Z kuşağı iklim grevinde: Okulu kıran öğrenciler İstanbul’da buluştu

İkinci İklim Grevi için bir araya gelen gençler tüm dünyaya, “İklim adaleti istiyoruz, hemen şimdi” diye seslendi

“Okulunuzu, işinizi bırakın ve iklim için greve katılın” diyen öğrencilere, üniversiteliler ve aileler de destek verdi / Fotoğraf: Independent Türkçe

İklim değişikliğine karşı ses çıkarmak isteyen öğrenciler, İstanbul Beşiktaş’ta buluştu.

Gelecek İçin Cumalar (Fridays for Future) hareketinin 2. İklim Grevi için bir araya gelen gençler, “İklim adaleti istiyoruz, hemen şimdi” diye seslendi.

İsveçli aktivist Greta Thunberg'in Ağustos 2018'de iklim değişikliğine dikkat çekmek için başlattığı okul grevinden ilham alan öğrenciler, 15 Mart’ta 125 ülkede eş zamanlı eylemler düzenlemişti.

Yaklaşık bir milyon 600 bin öğrenci, eğitime bir gün ara vererek hükümetlerden, 2015’te imzalanan Paris İklim Anlaşması’nın şartları yerine getirmelerini ve küresel ısı artışını 1,5 derecenin altında tutmalarını talep etmişti.

 

iklimi değil sistemi değiştir.jpeg

​​​​​​​Öğrenciler, 2015'te 191 ülkenin katılımıyla imzalanan Paris İklim Anlaşması'nı hatırlattı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Dünyanın dört bir yanından çocuklar ve gençler 24 Mayıs Cuma günü ikinci bir küresel greve başladı.

118 ülkede ve bin 594 şehirde yapılacak greve, Türkiye’den Samsun, Adıyaman, Muğla, Malatya, İstanbul, Ankara, Antalya, Balıkesir ve İzmir'den çağrı yapıldı.

İstanbul’daki öğrencilerin buluşma noktası, 12.00’de Maçka Sanat Parkı oldu. “Okulunuzu, işinizi bırakın ve iklim için greve katılın” diyen öğrencilere, üniversiteliler ve aileler de destek çıktı.

 

ceylan.jpeg

Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Independent Türkçe’ye konuşan 9 yaşındaki aktivist Ceylan, “Buraya insanların daha bilinçli olması için geldim. Dünyamızın 12 yılı kaldı. Ama eminim insanlar bilinçlenir” dedi.

 

zaman tükeniyor.jpeg

Fotoğraf: Indepedent Türkçe

 

“Zaman tükeniyor; akıllı düşünelim” yazılı döviz taşıyan yine 9 yaşındaki Can da, “Böyle giderse bize hava kalmayacak. Biz geleceğimizi yaşayamayacağız. Geleceğimizi almak için buradayım” diye konuştu.

Greve anne babasıyla birlikte katılan Can sözlerine, “Dünyamızın ne kadar kirlendiğini görmek için tek bir fotoğraf yetiyor” diye devam etti.

 

bir şeyler oldu ama.jpeg

Çok sayıda genç, 24 Mayıs İklim Grevi'ne destek verdi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Çok sayıda öğrenci ve velinin “Başka gezegen yok” dediği eylemde, 15 Mart’tan bu yana yaşanan çevresel felaketlere de dikkat çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

12 yaşındaki iklim aktivisti Atlas, kürsüdeki konuşmasında konuyla ilgili şunları söyledi:

“15 Mart’tan beri, binlerce penguen öldü; dev bir buzul çatladı; okyanusların en derin noktasında plastik çöp bulundu; koalaların ve solucanların sayısı azaldı. Ama iyi bir haberim de var: Biz buradayız. Binlerce öğrenci iklim grevi yapıyoruz.”

 

sinek kuşu.jpeg

Fotoğraf: Independent Türkçe

 

 

Birbirinden renkli pankartların yer aldığı gösterinin en dikkat çekici ve en gizemli sloganlarından biri de “Ben bir sinek kuşuyum” yazılı döviz oldu.

Sloganın mucidi 18 yaşındaki Selin, söz konusunu yazının ne anlama geldiğini şu sözlerle açıkladı:

“Bu sloganı eski bir Afrika masalından aldım. Masal, bütün orman yanarken ağzında küçük bir su damlasıyla yangını söndürmeye çalışan bir sinek kuşunu anlatıyor. Sinek kuşu dışındaki hiçbir hayvan kılını kıpırdatmıyor. Mesela fillerin hortumları var ama kullanmıyorlar. Bunun yerine sinek kuşuna ‘Bir damlayla yangını söndüremezsin’ diyorlar. Sinek kuşu ise ‘Ben en azından deniyorum’ diyor.”

Sinek kuşunu grevdeki çocuklara ithaf ettiğini söyleyen Selin, “Aslında bizler de birer sinek kuşuyuz. Çünkü bu yangının üzerine bir damla su bırakmaya çalışıyoruz” dedi.

 

hangi yeşili seçeceksin.jpeg
Eyleme katılan gençler, insanların para hırsı yüzünden çevreyi kirlettiğini düşünüyor / Fotoğraf: Independent Türkçe


Dünyadaki bütün çocuklar ve hayvanlar için greve katıldığını belirten 15 yaşındaki Artun ise, iklim değişikliğinin siyasi boyutuna dikkat çekti.

Para kazanma hırsıyla çevreye zehirli atık bırakanların ikna edilmesi ve devletlerin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini söyleyen Artun, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dolar yeşilini seçmek isteyenleri ikna etmemiz lazım. Bizim burada bir tane yeşilimiz var. Gerçek yeşilimiz… O da ağaç yeşili.”

 

çocukları dinle.jpeg

Çocuklar, büyüklerden kendilerini dinlemelerini talep etti / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“Çocukları dinle; iklimi değiştirme” diyerek büyüklere seslenen gençlere, geçen ay bir araya gelen İklim İçin Aileler hareketi de destek oldu.

Hareketin içerisinde yer alan Özlem Teke, “Milyonlarca tür yok oluşun eşiğinde. Bir anne olarak, kendimi tüm türlerin annesi gibi hissettiğim için, bu gidişata dur demek istedim ve harekete geçtim” dedi.

 

toplu.jpeg

Eylem, kısa bir yürüyüşün ardından sona erdi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Kısa bir yürüyüşün ardından eylemi sonlandıran genç aktivistler, 20 Eylül’de bir hafta sürecek büyük çaplı bir greve çıkacaklarını ve herkesten destek beklediklerini ifade etti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU