Biden yönetimi, Filistin-İsrail krizine hazırlıksız mı yakalandı?

ABD, İsrail büyükelçiliği için henüz aday göstermedi

ABD Başkanı Biden, "Binlerce roket topraklarına düşerken İsrail'in kendini savunma hakkı var" demişti (Reuters)

İsrail ve Filistin arasındaki son gerilim, ABD'de Joe Biden yönetiminin Ortadoğu politikasıyla ilgili tartışmaları da beraberinde getirdi.

Business Insider'ın kıdemli politika muhabiri John Haltiwanger'ın kaleme aldığı makaleye göre, Biden yönetimi İsrail ve Filistin arasında artan gerilime hazırlıksız yakalandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden yönetiminin İsrail'e henüz yeni bir büyükelçi atamadığına ya da aday göstermediğine dikkat çeken Haltiwanger, bu durumun diplomatik çözüm için çabaları artırması beklenen Washington'ı dezavantajlı bir konuma soktuğunu yazdı.

Makalede, Biden'ın göreve Kovid-19 pandemisi ve aşılama çalışmaları gibi yoğun bir iç gündemle geldiği, dış politikada Çin ve Rusya öne çıkarken Ortadoğu'daki barış sürecinin büyük oranda ihmal edildiği yorumu yer aldı. Öte yandan bölgedeki gerilimin kapsamının genişlemesi halinde ABD yönetiminin önceliklerini değiştirebileceği de belirtildi.

Yazıda ayrıca, Biden'ı Ortadoğu'yu ihmal etmekle eleştiren bazı diplomatların ve uzmanların görüşlerine yer verildi.

Önceki ABD yönetimlerinde danışman olarak görev yapan eski diplomat Aaron David Miller, Twitter mesajında "Gördüğüm kadarıyla yönetim Ortadoğu ve İsrail-Filistin sorununa yeterince önem ve öncelik vermiyor. İsrail'de bir büyükelçi ve başkonsolos olmaması kriz döneminde ciddi bir sorun" ifadelerini kullandı

Washington DC'deki Arap Körfez Devletleri Enstitüsü araştırmacılarından Hussein Ibish, Business Insider'a açıklamasında, Biden'ın ABD'nin Ortadoğu'daki varlığını azaltarak açıkça hata yaptığını söyledi. İsrail-Filistin çatışmasının zaman zaman tansiyon azalsa da her zaman gündemde olduğunu kaydeden Ibish, "Er ya da genç yeniden patlayacağı kesindi" dedi.

Demokrat Partili eski senatör Joe Lieberman da, dün CNN'le mülakatında "Elbette ABD'nin orada bir büyükelçisi olsaydı daha iyi olurdu" diyerek bölgeye geçici bir temsilci atanabileceğini ifade etti.

"İsrail'e baskı yapabilirler"

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, tarafları şiddeti sona erdirmeye çağırmak üzere Müsteşar Yardımcısı Hady Amr'ı bölgeye gönderme kararı aldıklarını açıklamıştı. Beyaz Saray da, önümüzdeki haftalarda Biden yönetiminin deneyimli bir diplomatı İsrail büyükelçiliğine aday göstereceğini duyurmuştu.

Business Insider'ın makalesine göreyse, tansiyonun giderek arttığı bölgeye üst düzey bir diplomat göndermemek ABD'nin etkisinin sınırlı kalmasına yol açabilir.

Biden yönetiminin sorunun çözümünde atabileceği birçok adım olduğunu belirten araştırmacı Hussein Ibish, "Gazze ve Hamas'a yönelik misillemeyi sınırlı tutması konusunda İsrail'e baskı yapabilirler. Hamas istediği siyasi zaferleri garanti altına aldığını gösterdi ve ateşkes istiyor" dedi.

Ibish, ABD'nin Mısır ve Ürdün'ün ateşkesi sağlama girişimlerinde rol oynayabileceğini de ifade etti.


Independent Türkçe, Business Insider

DAHA FAZLA HABER OKU