Elif Çakır: Madem öyleydi Ruhsar Pekcan niye görevden alındı?

"Kanuna, mevzuata uysa bile ahlaka, vicdana uymaz demeliydi"

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Elif Çakır, hakkında çeşitli iddialar bulunan eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan hakkında iktidar tarafından gelen açıklamaya eleştiri getirdi.

Çakır, bugünkü köşe yazısında görevi sırasında kendi şirketinden bakanlığa dezenfekten sattığı belirlenen Pekcan’a yönelik eleştirilerin ardından AK Parti’nin bir açıklama yaptığını hatırlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yazısında bu açıklamaya yer veren Çakır, şunları söyledi:

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’a, CHP’nin eski bakan Ruhsar Pekcan hakkında vereceği araştırma önergesi hakkında AK Parti’nin tavrının ne olacağı ve bir bakanın kocasına ait şirketten kendi bakanlığına dezenfekten almasının etik olup olmadığı sorulmuş.

Elitaş’ın cevabı şöyle:

“15 Temmuz gecesi bazı akaryakıt istasyonları akaryakıt satışını durdurdular. Ticari kurallar çerçevesinde ve o günkü şartlar altında, alkolün bulunamadığı bir dönemde insanların dezenfektana büyük ihtiyaç duyduğu dönemde -ki çok iyi biliyorum normal zamanlarda 3-4 lira olan alkol fiyatları 25 liraya kadar çıktığı dönemde- fiyatları da o günkü şartlarda değerlendirmek lazım.”

Ve şöyle devam ediyor Elitaş:

“Kamunun ya da ilgililerin ihtiyaç duyduğu bir dönemde elinizde varken ‘kusura bakmayın benim eşim bakan, vermiyorum’ demek ne kadar doğru olurdu?”

Çakır, eleştirilerini şöyle dile getirdi:

Bakar mısınız cevaba?! Ne yapsaymış Ruhsar Pekcan, ‘eşim bakan ben dezenfektan vermiyorum mu’ deseymiş? Böyle demesi daha mı doğru olurmuş? Ne yapalım Sayın Elitaş, ne buyurursunuz? Ruhsar Pekcan’dan “bu etik ve ahlaki tavrından!” dolayı ülke olarak özür mü dileyelim? Evet Sayın Elitaş… Pekcan ve eşinin öyle davranması gerekiyordu, “ben bakanım, benim eşimin şirketinden dezenfektan satın almamız doğru değil, ahlaki değil, bu suç” demeliydi. Kanuna, mevzuata uysa bile ahlaka, vicdana uymaz demeliydi.

Hadi sayın Elitaş, hazır meseleyi muazzam bir şekilde 15 Temmuz’a da bağlamışken, hızınızı kesmeyin, “çünkü ülkede tek şirket olarak da orası kalmıştı” diyerek anlattığınız masala devam edin. Hatta meseleyi “vatanseverliğe, hayırseverliğe, fedakarlığa” bağlayın, eksik bırakmayın, olmuşken tam olsun!

Sayın Elitaş, benim yine de kafam karıştı, beni mazur görünüz. Madem ki Ruhsar Pekcan, kamunun ihtiyacının olduğu bir dönemde, elinde dezenfektanlarla hızır gibi yetişti. Etik olmayan bir durum söz konusu değil. Madem ki asıl sorun aksi tavır sergilemesi olurdu. O zaman Cumhurbaşkanı Erdoğan Pekcan’ı görevden niye aldı?

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU