Süper Lig'de kritik haftalar başlıyor... Dizer: Şampiyonluk havasını Beşiktaş'ta gördüm, Terim'in 'yönetici miyim, profesyonel miyim' ikilemi Galatasaray'ın en büyük problemi oldu

Süper Lig'de bitime 5 hafta kala zirve yarışı sürüyor. Zirvede ilk üç sırayı paylaşan takımlardan Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'da son durum ne? Spor yazarı Oğuz Dizer, Independent Türkçe için yorumladı

Süper Lig'de Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray, şampiyonluk için kıyasıya yarışıyor / Fotoğraf: AA

Süper Lig'de 2020-21 sezonunun tamamlasına haftalar kala şampiyonluk yarışı da bir hayli kızıştı.

Lider Beşiktaş, konuk olduğu Çaykur Rizespor'u 3-2 mağlup ederek puanını 78'e yükseltti. 

Lig üçüncüsü Galatasaray ise sahasında ağırladığı Konyaspor'u 1-0 yenerek 72 puanla ulaştı ve averajla ikinci sıraya yerleşti. 

Bir maçı eksik Fenerbahçe, yarın Aytemiz Alanyaspor'un konuğu olacak. 
 

Mesut Özil - AA.jpg
Mesut Özil, uzun süren sakatlığı atlattı / Fotoğraf: AA

 

Çıkışını sürdürmek isteyen Fenerbahçe'de 8 oyuncu kart sınırında

Erol Bulut'un görevine son verilmesinin ardından teknik direktörlük görevini devralan Emre Belözoğlu yönetiminde çıktığı son 5 maçın dördünü kazanan, birinde de berabere kalan Fenerbahçe, Alanyaspor'u mağlup ederek yükselişini sürdürme planlarını yapıyor. 

Fenerbahçe'de sakatlıkları süren Altay Bayındır, Nazım Sangare, Sadık Çiftpınar ve Diego Perotti ile sarı kart cezası bulunan İrfan Can Kahveci, takımdaki yerlerini alamayacak.

Sarı-lacivertlilerin ara transfer döneminde kadrosuna kattığı Mesut Özil, sakatlığını atlattı. Takımla antrenmanlara çıkan yıldız futbolcu, şans verilmesi durumunda 56 gün aranın ardından formasına kavuşacak.

Öte yandan Fenerbahçe'de Caner Erkin, Dimitrios Pelkas, Ferdi Kadıoğlu, Jose Sosa, Marcel Tisserand, Serdar Aziz, Sinan Gümüş ve Gökhan Gönül, sarı kart görmeleri halinde hafta sonu Erzurumspor ile yapılacak maçta forma giyemeyecek.

Spor yazarı Oğuz Dizer, zirve yarışındaki takımların son durumlarını, şampiyonluk şanslarını ve Galatasaray'da son dönemde yaşanan gerilimleri, Independent Türkçe için değerlendirdi.

 

Beşiktaş-AA.jpg
Beşiktaş, Süper Lig'de kalan 5 haftaya lider giriyor / Fotoğraf: AA

 

"Şampiyonluk havasını Beşiktaş'ta gördüm"

Beşiktaş'ın son haftalardaki maçlarında şampiyonluğa yürüyen bir takım havasının sezildiğini belirten Dizer, "Kadro değişimleri ortada, forvetle ilgili yaşadıkları hepimizin malumu fakat tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen gençliğimizden kalan bir terim olan şampiyonluk havasını Beşiktaş'ta gördüm. Onu gördüğüm için de Beşiktaş'ı favori olarak değerlendiriyorum" dedi.

Haftasonu oynanan maçların ardından Beşiktaş ve Fenerbahçe cephesinden gelen karşılıklı sert demeçlerle ilgili de konuşan Dizer, Ali Koç'un profilinin dışında davranışlar sergilediğini öne sürerek, şu yorumu yaptı:

Mustafa Koç'u da tanıyan birisi olarak Ali Bey'in daha çok tribüne oynayan bir tarzda ve hırslarına kendini kaptıran bir yapıda görüyorum. Bu Fenerbahçe'nin 1959 öncesi şampiyonlukları konusu gibi doğal gelmiyor. Aleni başarısızlıkları, fuzuli masrafları farklı bir konsepte çekmek istiyor. Ve bunu devam da ettiriyor.

Bu kavga, hiç kimsenin yönlenmesini sağlamaz, sadece garipser. Fenerbahçe adına Ali Koç'un ekonomik adımlarına bravo diyorum. Bir yöneticinin yapması gereken budur. Fakat aynı başkan profilinin spor dünyasını kavgacı ve olumsuz bir platforma çekmesini de yanlış olarak düşünüyorum. Kavgayla varılacak hiçbir yer yok. 

 

BJK-FB-AA (3).jpeg
Fenerbahçe, son haftalarda elde ettiği puanlarla zirve yarışından kopmadı / Fotoğraf: AA

 

"Kasımpaşa maçının ilk yarısında beğeniyle izlenen bir Fenerbahçe, ikinci yarıda ise..."

Spor medyasında Fenerbahçe ile ilgili yapılan yorumların çok da doğru olarak değerlendirilmediğini düşünen Dizer, sarı-lacivertli ekipte fazla bir değişimin olmadığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

Kasımpaşa maçının ilk 45 dakikasında hepimizin beğeniyle izlediği bir Fenerbahçe vardı. İkinci 45 dakikada yine 'Bu o mu, o bu mu?' diye değerlendireceğimiz bir Fenerbahçe oldu. Bu kadronun yapısından oynadığı futbola kadar her türlü değerinin içerisinde de Emre Belözoğlu vardı. Belözoğlu, Erol Bulut'un gittiği gün gelmedi ki.

Futbol dünyasında birçok değerlendirmeler olmuştur ve bunların neticesinde ortaya bir futbol yapısı çıkmıştır. Bunu Belözoğlu'nun kumandayı ele aldığı güne kadar hiç yokmuş gibi farz edip de birden bire sinirli değnek değmişçesine değişti yorumlarında bulunmak yanlıştır.


"Erol Bulut'a karşı yapılan da bir ayıptır diye düşünüyorum" diyen Dizer, "Bulut daha önce Malatyaspor ve Alanyaspor'da başarılı futboluyla herkesin beğenisini kazanmış, ciddi bir spor adamıdır. Futbol yanlışlar oyunudur. Herkesin yanlışı olacak ancak bunu "Bulut gitti Fenerbahçe şahlandı' moduna taşımak, çok ahlaklı bir davranış olarak kabul edilemez" şeklinde görüş belirtti.

"Beşiktaş ve Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi yolunda önemli mesafe kat etti"

Fenerbahçe'nin Beşiktaş ve Galatasaray kadar şampiyonluk şansı olduğunu dile getiren Dizer, "En az hata yapan, şanslı olan bu yarışı önde bitirir. Beşiktaş'ın ve Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi yolunda önemli mesafe kat ettiğini düşünüyorum" dedi.

 

Fatih Terim - AA8.jpg
Fatih Terim / Fotoğraf: AA

 

"Terim'in ikileme düşmesi Galatasaray'ın en büyük problemi oldu"

Ligde üçüncü sırada bulunan Galatasaray'ın umulmadık puanlar kaybettiğini hatırlatan Dizer, konsantrasyon olarak ciddi sıkıntılar yaşayan sarı-kırmızılılarla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

Fatih Terim'in 'yönetici miyim, profesyonel miyim' ikilemine düşmesi Galatasaray'ın bu sene yaşadığı en büyük problem olmuştur. Bu problemin sıkıntılarını yaşıyor. Yoksa kadro değeri olarak Beşiktaş ve Fenerbahçe'den geride kalır durumu yok. Ancak değerlendirme ile ilgili ve Terim'in yönetici ile profesyonel arasındaki kıstası doğru belirleyememekten ve camianın da içine düştüğü kavga Galatasaray'ın şampiyonluğuna maloldu. Eğer Fatih Terim doğru yönlendirilseydi Galatasaray bugün çok farklı bir konumda olurdu. 

Galatasaray'ın şu anda zirve şansının kendi elinde olmadığını hatırlatan Dizer, "Öncelikli olarak kendi kazanımları olduğu kadar, rakiplerinin de kaybetmesine bağlı. Galatasaray'ın konumu, rakiplerinin kaybetmesine bağlı. Beşiktaş'ı da derbide yenmesi lazım. Bu süreçte ben üç kulübün performansları ve konsantrasyon değerleri neticeyi ortaya koyacaktır. Bir de düşünün Trabzonspor'un kazanacağı 10 maçı berabere bitirdiğini de aklımızdan çıkarmayalım. Kazansaydı bugün Trabzonspor'un zirvede olması işten bile değildi. Futbol çok enteresan bir yapı. Öncesinden konuşmak çok doğru gelmiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Camia içerisindeki bir takım unsurların Mustafa Cengiz karşıtlığı peşinde koşarken Galatasaray'ın yapısına çok büyük zarar verdiğini söyleyen Dizer, Ultraslan taraftar grubuna da şu eleştiriyi getirdi:
 

Ultraslan kalkıp da Galatasaray'ın teknik direktörüne veya başkanına 'Git' diyebilir mi? Bu cesareti nereden buluyorsunuz? Siz, Galatasaray'ı tribünlerde desteklemek ilkesiyle yola çıkmış bir kuruluşsunuz. Bu oluşum 20 sene önce kurulduğunda yanlış olduğunu, bu adımın kulüpte güç sağlamak olduğunu o dönem yazmıştım. Aynı tespitimde ısrarcıyım. 20 sene işaret ettiklerim bugün birebir yaşanıyor. Ultraslan Başkanı, 'Bu teknik direktör ben desteklersem durur, desteklemezsem duramaz' mesajı veriyor. Bu çok ayıptır. Galatasaraylılık adına utanç meselesidir.


"Galatasaray'da Mustafa Cengiz rahatsızlandıktan sonra iç kavga başladı"

Sarı-kırmızılı ekibin başkanı Mustafa Cengiz'in geçen sene yaşadığı rahatsızlığın ardından takım içerisinde müthiş bir iç kavga başladığını savunan Dizer, şunları kaydetti:

Sinsilik, yalan,dolan riyakarlık başladı... Bu riyakarlık aynen devam ediyor. 65 yıllık Galatasaraylıyım. Kimse 'Kol kırılır, yen içinde kalır' masalı anlatmasın. 5 yaşından beri camianın içinde olan bir insanım. Kimse oynamasın, maalesef oynuyorlar ve bu oyuna Galatasaray'ın olası şampiyonluk başarısını dahi kurban etmekten kaçınmıyorlar. Böyle bir yanlış içerisinde. 'Galatasaray şampiyon olmasın da Mustaa Cengiz başarısız ilan edilsin' hırsını görüyorum. 


"Alp Yalman'ın Fatih Terim'e 'Başkan ol' demesi doğal mıdır?"

Galatasaray camiasından kulübün başarısına mani olacak bir takım operasyonlar gördüğünü öne süren Dizer, sözlerini şöyle noktaladı:

Alp Yalman'ın Fatih Terim'e gidip de 'Başkan ol' demesi doğal mıdır?

Terim, '50 yıllık Galatasaraylıyım' diyor evet ama hep alan, Galatasaray sayesinde bugünkü konumunu, ekonomik gücünü, profilini sağlamış bir insan. Şimdi seni buraya taşıyan bir güç, bir camia, bir kültür yapısı var. Bunu kalkıp da kendine çevirmek, kendini de bu işin başında konuşlandırmak Galatasaray tarihine haksızlık olur. Ben bu şekilde kabul ediyorum.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU