Dokunulmazlığı kaldırılan HDP'li Kerestecioğlu için AİHM'den karar: İfade özgürlüğü ihlali

AİHM Kerestecioğlu'na 5 bin euro manevi tazminat ile 4 bin euro mahkeme masrafı ödenmesine karar verdi

Fotoğraf: AA

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 4 Mayıs 2021 tarihli Kerestecioğlu Demir kararında milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin 20 Mayıs 2016 tarihli Anayasa değişikliğinin AİHS’in 10. Maddesini ihlal ettiğine karar verdi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ankara Filiz Kerestecioğlu’nun, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı başvuru sonuçlandı. AİHM, Kerestecioğlu’nun, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. Maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti, 5 bin euro manevi tazminat ile 4 bin euro mahkeme masrafı ödenmesine karar verdi.

Mahkeme, sözkonusu Anayasa değişikliğinin dokunulmazlıkları kaldırarak milletvekillerinin politik ifadelerini sınırlandırması amacını güttüğünü dolayısıyla 10. Madde altında korunan ifade özgürlüğüne bir müdahale niteliğinde olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AİHM, ayrıca müdahalenin meşru bir amaç güdüp gütmediği ya da müdahalenin demokratik bir toplumda gerekli olup olmadığı değerlendirmesine gerek görmedi. 

Kerestecioğlu avukatlarına teşekkür etti

Kerestecioğlu da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bugün,dokunulmazlığımın kaldırılmasına ilişkin başvuruma AİHM http://10.md’den ihlal verdi. Sevgili avukatlarım Ayşe Akkaya,Gülşah Kaya ve uzaklardan bile yetişen Ayşe Bingöl’e çok teşekkürler. İyi ki kadın avukatlar var.İyi ki emeğimizi görünür kılan dayanışmamız var" ifadelerini kullandı.

 

 

 

Evrensel, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU