Trafik sigortasında yeni düzenleme: Tazminatlar standart hale gelecek

Yasa çıkarsa, sigortadan ödenen tazminatlar standart hale gelecek. Böylece farklı tazminatlar ödenmeyecek, hasar aracılarına gerek kalmayacak

Meclis'e sunulan tasarı yasalaşırsa, trafik sigortasından ödenen vefat ve sakatlık tazminatına standart gelecek / Fotoğraf: AA

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında zorunlu trafik sigortası hakkında Anayasa mahkemesinin iptal kararı çerçevesinde zorunlu mali mesuliyet sigortasının kapsamının ne olduğu konusunda ihtilaflar ortaya çıktığından dolayı hem sigorta şirketlerinin hem de sigortalattıranların ihtilaflarını ortadan çözmek için Anayasa mahkemesinin iptal ettiği kısımları düzenleyen 2 maddelik bir kanun teklifi hazırladıklarını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bugün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak, tasarının, Meclis’e gönderilmesiyle itirazlar başladı.

Tasarı yasalaşırsa, trafik sigortasından ödenen vefat ve sakatlık tazminatına standart gelecek.

Hürriyt’ten Noyan Doğan,  neden yeni düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu ve tasarının yasalaşması halinde olacak değişiklikleri yazdı.

Trafik kazalarında ölenlerin yakınlarına ödenen vefat ve yine kazalarda mağdur olan kişilere ödenen sakatlık tazminatları yıllardır sürekli gündemde olan bir konu olduğunu ve  tazminat hesaplamasının kanunla çerçevesi çizilmediğinden, belirli bir standart olmadığından geçmişte mahkemelerde kişiden kişiye değişen tutarlarda tazminat kararları verildiğini belirten Noyan, bu durumun beraberinde başka sorunları da yarattığını ve hasar aracısı denilen bir kesimin türemesine yol açtığını vurguladı.

Doğan, bu kişilerin trafik kazasında hayatını kaybedenlerin yakınlarının kapısını çalıp, ‘sigorta şirketi az öder, dava açalım, üç-dört katı tazminat alırsınız’ diyerek, vatandaşları kandırıp, ellerinden vekâlet aldıklarını sonrasında da kimilerinin tazminatın yüzde 30’unu, kimileri de yüzde 50’sini “cebe indirdiğini” ve vatandaş yine mağdur olduğunu belirtti.

Bu nedenle sigorta şirketlerinin çareyi trafik sigortasının primlerini artırmada bulduğunu kamunun ise bu durum üzerine 2016 yılında, trafik sigortasından ödenecek bedeni tazminatların genel şartlar ile belirlenmesine yönelik düzenleme yaptığını, düzenleme ile tazminat hesaplamasına, ödeme tutarına standart getirildiğini belirten Noyan Doğan, “Hesaplama yönteminin ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılmasına hükmedildi. Böylece ortalık duruldu, kaos bitti; sigorta şirketleri ödeyeceğini, vatandaş alacağını bildi. Ta ki, 2020’nin sonuna kadar” diye yazdı.

Tazminat sistemi değişiyor

Geçen senenin ekim ayında Anayasa Mahkemesi, tazminat hesaplamasının genel şartlarla düzenlenemeyeceğine, bunun kanunla yapılması gerektiğine hükmederek, maddeyi iptal etti.

İptal kararının ardından yeniden belirsiz döneme girildiğini ve  belirsizliği ortadan kaldırmak, soruna kökten çözüm getirmek için yeni yasa tasarısı hazırlandığını kaydeden Noyan Doğan, yasa çıkarsa ne olacağını 3 maddeyle şu şekilde özetledi:

  1. Tazminata belirli standart geleceğinden mahkemeler farklı farklı tazminat kararları veremeyecek, hak kaybı yaşanmayacak, vatandaş mağdur olmayacak.
  2. Aracılara gerek kalmayacağından, kimse rant elde edemeyecek, haksız yere ceplerini dolduramayacak.
  3. Mevcut durumda daha fazla tazminat almak ümidiyle kandırılan vatandaş, mahkemeye gittiğinde, tazminat alabilmek için 2-3 yıl beklemek zorunda. Yasa çıkarsa tazminat sigorta şirketi tarafından hemen ödenecek, vatandaş yine mağdur olmayacak. Ayrıca mahkemelerin yükü de hafifleyecek.


Doğan, “Bu üç maddeye birileri itiraz ediyorsa; anlayın ki, tüketicinin yanında değil karşısındadır, tüketiciyi değil kendi çıkarını ve cebini düşünüyordur” dedi.

Neler değişiyor?

Meclis'e gönderilen yasa tasarısı, tazminatlara standart getirilmesinin yanı sıra başka düzenlemeleri de içeriyor. Tasarı, yasalaşırsa, trafik sigortasında şu değişiklikler olacak:

  • Trafik kazasında kusurlu tarafın yakınlarına sigortadan vefat tazminatı ödenmeyecek.
  • Ticari araçlar ve araç kiralama şirketleri, trafik sigortasından kar kaybı, gelir kaybı, kira kaybı, iş durması gibi tazminatları talep edemeyecek, etseler de ödenmeyecek. Örneğin, trafik sigortasının kapsamında olmamasına karşın; kiralık araç kazaya karıştığında, onarımı süresince oluşan gelir kaybını araç kiralama şirketleri sigorta şirketinden talep edebiliyor, bazı mahkemeler de ödenmesine hükmediyordu. Yasa çıkarsa talep edilmeyecek.
  • Sürücüler, küçük hasarlar için değer kaybı tazminatı talep edemeyecek.
  • Trafikten çekilecek, hurdaya çıkmış araçlar sigortadan değer kaybı tazminatı alamayacak.
  • Terör eylemlerinde kullanılan araçların neden olduğu zararlar trafik sigortasından ödenmeyecek.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU