Haaretz: İsrail, Kudüs'teki krizi yönetemiyor, Hamas kazançlı çıkıyor

"Saldırgan, içi boş ve karşıtlık yaratan bir iktidar gösterisi Kudüs’ün ihtiyacı olan son şey"

Salı gecesi Gazze'den fırlatılan roketlerin bir görüntüsü (AFP)

Kudüs'te son dönemde yükselen tansiyon, Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah bölgelerindeki çatışmalarla yeni bir boyut kazandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında 12'si çocuk 35 kişi hayatını kaybederken, Filistin direniş örgütlerinin İsrail'e attığı roketler de 5 kişinin ölümüne ve 45 kişinin yaralanmasına neden oldu.

İsrail'in en köklü gazetelerinden Haaretz'de yer alan analiz yazısında Nir Hasson, İsrail hükümetinin kriz yönetimindeki eksikliklerini ve bölgedeki sorunları özellikle pazartesi günü düzenlenen Kudüs Günü kutlamaları üzerinden değerlendirdi.

İsrail'in 6 Gün Savaşı sonrasında Eski Şehir'i ele geçirişini kutladığı bir milli bayram olan Kudüs Günü'nde düzenlenen bayrak yürüyüşünün rotası değiştirilmişti. Başbakan Binyamin Netanyahu, Yahudi göstericilerin Eski Şehir'in Müslümanlara ait bölgesinden geçmeden şehre Yafa Kapısı'ndan girmesine karar vermişti.

Hasson, bunun Müslümanların yaşadığı bölgedeki tansiyonu azalttığı fakat bölgedeki genel krizi yatıştırma konusunda yetersiz kaldığını savundu.

"Siyasi yetkililerin bölgedeki gerginliği azaltmak konusunda etkin rol oynamaması ve polise yapılan yönlendirmelerin eksikliği epey hissedildi" ifadelerine yer verilen yazıda, bu eksikliklerin "barikatlar, Tapınak Tepesi'ne saldırı ve gereksiz güç kullanımı gibi hatalara yol açtığı" belirtildi.

Öte yandan Hasson, İsrail yönetiminin tansiyonu azaltmak için gerekli taraflarla görüşmeleri yapmadığını savundu. Yazıda, "Görüşülecek taraflar vardı fakat görüşmeleri düzenlemeye yeltenen kimse olmadı" ifadelerine yer verildi.

"Pazartesi günü Şam Kapısı'nda büyük kazananın Hamas olduğunu" yazan Hasson, İsrail yönetiminin etkisizliğine ve Hamas'ın oynadığı role dair şu değerlendirmelerde bulundu:  

Filistinlilerin anlatısında, İsrail'in geri adım atıp yürüyüşün rotasını değiştirerek Müslümanların bulunduğu bölgeden geçmemesini sağlayan tek oluşum Hamas oldu.

Filistinlilerle İsrail polisi arasında çıkan sert çatışmalara da değinen Hasson, Yahudi fanatiklerin katıldığı bayrak yürüyüşü ve Kudüs Günü kutlamalarına ilişkin "Saldırgan, içi boş ve karşıtlık yaratan bir iktidar gösterisi Kudüs'ün ihtiyacı olan son şey" diye yazdı.

"Son haftalarda Kudüs'te durumun sakinleşeceğine yönelik umutlar karşılıksız kaldı" ifadelerini kullanan Hasson, pazartesi günü yaşanan olayların bu umudu azalttığını ama tamamen yok etmediğini de ekledi.



Independent Türkçe, Haaretz

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU