Kılıçdaroğlu: Saray; olaylar çıksın, polis görevlendirilsin, çok sayıda insan hayatını kaybetsin ve OHAL ilan edilsin istiyor

CHP lideri Kılıçdaroğlu katıldığı programda, hükümeti eleştirerek, "Sadece ekonomide değil, sosyal yaşamda, eğitimde, dış politikada Türkiye bir açmazlar ülkesine dönüştü. Sorunun olmadığı tek yer Saray" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, KRT TV'de katıldığı programda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hükümetin ekonomi politikalarını eleştiren Kılıçdaroğlu, esnaf ve vatandaşın zor durumda olduğunu söyledi.

Tam kapanma dönemi için esnafa destek sunulmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Ben işi doğrudan doğruya esnaf açısından görüyorum. Esnafın dükkan açmaya yetkisi var mı, var. Çoluk çocuğunun nafakasını sağlayacak. Dükkanı kapatırsa nasıl geçinecek? Dükkanın pandemi döneminde kapanması gerekiyorsa kapanır ama sosyal devlet devreye girmeli ve insanların güvencesi olmalı" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Her türlü israfı yapıyorlar, esnafa gelince aç evinde otur diyorlar. Nerede oturacak bu adam? Türkiye çok zor bir süreçten geçiyor. Sadece ekonomide değil, sosyal yaşamda, eğitimde, dış politikada Türkiye bir açmazlar ülkesine dönüştü. Sorunun olmadığı tek yer Saray. Onlar kendi keyiflerine göre, kendi koydukları kurallara göre yaşıyorlar. Ama Türkiye coğrafyası öyle değil. Açlık var, yoksulluk var, işsizlik var. Eğer bu ülkede on binlerce çocuk yatağa aç giriyorsa bu hepimizin sorunudur. 

"Kişinin özel yaşamına devlet müdahale edemez"

Tam kapanma döneminde getirilen alkol satışı yasağıyla ilgili de yorumlarda bulunan Kılıçdaroğlu, "Özel hayatın gizliliği esastır. Sadece içki olayı değil bu. Kişinin özel yaşamına devlet müdahale edemez. Hangi kurala uydular ki, buna uysunlar?Kalkıyorsunuz yasak üzerinden kendinize haklı gerekçe yaratmaya çalışıyorsunuz. Yaratamazsınız" diye konuştu.

"Saray, OHAL ilan edilsin istiyor"

Hükümetin OHAL ilan edilmesini istediğini öne süren Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

Bugün yapılan gösteriler Anayasal hak değil mi? 10 - 15 - 20 kişi gidecek Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlayacak, bu Anayasal hak değil mi? Peki niye izin vermiyorsun? 

İktidarın, Sarayın saldırısına uğruyor insanlar. İstiyor ki sokağa çıkalım, kitleleri harekete geçirelim, çok sayıda insan hayatını kaybetsin istiyor. OHAL ilan edip parlamentoyu kapatmak ve devleti böyle yönetmek istiyor. Saray'ın da tam istediği bu. Olaylar çıksın, polisleri görevlendireyim, çok sayıda insan hayatını kaybetsin, OHAL ilan edilsin istiyorlar.

"Sözde aslan gibi kükreyecekti ama kedi gibi miyavlamadı bile"

ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesine karşı hükümetin sessiz kaldığını söyleyen Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kastederek, "Saray'da oturmuş, bütün dünyanın oyuncağı haline gelmiş. Her gelen bir şamar atıyor. En son Biden açıklama yaptı. Bütün Ak Partililer neyi bekliyordu? Erdoğan kürsüye çıkacak, "Eyyy Biden" diyecek. Aslan gibi kükreyecekti sözde ama kedi gibi miyavlamadı bile" ifadelerini kullandı.

"CHP'li belediyelere yetki versinler, aşı işini biz çözelim"

CHP'li belediyelerin salgın döneminde, ihtiyaç sahipleri için topladığı yardım paralarının bulunduğu banka hesaplarına bloke konulmasını da eleştiren Kılıçdaroğlu, "CHP'li belediyelerin yoksullar için topladıkları yardımlara ipotek koydular, bunun acilen kaldırılması lazım" dedi.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki koronavirüs aşılama çalışmalarının yetersizliğini de eleştirerek, "Saray CHP'li Belediyelere yetki versin, aşı işini biz çözelim. Aşıyı zamanında getirir herkesi aşılarız. Belediye Başkanlarımızla konuştum, bu işi biz çözeriz" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU