini Peiris, Carla Gugino, Russell Crowe, Adam Forman / Süre: 242 dakika
 

 

2017 yılında, Justice League filmi çekildiği sırada, 20 yaşındaki kızının intihar etmesi sonucu ailesine destek olmak için film tamamlanmadan projeden ayrılmak durumunda kalan Zack Snyder bu üzücü olayla birlikte işini bırakmış ve yönetmen koltuğunu Joss Whedon devralmıştı.

Projeyi ilerletmek isteyen Warner Bros ve Whedon ise bu sırada filmin tonunu değiştirmiş, bazı sahneleri ise yeniden çekme kararı almıştı.

Ancak Whedon'ın ellerinde ilk başta planlanandan bambaşka bir şeye dönüşen film vizyonda başarıya ulaşamamıştı.

Bunun üzerine DC Comics'in sadık hayranları tarafından başlatılan #ReleaseTheSnyderCut kampanyası, filmin üzerinden geçen 3 yılın sonunda amacına ulaşmış ve Warner Bros. yayın hayatına yeni başlayan HBO Max platformunda 2021 yılında Snyder'in orijinal versiyonunu yayınlayacağını açıklamıştı.

Böylelikle hayranların ısrarı ve baskısı sonunda, 2017 yapımı Justice League filminin yönetmen koltuğuna yeniden oturan Zack Snyder 70 milyon dolar ek bütçeyle filmin hepsini yeniden kendisi yöneterek, bazı ek çekimlerle yeni bir film ortaya koyar.

Zack Snyder'ın yeniden ipleri eline almasıyla birlikte filmin tüm çekilen sahneleri kullanılarak yeniden kurgulanır, ayrıca oyuncular bir araya getirilerek bazı ek sahneler çekilir.

Başlarda, yeniden kurgulanan kesilmemiş bu yeni versiyonuyla Justice League'in 4 bölümlük bir dizi olması planlanıyorduysa da yasal durumlar buna izin vermeyince yapım izleyici karşısına 4 saatlik bir film olarak çıkar.

Kahramanlara tek tek uzun sürelerin ayrılması ve hikayelerinin genişletilmesinden dolayı olumlu eleştiriler alan süper kahramanların bu macerasını Zack Snyder'ın gözünden izlemek isterseniz film, HBO Max'teki gösterimini sürdürüyor.

Filmi özetlemek gerekirse; Süpermen'in ölümünün ardından yasa boğulan Dünya'da insanlığın korkusunu sezen Steppenwolf ve uçan iblis askerleri, kutulardan birinin sahibi olan STAR Labs'ın birkaç çalışanının kaçırılmasıyla Ana Kutular'ın peşine düşmek için Dünya gezegenine dönmeyi başarır.

Kaçırılmaları araştıran ve Gotham Şehri'nde bir Parademon ile karşılaşan milyarder kanun kaçağı Bruce Wayne, bir işgalin geleceğine inandığı için planladığı insanüstü ekibini işe alma konusunda ilerlemeye karar verir.


Ölüler Ordusu

Yönetmen: Zack Snyder / Oyuncular: Dave Bautista, Ella Purnell, Omari Hardwick, Ana de la Reguera, Theo Rossi, Matthias Schweighöfer, Nora Arnezeder, Hiroyuki Sanada, Garret Dillahunt, Tig Notaro, Raúl Castillo, Huma Qureshi, Samantha Win, Richard Cetrone, Michael Cassidy, Steve Corona, Chelsea Edmundson, Zach Rose, Brian Avery, David K. Maiocco, Ryan Watson, Sabine Varnes, Mónica López, Kelly Phelan, James M. Halty, Leon Budrow, Maeve Garay, Danielle Burgio, Jessica Harbeck, Josh Horton, Natalie Jaramillo, Frank Andrade, Ava Wagenman, Wayne Dalglish, Casey Messer, Ken Thong, Donna Brazile, Sean Spicer, Sheila Awasthi, Sebastian Balchand, Colby Lemmo, Marisilda Garcia, Isachar Benitez, Carolyn Wickwire, Antonio Leyba, Colin Jones, Daisy Davis, Lora Martinez-Cunningham, Athena Perample, Albert Valladares, Alexander Ward, Steve Soliz, Jordyn Aurora Aquino, Sarah Minnich, Bernhard Eichholz, Ozzy Alvarez, Kevin Kirkpatrick, Eric Fiedler, Fred Tatasciore, Amanda Troop, Gary A. Hecker, Jon Olson / Süre: 148 dakika
 

 

Zack Snyder'ın yıllar sonra yeniden zombi türüne dönüş yaptığı Army of the Dead adlı bu filminde; Las Vegas'ta meydana gelen bir zombi salgınının ardından bir grup paralı asker, karantina bölgesine girerek tarihin en büyük soygunlarından birini gerçekleştirmek için harekete geçer.

Doğup büyüdüğü Las Vegas'tan ayrılmak zorunda kalmış eski bir zombi savaşı kahramanı olan ve artık evi olarak gördüğü bir kasabanın dışındaki hamburgercide çalışan Scott Ward, kumarhane patronu Bly Tanaka'dan inanılmaz bir teklif alır.

Şehir 32 saat içinde hükümet tarafından nükleer silahlarla yok edilmeden önce zombi istilası altındaki karantina bölgesine girip, yer altındaki bir kasada duran 200 milyon doları ele geçirecektir.

Kaybedecek pek bir şeyi kalmayan Ward bu zor görevi kabul eder ve soygun için ayak takımından oluşan uzman bir ekip kurar.

Ekipte usta bir tamirci ve Ward'un eski arkadaşı Maria Cruz; zombi öldürme konusunda uzman olan Vanderohe; helikopter pilotu Marianne Peters; kazanmak için her yola başvuran Mikey Guzman ve en yakın arkadaşı Chambers, kumarhanenin güvenlik şefi Martin; bir güvenlik görevlisi olan Burt Cummings'i işe alan Coyote lakaplı çılgın savaşçı ve Alman kasa hırsızı Dieter yer alır.

Las Vegas'ta kumarhaneler caddesinin altında, bir bodrumda onları bekleyen meblağ tam 200 milyon dolara ulaşmak için plana göre bu işin içinde olanlar önce kasayı bulacak sonra da kolayca oradan çıkacaktır ama elbette tahmin edilebileceği üzere bu işte evdeki hesap çarşıya uymayacaktır, çünkü Las Vegas'ı harabeye çeviren zombi istilasında kapana sıkıştıklarında paralarla birlikte hayatları için de savaşmak zorunda kalacaklardır.

Zaman giderek daralırken, açılması imkânsız denilen bir kasa söz konusuyken ve hem daha akıllı hem de daha hızlı olan Alfa zombiler sürüsü giderek yaklaşırken, şimdiye kadar teşebbüs edilen bu en büyük soygunda tek bir şey kesindir: Hayatta kalmayı başaranlar her şeyi alacaktır.


Kronolojik olarak diğer çalışmaları

  • Lizzy Borden: Aşk Suçtur (Lizzy Borden: Love Is a Crime, 1989, Müzikal video klip)
  • Peter Murphy: Çok Yakınsın (Peter Murphy: You're So Close, 1992, Müzikal video klip)
  • Morrissey: Yarın (Morrissey: Tomorrow, 1992, Müzikal video klip)
  • Soul Asylum: Biri Kıpırdatacak (Soul Asylum: Somebody to Shove, 1992, Müzikal video klip)
  • Soul Asylum: Kara Altın (Soul Asylum: Black Gold, 1993, Müzikal video klip)
  • Alexander O'Neal: Ortada (Alexander O'Neal: In the Middle, 1993, Müzikal video klip)
  • ZZ Top: Girdap Dünyası (ZZ Top: World of Swirl, 1994, Müzikal video klip)
  • Dionne Farris: Biliyorum (Dionne Farris: I Know, 1994, Müzikal video klip)
  • Rod Stewart: Virginia'yı Yalnız Bırakın (Rod Stewart: Leave Virginia Alone, 1995, Müzikal video klip)
  • Morrissey: Hey Esteban! (Morrissey: ¡Oye Esteban!, 2000, Müzikal video klip)
  • Kayıp Kaset: Andy'nin Korkunç Son Günleri Açığa Çıktı (The Lost Tape: Andy's Terrifying Last Days Revealed, 2004, Kısa film)
  • My Chemical Romance: Harabe Kargaşa (My Chemical Romance: Desolation Row, 2009, Müzikal video klip)
  • Süpermen 75 (Superman 75th Anniversary, 2013, Kısa film)
  • Kar Buharlı Ütü (Snow Steam Iron, 2017, Kısa film)
  • Hanukkah, O Hanukkah: Yılın Büyülü Zamanı (Hanukkah, O Hanukkah: A Magical Time of Year, 2019, Müzikal video klip)
  • Ölüler Ordusu: Lost Vegas (Army of the Dead: Lost Vegas, 2021, İnternet dizisi)


Ödüller

  • 2007 Hollywood Film Ödülleri: Yılın Hollywood Filmi (300)
  • 2008 Amerika Bilim Kurgu, Fantezi ve Korku Filmleri Akademisi: En İyi Yönetmen (300)
  • 2008 Saturn Award: En İyi Yönetmen (300)
  • 2009 Amerika ShoWest Konvansiyonu: Yılın Yönetmeni
  • 2017 Dragon Awards: En İyi Bilim Kurgu ve Fantastik Film (Wonder Woman)
  • 2018 Amerikan Film Enstitüsü: Yılın En İyi On Filmi (Wonder Woman)
  • 2018 Hugo Awards: En İyi Dramatik Sunum (Wonder Woman)
  • 2021 Hollywood Eleştirmenleri Derneği Valiant Ödülü

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU