Online terapilerin depresyonda etkili olduğu ortaya çıktı

Dünyadaki en yaygın zihinsel sağlık problemi depresyon

Fotoğraf: First Psychology Centre, Glasgow

Psikologlar, normalde geleneksel yöntemlere göre yüz yüze konuşarak tedavi edilen depresyonun online terapilerle de etkili biçimde azaltabileceğini ortaya koydu.

Journal of Medical Internet Research’ta yayımlanan yeni bir çalışma kapsamında araştırmacılar, depresyonun etkilerini hafifletmek için düşünce kalıplarını ve davranışlarını değiştirmeyi hedefleyen bilişsel davranışçı terapi (BDT) sağlayıcı online uygulamaların ve internet platformlarının verimliliğini inceledi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Önceki çalışmalar online terapinin etkinliğini araştırırken, ilk defa online terapinin şiddetli depresyon geçiren kişiler için faydalarının ne olduğu incelendi.

Indiana Üniversitesi'nden çalışmanın başyazarı Profesör Lorenzo Lorenzo-Luaces, “Bu araştırmadan önce, geçmişteki çalışmaların muhtemelen çok hafif depresyonlu, başka zihinsel sağlık problemleri olmayan ve intihar riski düşük olan bireylere odaklandığını düşüyordum. Aslında durum böyle değilmiş. Bilim, bu uygulamaların ve platformların çok sayıda insana yardımcı olabileceğini öne sürüyor” diye konuştu.  

Zihinsel sağlık hizmetlerine erişimin çok zor olabileceği durumlarda online terapinin yükselişinin devrim yaratabileceğini belirten Lorenzo-Luaces, “Yaklaşık 4 kişiden biri, majör depresif bozukluk kriterlerini karşılıyor. Eğer minör depresyonu olan veya bir haftadır veya bir aydır birkaç depresyon semptomu olan kişileri de buna dahil ederseniz, bu sayı hizmet verebilecek psikolog sayısını aşar” dedi.

Lorenzo-Luaces araştırmasını online terapinin etkinliğini inceleyen mevcut 21 çalışmayı gözden geçirerek yürüttü. Bunların bazıları online terapiyle kişilerin yüz yüze terapi için bekleme listelerinde yer almasını karşılaştırırken, diğerleri ise depresyona yardımcı olduğunu iddia eden ancak BDT'yi kullanmayan “sahte uygulamalar”ı inceliyor.

Online terapinin, lojistik veya finansal sebeplerden ötürü yüz yüze psikologla konuşma imkanı olmayanlar için özellikle avantajlı olduğunu söyleyen profesör, “Kişiler biraz rehberlik yardımı aldığında daha iyi olurlar” diye konuştu.

 

 

Klinik Psikolog Dr. Abigael San, online terapinin pek çok kişi için faydalı olabileceğine inandığını, ancak depresyon tedavilerinin genellikle kişiye özel yürütüldüğünü vurguladı.

San The Independent’a yaptığı açıklamada, “Uygulamalar ve online platformlar, depresyon tedavisi sağlama konusunda büyük bir zaman tasarrufu sağlıyor ve tedavi görmek için bir binaya girmekten hoşlanmayan insanlar için harika olabilir. Hastaların böyle hissetmeleri nadirdir, ama oluyor” dedi.

Online terapinin bir başka yararı da San’e göre, geleneksel terapilerin aksine kişinin istediği anda tedaviye ulaşabiliyor olması.

Klinik psikolog ve yazar Dr. Genevieve von Lob,online tedavi görmenin insanların durumlarını normalleştirmede ve daha az yalnız hissetmelerini sağlamada yardımcı olabileceğini kaydetti.

Von Lob The Independent’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Ancak bir uygulamanın depresyon geçiren herkese yardımcı olabileceğine dair genellemeler yaparken dikkatli olmalıyız. Birinin depresyona sokan temel nedenler kişiden kişiye çok değişiyor ve bu faktörlerin gerçek değişimin nerede gerçekleşmesi gerektiğine dair daha fazla bilgi sağladığına inanıyorum. BDT'ye dayanan bir uygulama bunu bizim için çözemez.”

Lorenzo-Luaces’in bulguları hafif, orta ve şiddetli depresyon vakalarında bu platformların iyi çalıştığını gösterdi ve online terapiyi, “heyecan verici bir gelişme” olarak tanımladı. Ancak profesör, antidepresanların ve yüz yüze terapinin, uygulamalar ve online platformlardan yine de daha etkili olabileceğini de sözlerine ekledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU