Türk Toraks Derneği: Sputnik V aşısının etkinliği yüzde 91.6

Açıklamada, "Aşı, ucuz ve etkili olması, saklanması ve taşınmasının kolay olması nedeniyle ilgi çekmektedir" ifadeleri yer aldı

Fotoğraf: Reuters

 

Türk Toraks Derneği (TTD), Rusya’dan ithal edilecek Sputnik V aşısına ilişkin bir bilgilendirme metni yayımladı.

Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu imzalı metinde Sputnik V aşısının insanda enfeksiyon yapamayacak bir aracı virüs kullanılarak vücuda SARS-CoV-2 proteinlerini sokan ve bağışıklık gelişmesini sağlayan bir aşı olduğu kaydedildi.

Açıklamada yaklaşık 20 bin gönüllü üzerinde yapılan araştımalar neticesinde aşının etkinliğinin yüzde 91.6 olduğu ve önemli bir yan etkisinin olmadığının ortaya çıktığı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sputnik V aşısının Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından henüz onaylanmadığı belirtilirken Türkiye'de kullanılan Sinovac aşısının da DSÖ tarafından halen incelendiği hatırlatıldı.

Açıklamada Avrupa Birliği (AB) ilaç ruhsatlandırma kuruluşu EMA'nın da Sputnik V aşısını Mart ayında değerlendirmeye aldığı ve sürecin devam ettiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca DSÖ ve EMA tarafından henüz onaylanmayan Sputnik V aşısının 60 kadar ülkede ruhsatlandırıldığı ya da acil kullanım izni aldığı kaydedilirken, "Aşı, ucuz ve etkili olması, saklanması ve taşınmasının kolay olması nedeniyle ilgi çekmektedir" ifadeleri kullanıldı.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU