Göçmen krizini çözmek isteyen ABD, Orta Amerika'ya para dağıtacak

ABD'nin güney sınırında gözaltına alınan yasadışı göçmen sayısı martta, 15 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı

ABD Başkanı Joe Biden, göçmen krizine ilişkin temasları yürütmesi için Kamala Harris'i görevlendirmişti (Reuters)

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Guatemala Devlet Başkanı Alejandro Giammattei'yle pazartesi yaptığı görüşmede, Orta Amerika'daki üç ülkeye 310 milyon dolar (yaklaşık 2 milyar 550 milyon TL) yardım göndereceklerini duyurdu.

255 milyon doların (yaklaşık 2 milyar 100 milyon TL) insani yardımlara, 55 milyon dolarınsa (yaklaşık 450 milyon TL) bölgedeki gıda güvensizliğini ortadan kaldırma çabalarına harcanması planlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Harris'in ofisinden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Harris, milyonlarca insanın korkunç bir durumda olduğu ve çok acı çektiği El Salvador, Guatemala ve Honduras'a ABD yönetiminin 310 milyon dolarlık desteğini duyurdu.

Açıklamada ayrıca ABD ve Guatemala yönetimlerinin yasadışı göç faaliyetlerine karışan suç örgütleriyle mücadele ve yasal göç konusunda birlikte çalışacakları bildirildi.

Harris görüşmede "ABD'nin göçü etkili, güvenli ve insani bir şekilde yönetmek için bölgeye yardımları artırmayı ve Guatemala'yla işbirliğini güçlendirmeyi planladığını" ifade etti. Başkan Yardımcısı sözlerini şöyle sürdürdü:

Göçe yol açan temel nedenleri incelemek için sizinle (Guatemala yönetimi) çalışmak istiyoruz. Böylece Guatemala halkına, yurtlarında kalmaları halinde kendileri için bir fırsat doğacağı konusunda umut verebiliriz.

Giammattei ise haziranda Orta Amerika ülkelerini ziyaret etmesi planlanan Harris'i dört gözle beklediğini belirtti.

ABD'nin güney sınırında gözaltına alınan yasadışı göçmen sayısı martta, 15 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Yaklaşık 19 bini refakatsiz çocuk olmak üzere 170 binden fazla kişi yakalanmıştı.

 

Independent Türkçe, AFP, CNN International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU