Faruk Bildirici: Onur Baştürk’ün kredi kartı reklamı

"Bir gazetecinin reklam yapması, evrensel gazetecilik ilkelerine aykırıdır"

Fotoğraflar: AA, YouTube

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Hürriyet yazarı Onur Baştürk’ün sosyal medya hesaplarında “evrensel gazetecilik ilkelerine aykırı” olarak reklam yaptığını söyledi.

Bildirici, kişisel blogunda kaleme aldığı yazısının bir kısmında Hürriyet yazarı Baştürk’ün kredi kartı reklamı yaptığını yazdı:

Gazetecinin insanları bilgilendirmek yerine örtülü reklam yapmasının güncel örneklerinden biri de Hürriyet’in Kelebek ekinde yazan Onur Baştürk’ün sosyal medyada kredi kartı reklamı yapması.

Onur Baştürk, 21 Nisan günü bir çiçek saksısıyla çekilmiş fotoğrafını Instagram hesabından paylaştı. Elindeki saksının önünde bir de kredi kartı tutuyordu. Altında da pandemi döneminde çiçek ve bahçeyle uğraşmanın yararından ve bir bankanın kredi kartının getirdiği kolaylıktan söz ediyordu:

”...Tatlı, cool saksılarımı dijital evrende gezinirken buldum. Peş peşe siparişler filan.

..bank’ın yeni dikey kredi kartıyla da yarı yarıya indirimli oldu, o da işin bonusuydu. Dikey kart da bir ilk herhalde, cool ve benim sevdiğim renk, lacivert!

Bu yeni kredi kartıyla ilgili bilgiler için @denizkartım takipleyebilirsiniz. #KazandıranKartım... #işbirliği”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Daha önce defalarca yazmıştım. Bir gazetecinin reklam yapması, evrensel gazetecilik ilkelerine aykırıdır. Türkiye Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nde de gazetecinin mesleğini reklamcılıkla karıştırmaması gerektiği ilkesi yer alır” diyen Bildirici, eleştirilerini özetle şöyle dile getirdi:

Çünkü gazeteci insanlara gerçeği aktarır; para verenin sözcüsü olmaz. Gazetecinin maddi çıkar karşılığı reklam yapması, kendisini izleyenleri ve okurlarını kandırması ve gazeteciliğin güvenilirliğini satması anlamına gelir.

Üstelik Onur Baştürk, sosyal medyada bazı kullanıcıların reklam paylaşımlarında yaptığı gibi “#işbirliği” yazmış. Güya banka ile “işbirliği” yani reklam yaptığına işaret ediyor. Ama bunun kredi kartı reklamı olduğunu sosyal medya kullanıcılarının çoğu bilmiyor. Bu nedenle Onur Baştürk’ün yaptığı tam bir örtülü reklam…

Bir gazeteci olarak örtülü şekilde kredi kartı reklamı yapmasının yanlış olduğunu düşünmüyorsa paylaşımının başına “Bu bir reklamdır” yazmalıydı.

Faruk Bildirici, uzun yıllar çalıştığı Hürriyet'te bazı yazarların köşelerinde ve sosyal medya hesaplarında örtülü reklam yaptığını dile getiriyor. Bildirici en son olarak Ahmet Hakan ve Ertuğrul Özkök ile tartışma yaşamıştı.

 

farukbildirici.com, Independent TürkçeTürkçe

DAHA FAZLA HABER OKU