Filistin İçin Gazeteci Dayanışması İnisiyatifi: İsrail, dünya kamuoyunun bölgedeki gerçekleri görmesini engelliyor

Grup tarafından yapılan açıklamada, İsrail saldırılarının bölgede görev yapan basın mensuplarını hedef aldığı belirtildi

Fotoğraf: AA

Bir grup gazeteci tarafından oluşturulan “Filistin için Gazeteci Dayanışması İnisiyatifi”, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sırasında bölgede görev yapan basın mensuplarını hedef almasını kınayan bir bildiri yayımladı.

Bölgedeki meslektaşlarının can güvenliğinden endişe duyduklarını söyleyen gazeteciler, başlattıkları imza kampanyası ile yaşanan saldırılara "dur" demeye çağırdı.

Bildiride, İsrail saldırılarının 2000-2020 yılları arasında 46’dan fazla gazetecinin ölümüne neden olduğu, İsrail hapishanelerinde 16 tutuklu Filistinli gazeteci bulunduğu, 2019 yılında Anadolu Ajansı’nın Gazze ofisinin hava saldırısı sonucu yerle bir edildiği hatırlatıldı.

İsrail’in asıl amacının “Dünya kamuoyunun bölgedeki gerçekleri görmesini engellemek” olduğunu vurgulayan inisiyatif üyeleri, “İsrail, Uluslararası sözleşmelere göre silahlı çatışma bölgelerinde tehlikeli profesyonel görevlerde bulunan ve sivil olarak kabul edilen gazetecilerin görevlerini yapmalarını engelleyerek hukukun bütün kurallarını ihlal ediyor” dedi. 

Yapılan açıklamada; “Kadın, çocuk, genç, yaşlı demeden yüzlerce sivili katleden İsrail güçleri, bu zulmü ve savaş suçlarını belgeleyerek dünyaya duyuran gazetecileri de hedef almaktan çekinmiyor. Bu bir devlet terörüdür. İsrail’in bu tutumunu şiddetle kınıyor, Gazze’deki katliamı dünyaya duyuran basın çalışanlarının can güvenliğinin korunması için uluslararası kamuoyunu ve insanlık onurunu kaybetmemiş herkesi harekete geçmeye çağırıyoruz” denildi.

Açıklamada şöyle devam edildi:

Bizler burada imzası bulunan vicdan sahibi gazeteciler olarak işgalci İsrail güçlerine sesleniyoruz. 1948’den bu yana işgal ettiğiniz topraklarda gazetecileri; şiddet uygulayarak, hatta yaralayıp öldürerek susturabilirsiniz. Ama hakikatleri asla saklayamazsınız.

Dünyanın dört bir yanında on binlerce basın mensubu Filistin’in ve mazlum halkların sesini duyurmaya devam edecek.

İsrail’in başta gazeteciler olmak üzere tüm Filistin halkına karşı hukuk tanımaz, vicdan ve merhametten yoksun tutumunu kınıyor, ulusal ve uluslararası tüm kamu kurum ve kuruluşlarını bölgedeki İsrail sorununa karşı harekete geçmeye ve hesap sormaya davet ediyoruz.

Gazeteciler, bölgede yaşanan hukuksuzluğa dur demek için http://www.pressforpalestine.com/# adresinde başlattıkları imza kampanyasına herkesi destek olmaya çağırdı.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU