Avrupa'da yaşayanların pandemi sürecinde hükümetlerine güvenleri azaldı

Yapılan bir ankete göre, Avrupalılar Kovid-19 salgınında AB kurumlarına ulusal hükümetlerinden daha fazla güveniyor

Fotoğraf: AA

Avrupa'da yapılan apılan yeni bir anket, Kovid-19 salgının başlangıcından bu yana Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ulusal hükümetlere olan inancın azaldığını ortaya koydu.

Eurofound tarafından 138 bin 629 kişiyle yapılan anket sonuçları, AB vatandaşlarının ulusal hükümetlere olan desteği keskin bir şekilde azalırken, blok olarak birliğe olan güvenin özellikle çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi konusunda devam ettiğine işaret etti. 27 üyeli bloktan yalnızca Danimarka'da ulusal hükümete güvenin sürdüğü anlaşıldı.

Çalışmada ayrıca, Avrupa Komisyonu yetkililerinin Kovid-19 aşısı tedariki ve dağıtımında yaşanan gecikmeler nedeniyle ağır eleştirilere maruz kalmasına rağmen genel olarak da AB kurumlarına olan güvenin ulusal hükümetlerden yüksek olduğu görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekonomik ve sosyal eşitsizliklere dikkat çekildi

Avrupa ve küresel çapta derin etki yaratmaya devam eden Kovid-19 salgınının özellikle insanların yaşam ve çalışma koşullarını geniş ölçüde etkilediği belirtilen anket sonuçlarına göre AB genelinde akıl sağlığı son yılların en kötü seviyesine düştü, varolan eşitsizliklerin genişledi, vatandaş memnuniyeti azaldı ve kurumlara, özellikle de ulusal hükümetlere olan güven dibe vurdu.

Eurofound anket sonuçlarıyla ilgili değerlendirmesinde "vatandaşlar ve üye ülkeler arasındaki ekonomik ve sosyal eşitsizliklerin giderilememesinin Avrupa'yı biraraya getiren sosyal sözleşmeye karşı siyasi memnuniyetsizliği tetikleyebilir" denildi.

Anket sonuçlarına göre üye ülkelerde durum

Ankete göre Danimarka ve Finlandiya ulusal hükümetlere olan güvenin en yüksek üyeler. Buna karşılık Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Kıbrıs, Yunanistan ve Polonya'da geçen yıla göre ulusal hükümetlere olan destek azaldı.

Salgının başında övülen Avusturya hükümeti, aşı satın almaya ilişkin büyük eleştiriye uğradı ve bu durum geçen yıla göre en büyük güven kaybının yaşandığı ülke olarak anket sonucuna yansıdı

Anket çalışması, Avrupalıların tarihsel olarak AB kurumlarına ulusal hükümetlerinden daha fazla güven duyan ülkelerdeki eğilimi teyit etti. Bu doğrultuda anket, Fransa, Malta, Macaristan,Portekiz, Romanya ve ispanya vatandaşlarının salgının başından bu yana AB kurumlarına daha fazla güvendiğini gösterdi. Bir tek Almanya'da AB'ye olan destekte azalma görüldü.

AB genelinden bakıldığında ise geçen yaz açıklanan 750 milyarlar euroluk kurtarma paketinin onaylanmasının ardından AB kurumlarına artan güven aşı tedarikiyle ilgili sorunlarla bağlantılı olarak 2021'in şubat ve mart aylarında hafif düşüş göstermesine rağmen ancak genel seyrini korudu.

 

Independent Türkçe, Euronews Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU