İsrail basını bu soruyu gündeme getirdi: Demir Kubbe artık işe yaramıyor mu?

Jerusalem Post gazetesinin analizinde, hava savunma sisteminin zaaflarının İsrail'de uzun zamandır endişeye yol açtığı belirtildi

Gazze'den atılan roketler Tel Aviv ve Aşkelon'da büyük paniğe yol açtı (AFP)

Gazze Şeridi'nden atılan roketlerin İsrail'de 5 kişinin ölümüne ve ciddi yıkıma yol açması, İsrail'de hava savunma sistemi Demir Kubbe'nin etkinliğiyle ilgili tartışmaları beraberinde getirdi.

Jerusalem Post gazetesinde Yonah Jeremy Bob imzasıyla yayımlanan “Demir Kubbe döneminin hakimiyeti sona mı erdi?” başlıklı analizde, savunma sisteminin zaaflarının İsrail'de uzun zamandır endişeye yol açtığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Demir Kubbe'nin geçmişte Filistinli örgütlerin attığı roketlerin yaklaşık yüzde 90'ını düşürdüğü kaydedilen yazıda, atılan roket sayısı az olduğu takdirde sistemin etkili olduğuna dikkat çekildi.

Hamas, Demir Kubbe'yi deldi mi?

Hamas'ın 2014'teki Gazze savaşı sırasında 50 günü aşkın sürede İsrail'e yaklaşık 4 bin roket fırlattığı belirtilen analizde, o dönemde Hamas'ın elinde Tel Aviv'e ve İsrail'in diğer bölgelerine ulaşabilecek az sayıda roket olduğu da iddia edildi.

Gazete, son süreçte ise Hamas'ın dakikalar içinde 100'den fazla roket fırlatmayı başardığını ve bunun Filistinli örgütün aynı anda çok sayıda roket fırlatabilme kapasitesine işaret ettiğini yazdı.
 


“Hamas herkesi şoke edip Demir Kubbe'yi parçalamayı başardı mı?” sorusuna yer verilen makalede, Hamas'ın son süreçte beklenenden çok daha fazla roket fırlattığı kaydedildi. Buna karşın henüz Demir Kubbe döneminin sona erdiğini söylemenin abartılı olacağı da ifade edildi.

Makalede şu ifadeler dikkat çekti:

İsrail 50 gün süren 2014'teki Gazze Savaşı'nın ardından Demir Kubbe'nin ülkenin büyük bölümü için kurşun geçirmez olduğunu ve bu nedenle Hamas'a karşı koyabileceğini düşündüyse, bu artık doğru olmayabilir.

Bu noktada önemli soru, İsrail istihbaratının Hamas'ın elinde Tel Aviv koridoruna ulaşabilecek birkaç yüz roket olduğu yönündeki tahmininin doğru olup olmadığı. Bu tahminler doğruysa Hamas bu silahların büyük bölümünü harcamış olabilir. Ancak Hamas daha fazla uzun menzilli rokete sahipse, bu durum İsrail'in bu çatışmanın ne kadar sürebileceği ve hangi tarafın zaman avantajı bulunduğuyla ilgili savaş planlarını etkileyebilir.

Jerusalem Post, İsrail'in Hamas'a karşı savunmasızlığının Hizbullah ve İran'a karşı da savunmasızlık anlamına geleceği, İsrail askeri strateji uzmanlarının bu yeni durumu göz önünde bulundurarak adım atması gerektiği yorumunda bulundu.


Independent Türkçe, Jerusalem Post

Derleyen: Merve Arkan

DAHA FAZLA HABER OKU