Belgesel Sinemacılar Birliği: Genelge yok hükmündedir… Buradayız ve kayıttayız!

Belgesel Sinemacılar Birliği, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı genelge için açıklama yaparak, 'Genelge yok hükmündedir. Buradayız ve kayıttayız!' dedi

Fotoğraf: Belgesel Sinemacılar Derneği

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 27 Nisan 2021 tarihiyle yayınladığı görev başındaki polisin ses ve görüntü kaydının alınmasının özel hayatın gizliliğini ihlal ve kişisel verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesi ve paylaşılması anlamına geldiğini ileri sürerek; bu durumlarda ses ve görüntü kaydı alanlara 'fırsat verilmemesi, eylemin niteliğine göre kayıt alan kişilerin engellenmesi ve hatta adli işlem yapılması gerektiği' ne ilişkin genelge yayınlamasına yönelik tepkiler sürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz”

İptali için davalar açılan genelgeye bir tepki de Belgesel Sinemacılar Birliği'nden geldi. "Buradayız ve kayıttayız" başlıklı yazılı açıklama yayınlayan Belgesel Sinemacılar Birliği, bunun ne anlama geldiğini iyi bildiklerini belirterek, “Biz belgeselciler, aktivistler, gazeteciler ve belgesel fotoğrafçılar olarak her şeyden önce belgelemek için sıklıkla kameramızı olaylara yönlendiriyoruz. Hiçbir eylemde çekim yapılamaz olursa yani kameralarımız yoksa polisin şiddetinin artacağını, belgelenemediği için bu tür durumlardaki cezasızlığın önlenemeyeceğini ön görmek güç değil. Dünya, kolluk kuvvetlerinin şiddetini azaltmak ve kontrol altında tutmak amacıyla, caydırıcı olması umularak polis kameralarından elde edilen görüntülerin dahi herhangi bir izne ihtiyaç duyulmadan kamunun erişimine açılmasını tartışırken biz aksini amaçladığı aşikar olan bu uygulamayı kabul etmiyoruz” ifadelerine yer verildi.

belgesel.jpg
Belgesel Sinemacılar Birliği'nin açıklaması Fotoğraf: BSB

 

“Basın yayın araçları suç aleti değildir”

'Kişisel verilerin korunması ilkesi'nin, kamusal alanda kamu gücünü kullanma yetkisi olan kolluk kuvvetleri için uygulanabilir nitelikte olmadığının vurgulandığı ve  genelgenin bu hali ile anayasaya ve kanunlara aykırılık içerdiği vurgusu yapılan açıklamada, “Anayasa bir bütün olarak ele alınır ve anayasanın 26. (Düşünceyi Açıklama ve Yayma Hürriyeti), 27. (Bilim ve Sanat Hürriyeti) ve 28. (Basın Hürriyeti) maddeleri varken “genelge” ile ifade özgürlüğü engellenemez. Basın yayın araçları suç aleti değildir. Herkes haberleşme ve yayım araçlarından yararlanma hakkına sahiptir. Halkın haber alma ve olaylar hakkında bilgi ve kanaat sahibi olması hakkı vardır. Kimsenin görüş edinme hakkı sınırlandırılamaz. Kaldı ki yukarıda belirttiğimiz gibi özel hayatın gizliliği ve kişisel verilerin korunması ilkesi esasen kamusal alanda kamu gücünü kullananları gözetmek amacıyla uygulanan bir ilke değildir” denildi.

 “Bizim için yok hükmündedir”

Sonuç olarak bu nitelikteki bir genelgenin; olası bir polis şiddetinin örtbas edilmesi için ve hatta böyle bir şiddetin teşvik edilmesine neden özellikte ve hukuka aykırı olduğu ve kişisel verilerin korunması hakkının gerekçesi olarak sunulamayacağı belirtilen açıklama, “Tüm bu nedenlerle Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından paylaşılan bu genelge bizim açımızdan yok hükmündedir. Buradayız ve kayıttayız” ifadeleri ile son buldu.

Açıklamaya 200'e yakın belgecelci, fotoğrafçı ve foto muhabirin yanı sıra  Aktivist Kamera, BalıkBilir, Gazete Fersude, İnadına Haber, KaosGL.org, Yeni Film, Seyri Sokak gibi oluşumlar da imza verdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU