Rus muhalif Navalni'yi tedavi eden doktor, ormanda kayıplara karıştı

Rusya'daki Omsk bölgesinde bulunan ormanlık av alanından arazi aracıyla cuma günü ayrılan doktordan bir daha haber alınamadı. Doktorun bulunması için çalışma başlatıldı

Rus muhalif Alexei Navalni / Fotoğraf: Reuters

Geçen yıl Rusya'daki bir uçuş sırasında sinir gazıyla suikast girişimine uğrayan Rus muhalif Alexei Navalni'yi tedavi eden Sibiryalı doktor Alexander Murakhovsky ortadan kayboldu.

Rus polisinin yaptığı açıklamaya göre, Moskova'nın yaklaşık 2 bin 200 km doğusundaki Omsk bölgesindeki ormanlık av alanından arazi aracıyla cuma günü ayrılan Murakhovsky'den bir daha haber alınamadı.
 

2021-05-09T162726Z_518913466_RC2GCN98O6E3_RTRMADP_3_RUSSIA-POLITICS-NAVALNY-DOCTOR.JPG
Doktor Alexander Murakhovsky / Fotoğraf: Reuters (arşiv)


Murakhovsky'nin bulunması için acil durum ekipleri çalışmalara başlarken, bölgeye insansız hava araçları ve helikopterler de gönderildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Navalni'ye yönelik suikast girişimi

Murakhovsky, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en büyük siyasi muhalifi Navalni'nin tedavi gördüğü Sibirya'nın Omsk kentindeki hastanenin baş hekimiydi. Murakhovsky, daha sonra bölgenin sağlık bakanı olarak terfi ettirilmişti.

Yetkililerle sürdürülen gergin görüşmelerden sonra Rus muhalif Navalni ek tedavi için Omsk'tan Almanya'ya havadan taşınmıştı.

Üç Avrupa ülkesindeki laboratuvar testlerinden sonra Navalni'nin Sovyet tarzı bir sinir gazı olan Novichok ile zehirlendiği tespit edilmişti.

Kremlin yönetimiyse Navalni'ye suikast girişiminde bulunulduğu iddialarını defaatle reddetmişti. Navalni, Şubat'ta Almanya'dan Rusya'ya döner dönmez hapse atılmıştı.

Rusya'nın Vladimir bölgesinde sıkı kurallarıyla bilinen bir esir kampında tutulan Navalni, hapishane yetkililerinin kendisine bacak ve sırt ağrıları için tedavi hizmeti sağlamayı reddetmeleri üzerine 31 Mart'ta açlık grevine başlamış ve 20 günlük açlık grevinin uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmesinin ardından hapishane hastanesine sevk edilmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU