Bahçeli, "Uzlaşmak milli bir vecibedir" diyerek duyurdu: MHP, 100 maddelik anayasa önerisini hazırladı

"Partimiz, 100 maddelik yeni anayasa önerisini milletimize, siyasi muhataplarımıza bugün itibarıyla duyurmaktadır"

Fotoğraf: AA

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisini yeni anayasa konusunda 100 maddelik önerisinin hazırlandığını açıkladı. Uzlaşmanın ve yeni bir anayasa hazırlamanın milli bir görev olduğunu dile getiren MHP lideri, "Partimiz, 100 maddelik yeni anayasa önerisini milletimize, siyasi muhataplarımıza bugün itibarıyla duyurmaktadır" dedi.

Bahçeli, partisinin genel merkezinde yaptığı basın toplantısında ilk olarak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına değindi ve "Vatandaşlarımızın kaygılanacağı hiçbir şey yok. Salgın yönetimi doğru bir şekilde yapılmaktadır" şeklindeki görüşünü açıkladı.

MHP lideri, daha sonra yeni anayasa gündemi konusunda önemli açıklamalar yaptı. "Yeni anayasanın yazılması kaçınılmaz bir görevdir. Anayasanın milli hedefleri barındırması önceliktir" diyen Bahçeli, partisinin konu hakkındaki ön hazırlığını tamamlandığını açıkladı.

"Sıkılı yumruklarla anayasa yapmak mümkün değildir"

Bahçeli, şunları söyledi:

Herkes ittifak halinde yeni anayasadan bahsetmektedir. Konuşmak, görüşmek için müsait bir zemin vardır. Sıkılı yumruklarla anayasa yapmak mümkün değildir. Artık uzlaşmak, yeni anayasa hazırlamak milli vecibedir. Bu tarihi göreve MHP ön şartsız hazırdır.  Cumhuriyetin 100. yılında '100 Maddelik Yeni Anayasa' adıyla, 100 maddelik anayasa önerimizin hazırlık aşaması tamamlanmıştır. Partimiz, 100 maddelik yeni anayasa önerisini milletimize, siyasi muhataplarımıza bugün itibarıyla duyurmaktadır.

Önce Erdoğan ve AK Parti’ye verilecek

Bahçeli, hazırladıkları anayasanın ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti ile paylaşılacağını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AYM ve Diyanet önerileri

Anayasa önerilerinin “Başlangıç, Genel Esaslar, Temel Hak ve Ödevler, Cumhuriyetin Temel Organları ve Son Hükümler” şeklinde dört kısım ve 100 maddeden oluştuğunu belirten Bahçeli’nin açıklamaları şöyle devam etti:

Anayasal kurumlardan Atatürk, Kültür, Dil ve Tarih Kurumu varlığını sürdürmüş, Diyanet İşleri başkanlığı “Türkiye Diyanet Kurumu” olarak yeniden yapılandırılmış, Yükseköğretim Kurulu’nun oluşumunda TBMM’nin yetkileri artırılmış, yeni bir kurum olarak “Türkiye Liyakat Kurumu” önerilmiş ve Türkiye Merkez Bankası anayasal kuruluş haline getirilmiştir.

Yargı organının yapılanmasında, “Yargı ayrılığı sistemi” devam ettirilmiş, Hakimler ve Savcılar Kurulu, “Yargı Yüksek Kurulu” adıyla yeniden ele alınmış, avukatlık ve arabuluculuk mesleklerine anayasal statü tanınmış, Anayasa Mahkemesi yüksek mahkeme değil, özel bir statüde düzenlenmiş, Yüce Divan yargılaması ve siyasi parti kapatma davaları “Yüce Divan” adıyla oluşturulan yeni bir mahkemeye verilmiş, Yüksek Mahkemeler başlığı altında Sayıştay ve Yüksek Seçim Kurulu’nun statüsü açıklığa kavuşturulmuş,  yargıya ilişkin üye seçiminde TBMM’nin yetkileri genişletilmiştir.

Başkan yardımcıları başkan ile birlikte

MHP lideri ayrıca yürütme organının “başkan” ve “idare” şeklinde iki başlık altında düzenlendiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

Başkanlık Sistemi, yeni anayasa bütünlüğü içinde “kurumsal yapıya” kavuşturulmuş, Başkan ile birlikte iki Başkan Yardımcısının seçilmesi öngörülmüş, Başkanlık Kabinesi anayasal statüye dahil edilmiş, Başkanlık Hükümet Programı’nın Meclise sunulması yöntemi getirilmiş, Başkanlık Kararnameleri ile kanunların münhasır yetki alanları çatışmayacak şekilde belirlenmiştir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU