ABD'de kötü kokulu ceset çiçeği, yüzlerce kişiyi "kendine çekti"

Latince ismi Amorphophallus titanum olan bitki epey nadir

Ziyaretçiler ceset çiçeğini görmek için sıraya girdi (AP)

ABD'de bini aşkın kişi 17 Mayıs'ta, kokusu ve ürkütücü adıyla dikkat çeken ceset çiçeğini görmek için terk edilmiş bir benzin istasyonuna akın etti.

Latince ismi Amorphophallus titanum (A. Titanum) olan bitki epey nadir. Zira ABD Botanik Bahçesi, yaban hayatında binin altında ceset çiçeği kaldığını bildiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Boyu 3,5 metreyi geçebilen bitkinin çiçek açması yaklaşık 10 yıl sürüyor. Çiçeğin ömrüyse sadece birkaç gün.

Söz konusu bireyse Kaliforniya eyaletine bağlı San Francisco şehrinde ortaya çıktı. Nadir bitkilerle uğraşan Solomon Levya, sosyal medyada paylaştığı A. Titanum'un ilgi çekmesinin ardından bitkiyi halkla paylaşmaya karar verdi. Aynı zamanda bir fidanlığı olan Leyva şöyle konuştu:

El arabasını alıp seraya indim. Bir arkadaşımın yardımıyla çiçeği arabanın içine koyup terk edilmiş bu yapıya getirdim. Bunun ardından ziyaretçiler gelmeye başladı.

San Francisco Chronicle gazetesi, güvenlik, giriş ücreti veya herhangi bir kısıtlama olmamasının gelenleri epey sevindirdiğini bildirdi. Leyva da "Herkes bu bitkiyi San Francisco'da en son gördüklerinde aralarında bir bariyer olduğunu, saatlerce beklemeleri gerektiğini ve yaklaşmalarına izin verilmediğini söyledi" dedi.

Leyva, saat 16.00'a kadar en az bin 200 kişinin çiçeği ziyarete geldiğini sözlerine ekledi.

San Francisco Chronicle, ziyaretçilerden Himanshu ve Sayali Jain çiftiyle görüştü. Üç yaşındaki çocuklarını bitkiyi görmesi için getiren Sayali, "Leyva'ya teşekkürlerimi sunuyorum. Çünkü bu çiçeği hiçbir zaman göremeyeceğimizi düşünmüştüm" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, San Francisco Chronicle

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU