SODEV: İşsizler işsizliğin nedeni olarak 'torpil ve kayırma'yı görüyor

İşsizlerin yüzde 67,5'i kendilerine ailelerinin destek olduğunu söyledi

Fotoğraf: AA

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) İşsizliğin Boyutu, Finansmanı ve Dayanışma Ekonomisi Araştırması Raporu'nu düzenlediği çevrimiçi basın toplantısıyla açıkladı. İşsizlere sorulan sorularla hazırlanan raporda  'Geleceğe güvenle bakıyorum' ifadesine katılmayanların oranının yüzde 67,3 olduğu belirtildi.

Bu ifadeye katılmayanların oranının en yüksek olduğu seçmen grubu ise İYİ Parti'li işsizler. İYİ Parti'li işsizlerin yüzde 85'i, CHP'li işsizlerin yüzde 74,4'ü, HDP'li seçmenlerin yüzde 73,7'si bu ifadeye katılmadığını belirtti.

26.jpg
Fotoğraf: SODEV

 

Yüzde 60 bir yıldan fazladır işsiz

Bin 67 işsizle yapılan görüşmeyle hazırlanan raporda, işsizlerin yüzde 60'ının bir yıl ve daha fazla uzun süredir işsiz olduğu belirtildi. İşsiz kalma nedenlerine bakıldığında yüzde 28,3'ünün işten çıkarıldığı yüzde 24'ünün işyerini kapattığı yüzde 18,2'sinin zaten geçici iş yerlerinde çalıştığı vurgulandı. 

"Siyasi partilerdeki tanıdıklar" 

'İş bulmak için hangi yöntemleri denediniz' sorusuna verilen yanıtlarda ise işsizlerin yüzde 77,7'si internet sitelerinden bulurken yüzde 6,8'i 'siyasi partilerdeki tanıdıklar' yanıtını verdi.

9.jpg
Fotoğraf: SODEV

 

'Çalışmak istediğiniz işte aradığınız şartlar nelerdir? sorusuna verilen yanıtlardan yapılan tespitler ise şu şekilde:

İşsizler en çok istikrarlı, devamlı bir işe özlem duyuyor (yüzde 65,2)

İkinci arzuları ise sosyal güvenliğe sahip olmak (yüzde 57,3)

Üçüncü ise ücretinin iyi olması yüzde 57,7

Hiçbir şartım yok diyenlerin oranı ise yüzde 15,5.

İşsizliğin en olumsuz tarafının ne olduğu sorusuna verilen yanıtlarda ise parasızlık, çaresizlik ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ihtiyacını karşılayamamak seçeneklerinin en çok ifade olumsuzluk olduğu belirtildi.

İşsizliğin nedenleri

Tükenmez Haber'den Denizcan Akar'ın haberine göre; işsizlerin yüzde 63,2'si 'torpil ve kişi kayırmayı' işsizliğin nedenlerinden biri olarak saydı. İşsizlerin yarısı da hükümetin ekonomi politikalarını işsizliğin nedenleri arasında saydı. Raporda bu kısım "Bu oranın yüksekliği iktidar partisinin yerleşik adam kayırma ve torpil mekanızması, kronik iktisadi sorunlar karşısında kendi tabanı içerisinde dahi kendine dönen bir eleştiriye dönüşme potansiyelini gösteriyor"  ifadeleriyle yorumlandı. Raporda ayrıca "İşsizlerin yarısının göçmenleri işsizliğin nedeni olarak görmesi göçmenler meselesinin nasıl yabancı düşmanlığı ve çatışma üretme potansiyeli taşıdığını gösteriyor" ifadeleri de yer aldı.

12.jpg
Fotoğraf: SODEV

Aile desteği

İşsizlerin 'Zorunlu harcamalarınızı nasıl karşılıyorsunuz' sorusuna verdikleri yanıtlarda yüzde 67,5'i 'Ailem destek oluyor' dedi. Yüzde 31,5'i ise tanıdıklarından borç aldığını kaydetti.  İşsizlerin yarısından fazlası, faturalarının tamamını ödeyemediğinı aktardı.

"Yurtdışını tercih ederim"

İşsizlerin yüzde 60,8'i mümkün olsa yurtdışında çalışmayı tercih edeceğini söyledi. İYİ Parti ve CHP'li işsizler arasında bu oranın yüksek olduğu görülürken AK Parti'ye oy vermiş olan işsizlerin yüzde 57,4'ü de bu ifadeye katıldığını belirtti.

 

Tükenmez Haber

DAHA FAZLA HABER OKU