Demirtaş'tan "Kobani Davası" değerlendirmesi: IŞİD destekçileri ile özgürlük yanlıları arasındaki bir davadır

Selahattin Demirtaş, "Asıl Kobani davasını, bu iktidar değiştikten sonra göreceğiz. Kobani protestolarında insanlarımızı katleden gerçek sorumlularla ve provokatörlerle toplum o zaman yüzleşecek" diye konuştu

Fotoğraf: Twitter

Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 26 Nisan'da başlayan Kobani davasının, HDP'ye kumpas davası olduğunu belirterek, "Asıl Kobani davasını, bu iktidar değiştikten sonra göreceğiz" diye konuştu.

TELE1'den Rojda Altıntaş'ın sorularını yanıtlayan Demirtaş, Kobani davasında mahkeme heyetinin tutumunu ise şu ifadelerle değerlendirdi:

Mahkeme heyetinin, kendisine açıktan verilen siyasi talimatlar doğrultusunda hareket ettiği net olarak anlaşılıyor. Muhtemelen mahkeme heyetine, 'Savunma falan almayı boş verin, bir an önce kararı açıklayın' demişlerdir. Bir hakimler heyetinden ziyade, Cumhur İttifakı temsilcisi gibi davranmaları boşuna değil. Mahkeme heyeti yargılama yapmıyor, açık bir siyasi çalışma yürütüyor.

Soylu ve Altun için sert sözler

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun dava öncesi açıklamalarda bulunmuştu.

Soylu #HDPkkiçinHesapVakti' etiketine yazarak "PKK HDP'nin kapısını çalar... Öcalan topa girer... Demirtaş antrönörlüğe soyunmuştur" ifadelerinin de geçtiği bir video paylaşmıştı.

Altun da "Uluslararası boyutları olan, PKK ve DEAŞ gibi terör örgütlerinin çıkarına hizmet eden bu cinayetlerin failleri bugün hakim karşısına çıkıyor. Yani bugün katiller için hesap vaktidir. Bizim hamdolsun adalete olan inancımız tamdır" diye konuşmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Demirtaş, bu açıklamaların yargıya müdahale olup olmadığı sorusuna iki ismi anarak yanıt verdi.

Demirtaş,"Çakma Goebbels Fahrettin ile çakma gestapo şefi Soylu’nun aleyhimize algı yaratma faaliyetleri ilk değil. Ancak bu yalanlara, bir grup hırsız ile kokainci dışında inanan kimse kalmadı sanırım. Tabii ki yaptıkları yargıya müdahaledir ve açıkça suçtur. Günü geldiğinde yargıya hesap verirler" ifadelerini kullandı.

"Asıl Kobani davasını, bu iktidar değiştikten sonra göreceğiz"

Demirtaş, "Duruşma öncesinde HDP Eş Genel Başkanları Buldan ve Sancar ile milletvekillerinin yaptığı açıklama, onlarca polis tarafından kalkanlarla engellenmeye çalışıldı, gazetecilerin açıklamayı görüntülemesine izin verilmedi. İstanbul’da gazeteciler darp edilerek gözaltına alındı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar davayı “intikam davası” olarak niteledi. Sancar’a katılıyor musunuz?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

Mithat Hoca’nın tespiti doğru. Temel hedefleri HDP’den intikam almak. 2014’te IŞİD’in Kobani’de yenilmesi birilerine çok dokunmuş olacak ki, bunun intikamını HDP’den almaya çalışıyorlar. Aslında bu dava “Kobani davası” değildir. 'HDP’ye kumpas davası'dır. Asıl Kobani davasını, bu iktidar değiştikten sonra göreceğiz. Kobani protestolarında insanlarımızı katleden gerçek sorumlularla ve provokatörlerle toplum o zaman yüzleşecek. Şimdilik Ankara’da görülen dava Kobani davası değil, IŞİD destekçileri ile özgürlük yanlıları arasındaki bir davadır.

Sancar’ın 'intikam davası' diye nitelendirdiği davada kendisinden intikam alınmaya mı çalışıdığının sorulması üzerine de Demirtaş, "Bana karşı ayrı bir kinleri olduğu ve özel bir intikam amacıyla hareket ettikleri sır değil" ifadelerini kullandı.

Altun'dan tepki

İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Demirtaş'ın açıklamalarına tepki gösterdi.

Altun sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda şunları kaydetti:

“6-8 Ekim Olayları”nın ve öldürülen onlarca canın sorumlusu S.D., besleme medyaya mülakat verip bana ve İçişleri Bakanımıza parmak sallıyor, aklı sıra tehdit ediyor. Belli ki kuklası olduğu terör örgütü PKK’dan bu yönde bir emir almış.

S.D. ve terör örgütünün siyasi uzantısı HDP türlü yalanlarla milletimizin arasına nifak sokmaya çalıştılar. Ülkemizin birlik ve beraberliğini hedef aldılar. Bunların elinde binlerce insanımızın kanı var. Bu kan emiciler, emperyalistlerin kucağında solculuk oynuyorlar. Terör örgütleriyle iş birliği yaparak ve terör örgütlerine üye olarak ülkemize ve milletimize ihanet eden herkes hukuk önünde hesabını verecektir. Aziz milletimize meydan okuyan herkes gerekli cevabı hukuk sınırları içinde alacaktır.

Siz de bu memlekete verdiğiniz her zararın ve canına kıydığınız her Yasin’in hesabını vereceksiniz. Güvendiğiniz terör örgütleri ve emperyalist hamileriniz sizi hukuk önünde hesap vermekten alıkoyamayacak.

 

 

 

 

 

Tele 1, Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU