NASA yeni görüntülerle duyurdu: Mars helikopteri 4. uçuşunda rekor kırdı

Hava aracı 117 saniye süren gezinti sırasında Mars'ta keşif görevlisi olarak hizmet edebilme yeteneğini gösterdi

Uzay ajansının internet sitesinde yayımladığı, Perseverance'ın kaydettiği fotoğrafta Ingenuity, kırmızı daire içinde uçarken görülüyor (NASA)

NASA'nın Mars helikopteri Ingenuity, Kızıl Gezegen'de kontrollü uçuşun mümkün olduğunu kanıtladıktan sonra daha da ileri gitti ve 4. uçuşunda yeni rekorlar kırdı. 

Uzay ajansının Twitter hesabından paylaştığı duyuruda 1,8 kilogramlık mini helikopterin, 30 Nisan'da 4. uçuş denemesini başarıyla tamamladığı ve daha uzun süre havada kalarak, daha fazla mesafe katettiği ifade edildi.

Perseverance'ın uçuş sırasında kaydettiği bir fotoğrafla paylaşılan duyuruda şu ifadeler yer aldı:

Başarılı. Mars helikopteri her zamankinden daha uzağa, daha hızlı giderek 4. uçuşunu tamamladı. Ayrıca Mars yüzeyinde uçarken yeni fotoğraflar çekti. Bu görüntülerin daha sonraki veri bağlantısında indirilmesini bekliyoruz. Ancak Perseverance'ın HazCam kamerası uçuşun bir kısmını kaydetti.

 


NASA yetkilileri helikopterin son uçuşunda saatte 13 kilometre hızla 266 metrelik mesafe katettiğini ve 117 saniye süren bu gezinti sırasında Mars'ta keşif görevlisi olarak hizmet edebilme yeteneğini gösterdiğini belirtti.

80 saniye süren önceki uçuşunda Ingenuity, toplamda 100 metre hareket etmiş ve saatte 7,2 kilometre hız yapmıştı. Minik helikopterin 5. uçuşunun da önümüzdeki günlerde yapılması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA araştırmacıları başta helikopterin görev süresini Mars'taki 30 günlük uçuş programının ardından sona erdirmeyi planlamıştı. Ancak başarılı uçuş denemelerinden sonra helikopteri kaderine terk etmek yerine ona yeni görevler vermeyi kararlaştırdı.

Bu nedenle helikopter uçuş programının ardından bilimsel araştırmalara nasıl katkı koyacağını göstermek için bir "operasyon gösterisi" yapacak.

Bu gösteri sırasında minik hava aracı, Mars arazisinin nasıl şekillendiğine dair detaylı verileri yukarıdan toplayacak.

Bunu da Mars yüzeyine birlikte indiği ve şu anda Kızıl Gezegen'i yerden inceleyen keşif aracı Perseverance'la işbirliği içinde yapacak.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Space

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU