Protestolarda ses ve görüntü alınmasını yasaklayan genelge duyuran ÇHD: Hukuken yok hükmünde olduğu için iptal davası açmayacağız

Kamuoyunda tartışma yaratan genelgenin iptali için yargıya gidilip gidilmeyeceği merak konusu oldu. Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı Çiğdem Akbulut, "İptali için dava açmayacağız çünkü zaten hukuken yok hükmünde" dedi

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün gösterilerde görüntü alınmasını engelleyen genelgesi tartışmalara yol açtı / Fotoğraf: Twitter @1MayisPlatformu

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği iddiasıyla protestolarda ses ve görüntü alınmasını engelleyen genelgesinin yankıları devam ediyor. 

Kamuoyunu genelgenin varlığından haberdar eden Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi'nin Twitter hesabından yaptığı paylaşımla olmuştu.

Paylaşımda genelgeyle birlikte şöyle bir nota yer verilmişti:

İçişleri Bakanlığı'ndan 1 Mayıs öncesi personelini garantiye alma genelgesi. Personeliniz görevini ifa ederken işkence yaparsa kayıt da alınır, delil de toplanır. Çünkü tekrarla, işkence yapmak görev sınırlarınızda değil, suçtur!

Müdahale sırasında kimi polislerden genelge hatırlatması

Genelge tartışması devam ederken 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında Taksim'e çıkmaya çalışan gruplara sokağa çıkma yasağı ve izinsiz oldukları gerekçesiyle polis tarafından yapılan müdahaleleri görüntülemeye çalışan medya mensupları engelleme ile karşılaştı.

Çekim yapılmamasını söyleyen kimi polislerin bu konuda genelge olduğunu hatırlatması dikkatlerden kaçmadı.

EGM ve İçişleri sessiz, hukukçular tepkili

Genelgeyle ilgili olarak şu ana kadar Emniyet Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı'ndan bir açıklama yapılmış değil.

Hukuk çevrelerinden yapılan açıklamalarda ise anayasal bir hakkın kullanımının genelge ile engellenemeyeceği belirtildi.

İndependent Türkçe'ye görüş veren hukukçulardan İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Tuğçe Duygu Köksal, genelgeyi hukuka aykırı bir talimat olarak nitelendirdi.

çiğdem.jpg
Avukat Çiğdem Akbulut / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Özel hayatın gizliliğini ihlal edilmesi sözkonusu değil"

Peki bundan sonra ne olacak?

Normal şartlarda genelgelerle ilgili yürütmeyi durdurma yani iptal kararı verilmesi için Danıştay'a başvurulması gerekiyor.

Böyle bir başvuru yapılıp yapılmayacağını genelgeyi kamuoyuna duyuran Çağdaş Hukukçular Derneği'nin (ÇHD) İstanbul Şube Başkanı Avukat Çiğdem Akbulut'a sorduk.

"Genelgenin iptali için Danıştay'a gidecek misiniz?" sorusuna Akbulut, şöyle cevap verdi:

Hayır düşünmüyoruz. Çünkü bizim nezdimizde açıklanan genelge hukuken yok hükmünde. Zaten görevini ifa eden polislerin görüntüsünü almıyoruz. Ortada bir suç işleniyorsa buna dair görüntü alıyoruz. Bu da delil toplamaktır zaten. Kimsenin özel hayatının gizliliğinin ihlal edilmesi gibi bir şey sözkonusu değil. Yasal olarak yok hükmünde olan bir karar olduğu için buna karşı bir dava açmayacağız. Belirtilen genelge, yaptığımız şeyin zaten karşılığı değil. Özel hayatı ihlal etmiyoruz sadece ortada bir suç varsa onu delil altına alıyoruz.

"Daha önceki engellemelere hukuki karşılık bulunmak istendi"

Akbulut, 1 Mayıs gösterileri sırasında basın mensuplarının görüntü almasını engelleyen kimi polislerin genelgeyi hatırlatmalarıyla ilgili olarak da "Bu zaten yapılan bir şeydi. Zaten toplumsal gösterilerde görüntü alınmasını engellemeye çalışıyorlardı. Sanki genelge ile buna hukuki bir karşılık bulunmak istendi ama dediğimiz gibi bunun hukuki bir karşılığı yok" diyerek sözlerini tamamladı.

Ne olmuştu? 

Emniyet Genel Müdürlüğü, 27 Nisan 2021 tarihlinde bur genelge yayımladı. Genelgede görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının, "özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği" ayrıca ses ve görüntü almanın da polisin görevini yapmasını engellediği iddia edildi.

Genelgede şu ifadeler yer aldı: 

"Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek danışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesi."

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU