İsrail insan hakları örgütü B’tselem, Haaretz’e ilan verdi: Mevcut şiddet apartheid rejiminin bir sonucudur

İsrail’in önde gelen insan hakları örgütü B’tselem, ülkenin en büyük gazetelerinden Haaretz’e verdiği ilanda İsrail’e ‘apartheid rejimi’ suçlaması yöneltti

 

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 10 Mayıs'tan bu yana 39'u çocuk 139 Filistinli hayatını kaybetti, yaralı sayısı 950'ye ulaştı / Fotoğraf: AA

İsrail’in önde gelen insan hakları kuruluşu B’Tselem bugün Haaretz’in birinci sayfasında bir ilan yayınlattı. İlandaki “İsrail/Filistin’deki mevcut şiddet, tüm bölgeyi kontrol eden apartheid rejiminin bir sonucudur” ifadesi dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlanı veren B’Tselem’in hazırladığı, 12 Ocak’ta yayınlanan İsrail’de insan hakları konulu raporda, “Artık İsrail’e ‘apartheid’ devleti diyebiliriz” denilmişti. B’Tselem’in bugün Haaretz’te yayınlanan ilanı da bu raporun kısa bir özeti niteliği taşıyor.

ilan.jpg
Haaretz’in birinci sayfasında yayımlanan ilan / Fotoğraf: Serbestiyet

 

B’Tselem raporunda “İsrail egemenlik sürdüğü tüm bölgelerde (Yeşil Hat, Batı Şeria, Doğu Kudüs, Gazze Şeridi) bir halkın (Yahudi) başka bir halka (Filistinliler) üstünlüğü esasına göre hareket ediyor. İsrail rejimi bir apartheid rejimidir ve bir gün ila bir gece arasında kurulmamıştır. Bilakis zamanla kurumsallaşan bir yapıdır” ifadeleri yer alıyor.

Fark nerede?

Raporda, Yahudilerin kaderini tayin hakkı dahil her türlü hakka sahip olduğu bu coğrafyada Filistinlilerin tamamen mahrum bırakıldığı ve İsrail tarafından haklarına sahip olmalarının engellendiği belirtildi. Dünyadaki herhangi bir Yahudi’nin, eşinin, çocuklarının ve torunlarının İsrail vatandaşlığı alma hakkı olduğu kaydedilen raporda buna karşılık bir Filistinlinin bu topraklarda doğmuş olsa bile ya da annesi ve babası bu topraklarda yaşamış olsa bile İsrail’e dönme hakkının olmadığı vurgulandı.

 

Serbestiyet

DAHA FAZLA HABER OKU