Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı, Yeldana Kaharman dosyasının neden kapatıldığını açıkladı

Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı, Sedat Pker!’in açıklamalarının ardından yeniden gündeme gelen 2019 yılında evinde şüpheli bir şekilde ölü bulunan gazeteci Yeldana Kaharman'la ilgili basın açıklaması yaptı

Elazığ’da yaşayan 21 yaşındaki Kazakistanlı Gazeteci Yeldana Kaharman, 2019'da evde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş olarak bulunmuştu / Fotoğraf: Twitter

Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, "Bazı basın yayın kuruluşlarında Kazakistan uyruklu Y.K.’nın ölümüyle ilgili yayınlanan haber ve paylaşımlar üzerine kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla basın açıklaması yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur" denildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Olayla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturma kapsamında yapılan olay yeri incelemesi, ölü muayene ve otopsi işlemi ve dinlenen tanık beyanları sonucunda müteveffa  Y.K.’nın asıya bağlı gelişen asfiksi sebebiyle vefat ettiği,  müteveffayı intihara azmettiren, teşvik eden, intihar kararını kuvvetlendiren veya intiharına herhangi bir şekilde yardım eden kimsenin bulunmadığı tespit edilerek 16/10/2019 tarihinde Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair karar verildiği anlaşılmıştır” 

Ne olmuştu?

Elazığ’da yaşayan 21 yaşındaki Kazakistanlı Yeldana Kaharman isimli kadın, evde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş olarak bulunmuştu. Vücudunda darp ya da kesik izi bulunmayan 21 yaşındaki Kaharman'ın intihar ettiği iddia edilmiş, ölümün Ağar ile ilişkisi olduğu iddiaları ortaya atılmıştı.  İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği konuyla ilgili haberlere erişim engeli getirmişti.

Olayı kamuoyuna ilk dyuran gazeteci Sedat Sur'un Twitter hesabından yayınladığı iddialara göre; Yeldana Kaharman ölmeden bir gün önce AK Parti Elazığ Milletvekili Tolga Ağar'ın tecavüzüne uğradı. Kaharman'ın ölümünde ise şüpheler var. Elazığ'da yayın yapan Kanal 23 TV'de çalışan Yeldana Kaharman'ın 28 Mart 2019'de Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın da oğlu olan AK Parti Elazığ Milletvekili Tolga Ağar tarafından röportaj bahanesiyle Dersim/Pertek ilçesine çağrıldığını ve burada tecavüze uğradığını iddia eden Sedat Sur genç kız karakola gittikten sonra Mehmet Ağar'ın da oğlunu bölgeden helikopter ile aldırdığını ifade etmişti. Evine gönderilen Yeldana'nın ertesi gün ölü bulunduğunu ve ölümünün kayıtlara intihar olarak geçtiğini söyleyen Sedat Sur bu ölümün şüpheli olduğunu öne sürmüştü.

Sur, Elazığ çevresinde bu konunun bilindiği ancak devletin korkusundan herkesin sessiz kaldığını da dile getirmişti. Gündem yaratan bu açıklamalar, kullanıcıların çeşitli konularda yorum yaparak gündem hakkında tartıştığı web sitesi Ekşi Sözlük'te de konu oldu ve uzunca başlıklarla tartışıldı. Sedat Sur'un açıklamaları da çeşitli internet sitelerinde de haber oldu. Ancak, Sur'un tweetlerini içeren haberlere ve Ekşi Sözlük'teki yorumlara mahkeme kararıyla erişim engeli getirildi.

Neden yeniden gündeme geldi?

Geçtiğimiz gün daha önce ise suç örgütü lideri olmaktan hüküm giyen Sedat Peker, YouTube'da yayımladığı videoda, iddiaları tekrarlamış ve Kaharman'ın Tolga Ağar'ın tecavüzüne uğradığını öne sürmüştü.

Tolga Ağar ise Sedat Peker'in iddialarını yalanlamış ve "Adı geçen gazeteciyi (Yeldana Kaharman) tanımam. Konu adli makamlarca soruşturulmuş ve hukuki süreç tamamlanmıştır" demişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU