Sosyal Demokrasi Vakfı'ndan Gençlik Araştırması Raporu: Daha eğitimli ama daha yoksullar

SODEV Başkanı Ertan Aksoy "Araştırma özetle, AKP iktidarının öncesindeki cumhuriyetin önemli başarılarından birisi olan eğitim sayesinde gerçekleştirilebilen sosyal geçişin ortadan kalktığını gösteriyor" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) tarafından hazırlanan 'Gençlik Araştırması Raporu’' çevrimiçi platformda gerçekleştirilen basın toplantıyla yayımlandı. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda yayımlanan ve eğitimli gençlerin ekonomik durumlarını gözler önüne seren rapor 1067 gençle görüşülerek hazırlandı. Rapor, gençlerin ailelerinden daha eğitimli fakat daha yoksul olduklarını ortaya çıkardı.

Yarıdan fazlası ekonomik olarak ailesine bağımlı

Birgün'den Yaren Çolak'ın haberine göre; ön lisans, lisans ve yüksek lisans mezunu 20-30 yaş arasındaki gençlerle görüşülerek hazırlanan raporda gençlerin ekonomik durumu, aileleriyle karşılaştırıldı. Raporda yer alan verilere göre; gençlerin yüzde 53,8’i anne ve babasından daha eğitimli olmasına rağmen daha düşük gelire sahip. Gençlerin yüzde 51,7’si ekonomik olarak ailesine bağımlı yaşıyor ve yakın geleceğe dair umutlu değil. Ankete katılan gençlerin, yüzde 93,8’i mevcut gelirinin konut, yüzde 87,7’si ise araç sahibi olmak için yeterli gelire sahip olmadığını belirtiyor. Rapora göre, ‘Mevcut gelirinizle tatile gidebilir misiniz?’ sorusu sorulan 20-30 yaş arası gençlerin yüzde 72,2’si ise ‘hayır’ yanıtını veriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sosyal geçiş ortadan kalktı

Çevrimiçi platform üzerinden yaptığı sunumla rapora dair önemli noktalara değinen SODEV Başkanı Ertan Aksoy söz konusu rapora ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Araştırma özetle, AKP iktidarının öncesindeki cumhuriyetin önemli başarılarından birisi olan eğitim sayesinde gerçekleştirilebilen sosyal geçişin ortadan kalktığını gösteriyor. Bu araştırmayla, düşük gelirli ailelerin çocuklarının eğitim alması halinde, orta ve üst gelirli ailelere dönüşebilmesinin bir gerçekliğinin kalmadığını görüyoruz. Bunun en temel nedenlerinden birisi yaratılan üniversite popülizmiyle, ihtiyaç fazlası ön lisans ve lisans mezunun verilmesi.

Ülkede artan niteliksiz eğitime vurgu yapan Aksoy, “Araştırmaya katılan gençlerin ezici bir çoğunluğu ailesinden daha eğitimli olmasına rağmen ekonomik zorluklarla karşı karşıya. Bu da ülkenin her yerine açılan niteliksiz üniversitelerin sonuçlarından biri. Eğitimli olanın itibarsızlaştırıldığı bir süreçten söz ediyoruz” diye konuştu.

 

 

 

 

Birgün

DAHA FAZLA HABER OKU