ABD hükümeti, Kim Kardashian'dan kaçak Roma heykelini iade etmesini istedi

Yetkililer, fenomenin "yağmalanmış, kaçırılmış ve İtalya'dan yasadışı şekilde ihraç edilmiş" bir heykel satın aldığını söylüyor

ABD'li medya ismi Kim Kardashian West, 6 Kasım 2019'da New York MOMA'da, WSJ Dergisi 2019 Yenilikçi Ödülleri'ne katılırken (Angela Weiss / AFP)

ABD yönetimi, Kim Kardashian West'in yetkililerin "yağmalanmış, kaçırılmış ve İtalya'dan yasadışı şekilde ihraç edilmiş" olduğuna inandığı tarihi Roma heykelini iade etmesini emretti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

UNESCO kurallarına göre, 1970'ten sonra bulunmuş tarihi veya kültürel öneme sahip ögeler özel izin alınmaksızın menşe ülkelerinden ihraç edilemiyor. İtalyan hükümetine göre Myron'un Sisamlı Athena heykelinin parçası ülkeden çıkarılmadan evvel, hiç kimse heykelin bulunduğuna dair bir bildirimde ya da lisans başvurusunda bulunmadı.

MS 1 ila 2. yüzyıldan kalma eser, ünlü fenomene ulaşmadan önce uzun ve dolambaçlı bir yolculuk geçirmiş. Heykelin, bir İngiliz malikanesinden bir Alman müzayede evine, oradan da Paris'teki bir galeriye ve nihayetinde 2016'da heykelin Kardashian West'e satıldığı Belçika'daki başka bir galeriye gittiği bildirildi. Yetkililer, ünlü ismin heykelin menşeinden haberdar olduğuna dair herhangi bir iddiada bulunmadı.

Kardashian West'in temsilcileri, yorum talebini yanıtsız bıraktı.

ABD Gümrük ve Sınır Koruması yetkilileri heykele, sanat eserleri ve diğer nesneleri içeren 745 bin 882 dolarlık (yaklaşık 6 milyon 228 bin TL) bir sevkiyatla geldiği Los Angeles'ta el koymuş, detaylı inceleme sonucunda eserin kökenine dair tarihlerde düzensizlikler tespit edilmişti.

Bir açıklamada, West ailesinin dostu Belçikalı sanat eseri satıcısı ve tasarımcı Axel Vervoordt'un eseri 2012'de Paris Chenel Galarisi'nden satın aldığı, galerinin de eseri "1980'den önce satın alan Eski Alman Koleksiyonu'ndan" edindiği öne sürüldü.

Axel Vervoordt galerisinden Anne-Sophie Dusselier, The Independent'a verdiği demeçte, "Bu parçayı iyi niyetle bir Fransız galerisinden aldık, onlar da aynı şekilde iyi niyetle bir Alman müzayede evinden almışlar" dedi.

Eski koleksiyoncu bir İngiliz'miş ama kesin izler orada bitiyor gibi görünüyor. Ancak, bu parçanın İtalya'dan yasadışı ithal edildiğine dair bir kanıt yok. Müşterimiz, galerimiz ve bu parçayı aldığımız galeri eserle ilgili olarak her zaman iyi niyetle hareket etmiştir.

Chenel Galerisi ise heykelin 2010'da Münih merkezi HAMPEL Güzel Sanatlar Müzayede Evi'nden yasal şekilde satın alındığını, HAMPEL'ın da eseri bir İngiliz malikanesinden satın aldığını belirtti. Öte yandan, heykelin sevkiyatını gerçekleştiren gümrük komisyoncusu Masterpiece International, önce heykelin İtalya'dan gelmediğini öne sürmesine rağmen yetkililere yanlışlıkla eserin İtalya'dan geldiğini belirten el yazısı notlar göstermişti.

The Independent'ın görüş almak üzere irtibata geçtiği Vervoordt, Chenel Galerisi, Masterpiece International ve HAMPEL'dan henüz açıklama gelmedi.

İtalya Kültürel Miras Bakanlığı'nın şüpheler üzerine eseri incelemek için 2018'de gönderdiği bir arkeolog, heykelin "yağmalanmış, kaçırılmış ve İtalya'dan yasadışı şekilde ihraç edilmiş" olduğu sonucuna varmıştı. İtalya, eserin iadesini talep ediyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU